Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gospa Sveta (foto: Nedelja)
Gospa Sveta | (foto: Nedelja)

To nedeljo bodo slovenske šmarnice pri Gospe Sveti

Slovenci po svetu | 26.05.2021, 09:58 Matjaž Merljak

Vsako leto na zadnjo nedeljo meseca maja je poseben praznik v romarski stolnici, kjer so korenine našega naroda in naše vere ter je nastarejša slovenska božja pot. Letošnje šmarnice bo vodil krški škof Jože Marketz, dogajanje bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu.

Kot nam je povedala Marija Gruškovnjak iz Katoliške akcije krške škofije, se želijo s šmarnicami skupno pokloniti Božji Materi v Marijinem mesecu maju. Posebnost tega praznika so tudi slovenske pete litanije Matere Božje. 

Program se bo začel ob 11.30 s slovensko sveto mašo. Darovala jo bosta rektor doma Sodalitas v Tinjah Jože Kopeinig in dr. Janez Juhant, ki bo priromal iz Slovenije.

Ob 14. uri bo Koncert duhovnih pesmi. Ker zbori še ne smejo peti, so k sodelovanju povabili male pevske skupine iz dvojezičnih dekanij, ki bodo ob spremljavi organistk in organistov segle tudi po najnovejšem priročniku prof. Egija Gašperšiča, ki je času primerno priredil orgelsko spremljavo za cerkveno ljudsko petje.

Ob 15. uri bodo slovesne šmarnice s škofom Jožetom Marketzem. Pete litanje bo obogatilo ljudsko petje.

Kljub temu, da so ukrepi glede zbiranja ljudi na avstrijskem Koroškem sproščeni, pa vseeno prosijo za prijavo po telefonu ali e-pošti.  

Spored boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu od doma. V svoj brskalnik vpišite izraz: "Slovenski dan pri Gospe Sveti".

Več inforamcij

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju