Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Prvi mladinski festival (foto: Facebook)
Prvi mladinski festival | (foto: Facebook)

Škof Štumpf ob sklepu mladinskega festivala: Mladi se ne dajo

Novice | 09.05.2021, 10:35 Petra Stopar

»Zaradi epidemije je med ljudmi veliko otožnosti, osamljenosti in celo obupa,« meni murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je včeraj daroval sveto mašo ob sklepu prvega mladinskega festivala v Sloveniji. Ta je po njegovem še en dokaz, »da se mladi ne dajo« in da znajo tudi v kriznih časih »najti poti do veselega življenja«.

Od 2. do 8. maja so festival po vzoru Mladifesta v Medžugorju prvič v Sloveniji pripravili mladi pod okriljem Škofijskega odbora za mladino Murska Sobota. Glasbeni in pevski nastopi mladih so popestrili pričevanja posameznikov in skupin o milostih, ki so jih prejeli po Mariji.

»Že leto in pol je njena međugorska podoba med nami, saj je romala po župnijah soboške škofije, se ustavila pri sestrah klarisah v Turnišču in za čas festivala zopet prispela nazaj v soboško stolnico. Na svojih poteh med nami je Mati Marija slišala veliko molitev, prošenj, zahval, pa tudi žalostnih vzdihov in obžalovanj zaradi grehov in želje po spreobrnjenju. V tem času nas je Marija zelo pozorno gledala in videla, kdo in kakšni smo, kaj počnemo in kje vse so naše misli, poti in dejanja. Nemirni in negotovi časi Marije na vznemirjajo, ker dobro ve, da so ti časi prehodni. Na zemlji pač vse pride in vse mine. Ostane pa samo to, kar živi in napreduje v Bogu. Marijina edina skrb je, kako bi nam pomagala, da bi živeli in napredovali v Bogu,« je povedal škof pri sklepni sveti maši.

Spomnil je na nekaj odmevnih pričevanj in drugih vsebin na festivalu: »Nikdar ni prepozno za pot svetosti. 'Lahko začnem sedaj', nam je položil na srce pater Marinko Šakota, međugorski župnik. Vedno lahko pričnemo znova. Ne ubadajmo se preveč s preteklostjo, ker to nam samo jemlje moči in voljo in nas dela zagrenjene. Pri spovedi Jezus vse pozabi in se več ne spominja naših grehov. Če se Jezus več ne spominja, čemu bi se morali spominjati mi?«

Po besedah škofa Štumpfa je osvoboditev srca od raznih zamer ali sovraštva življenjski projekt, ki ponavadi traja in traja. Če je ta osvoboditev zelo mukotrpna, mora toliko bolj biti vztrajna naša molitev: »Zase in za tiste, ki so nas prizadeli ali pa smo mi prizadeli njih. Ne se utruditi v molitvi za nobeno ceno, pomeni, da kljub težavnostim, ki nas dohitevajo in nam ne dajo miru, vendarle živimo v Bogu in napredujemo v Bogu.« Dejal je, da je bil festival Jezusova volja, ker hoče, da obrodimo sad, ki bo ostal za zmeraj: »Ta sad je svetost, ki nas spodbuja, da svojo vero delimo s svetom. Svoje vere ne moremo zadrževati zgolj zase. Vero podarjamo tudi drugim, ki iščejo pot do Jezusa.«

Največja zahvala za festival gre Bogu, je dejal stolni kaplan Aljaž Baša, ki se je zahvalil tudi škofu, mladim in vsem, ki so festival podprli. Skupna prošnja pa je, »da bi skupaj s Kraljico miru šli proti drugemu letu, da bi se mladi iz cele Slovenije, pa tudi od drugod, zbrali tukaj v Murski Soboti«.

Posnetkom posameznih dni lahko še vedno prisluhnete ali si jih ogledate na YouTube kanalu Škofijskega odbora za mladino Murska Sobota ali obiščete spletno stran tega odbora.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...