Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mediji, novinarji (foto: Pixabay)
Mediji, novinarji | (foto: Pixabay)

Izredne razmere ne smejo biti razlog za kratenje medijske svobode

Slovenija | 03.05.2021, 10:58 Alen Salihović

Po svetu danes obeležujemo dan svobode medijev. Ta med drugim vabi k razmisleku o kakovostnemu obveščanju javnosti, je pa tudi opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. kot pravi predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič, medijska svoboda pri nas ni ogrožena, vseeno pa ostaja podoba slovenske medijske krajine tudi po 30. letih večinsko levo usmerjena. Težavo vidi tudi pri vse večjem navijaštvu novinarjev in urednikov za eno politično opcijo. O vplivu svobode medijev na medijsko komunikacijo smo se pogovarjali tudi z izredno profesorico za medijske komunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru dr. Suzano Žilič Fišer.

Medijska svoboda v času epidemije v Cerkvi? Ta po besedah urednika Ognjišča Boža Rustje ni bila kratena, tudi ne pozna nobenega primera, vseeno pa opozarja: »Čas, v katerem smo, od nas zahteva veliko odgovornost in tudi veliko strokovnost. Moramo se tega držati in se zavedati, da smo v izrednih razmerah, čeprav je pa res, da izredne razmere ne smejo nikoli biti razlog, da bi kratili medijsko svobodo.«

V ZNP zato izpostavljamo oceno, da so tisti uredniki in novinarji, ki so s svojim delovanjem namerno ustvarjali zmedo in hromili prizadevanja za uspešnejši spopad naše države s pandemijo civid 19, soodgovorni za večje število smrtnih žrtev te bolezni.

In kako je v Sloveniji? Po oceni Združenja novinarjev in publicistov je medijska krajina pri nas trenutno takšna, kot je bila vsa zadnja leta, in se ni bistveno spremenila, nam je dejal predsednik ZNP Matevž Tomšič. Kot ugotavljajo stanje slovenskih medijev z vidika pluralizma in profesionalizma nikoli po letu 1990 ni bilo v taki krizi in podvrženo tako številnim zlorabam v politične namene, kot smo temu priča zdaj.

»ZNP ne izpostavlja kot poglavitno težavo zgolj dejstva, da je več kot 90 odstotkov najvplivnejših slovenskih medijev nazorsko bliže slovenski politični levici, opozarja pa tudi na do zdaj ne videne profesionalne zdrse, ko posamezna občila, vključno z največjima POP TV in nacionalno RTV Slovenija, povsem odkrito, grobo in nekritično zlorabljajo in uporabljajo svoj medijski vpliv v podporo politični levici -  v skupni želji da spet prevzame oblast v državi. To počnejo tudi za ceno rušenja prizadevanj za zajezitev epidemije covida 19 oz. zaščite človeških življenj, kar je skrajno nevarno in zaskrbljujoče. V ZNP zato izpostavljamo oceno, da so tisti uredniki in novinarji, ki so s svojim delovanjem namerno ustvarjali zmedo in hromili prizadevanja za uspešnejši spopad naše države s pandemijo civid 19, soodgovorni za večje število smrtnih žrtev te bolezni,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Prepričani so, da svoboda tiska pomeni tudi veliko odgovornost, ki ji nekateri slovenski medijski delavci, lastniki, direktorji, uredniki in novinarji v zadnjem letu niso bili kos. »Mislimo predvsem na tiste, ki so dajali v času najhujše epidemije rušenju vlade in sprožanju laži o slovenski medijski krajini v tujini prednost pred zaščito človeških življenj zaradi epidemije korona virusa. ZNP se ograjuje od medijskih manipulacij glede usode in ogroženosti Slovenske tiskovne agencije. Dejstvo je, da je naš ugleden član, pokojni Borut Meško, po katerem se imenuje nagrada, ki jo za novinarske dosežke podeljuje naše združenje, poleg pretepenega novinarja Mira Petka največja žrtev med slovenskimi novinarji moderne dobe. Zato se nam zdi posebej zavržno, da sedanji direktor Bojan Veselinovič, ki novinarje slabo plačuje, sam pa ima večjo plačo kot predsednik države, politizira STA, namesto da bi podpisniku pogodbe o sofinanciranju javne službe brez sklicevanja na nerazumne formalizme, s katerimi le podaljšuje spor, preprosto posredoval podatke, ki jih vlada kot edini družbenik STA upravičeno zahteva,« so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov.

O vplivu svobode medijev na medijsko komunikacijo smo se pogovarjali z vodjo Inštituta za medijske komunikacije in Laboratorija za medijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru Suzano Žilič Fišer. »Svoboda medijev predstavlja eno izmed temeljnih izhodišč, da lahko mediji opravljalo svoje poslanstvo. Njihovo poslanstvo je uresničevanje javnega interesa. Izjemnega pomena je, da so na eni strani mediji svobodni, seveda jim pa kredibilnost na nek način omogoča, da svoje delo opravljajo svobodno, neodvisno. Na takšen način zagotavljajo, da imajo na drugi strani uporabnike, poslušalce, bralce, gledalce, torej vse, za katere uresničujejo ta javni interes. Torej, na eni strani je gotovo uresničevanje javnega interesa povezano z medijsko svobodo,« nam je dejala izredna profesorica za medijske komunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru Suzana Žilič Fišer.

Dr. Suzana Žilič Fišer: Uresničevanje javnega interesa je povezavo z medijsko svobodo

O vplivu svobode medijev na medijsko komunikacijo smo se pogovarjali z vodjo Inštituta za medijske komunikacije in Laboratorija za medijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru dr. Suzano Žilič Fišer. »Svoboda medijev predstavlja eno izmed temeljnih izhodišč, da lahko mediji opravljalo svoje poslanstvo. Njihovo poslanstvo je uresničevanje javnega interesa. Izjemnega pomena je, da so na eni strani mediji svobodni, seveda jim pa kredibilnost na nek način omogoča, da svoje delo opravljajo svobodno, neodvisno. Na takšen način zagotavljajo, da imajo na drugi strani uporabnike, poslušalce, bralce, gledalce, torej vse, za katere uresničujejo ta javni interes. Torej, na eni strani je gotovo uresničevanje javnega interesa povezano z medijsko svobodo,« nam je dejala Žilič Fišer.

Po njenih besedah so mediji vsak dan in v vsakem trenutku poročanja v precepu in je zato vedno potrebno iskanje ravnotežja, kako uresničiti javni interes. »Delovanje medijev pomeni uresničevanje poslanstva javnega interesa. Takšni mediji, ki uresničujejo takšen interes in ki kredibilno ustvarjajo v tem prostoru so tisti, ki imajo veliko vrednost.«

Nekaj odzivov na tviterju ob dnevu svobode medijev. Mnenje si ustvarite sami!

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...