Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: Kot mladike s trto moramo ostati povezani z Jezusom

Svet | 02.05.2021, 14:24 s. Brigita Zelič

Opoldne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo precej romarjev iz različnih držav, o čemer je pričalo plapolanje zastav med množico. Papež Frančišek je spregovoril o današnjem evangelijskem odlomku, kjer se Jezus predstavi kot prava trta, o nas pa govori kot o mladikah, ki ne morejo živeti, ne da bi ostale povezane z njim. Sveti oče je poudaril, da pri tem ne gre za pasivno vztrajanje, za »zaspanost« v Gospodu, ampak dejavno ostajanje, in to celo vzajemno. Zakaj?

Papež Frančišek je pojasnil, da brez trte mladike ne morejo storiti ničesar, saj potrebujejo sok, da rastejo in rodijo sadove. Zanimivo pa je to, da tudi trta potrebuje mladike, saj sadovi ne vzklijejo na njenem deblu. Gre za obojestransko potrebo, za obojestransko vztrajanje, da bi obrodili sad.

Gospod nam želi povedati, da je treba pred izpolnjevanjem njegovih zapovedi in blagrov, pred deli usmiljenja biti združeni z njim, ostajati v njem. Ne moremo biti dobri kristjani, če ne ostanemo v Jezusu. Če smo z njim, pa zmoremo vse, je dejal sveti oče in dodal, da tudi Jezus nas potrebuje, tako kot trta svoje mladike.

V kakšnem smislu nas Jezus potrebuje?

Potrebuje naše pričevanje. Sad, ki ga moramo kot mladike dajati, je pričevanje našega krščanskega življenja. Po Jezusovem vnebohodu k Očetu je naloga učencev, da svetu še naprej oznanjajo dobro novico o Kraljestvu z besedami in dejanji. To počnejo tako, da pričujejo o njegovi ljubezni: sad, ki ga je treba prinesti, je ljubezen.

Priključeni Kristusu prejmemo darove Svetega Duha in tako lahko delamo dobro bližnjemu in družbi, Cerkvi. Po sadežu lahko prepoznamo drevo. Resnično krščansko življenje priča o Kristusu. Kako lahko to dosežemo? Jezus nam pravi: »Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosite, kar koli hočete, in zgodilo se vam bo.«

Plodnost našega življenja je odvisna od molitve. Prosimo lahko, da bi razmišljali kot on, ravnali kot on, gledali na svet in stvari z Jezusovimi očmi. Zato ljubimo svoje brate in sestre, začenši z najrevnejšimi in najbolj trpečimi, kot je to storil On, in jih ljubimo z njegovim srcem ter prinašamo na svet sadove dobrote, dobrodelnosti in sadove miru.

Zaupajmo se priprošnji Device Marije. Vedno je ostala popolnoma združena z Jezusom in obrodila veliko sadov. Naj nam pomaga, da ostanemo v Kristusu, v njegovi ljubezni, v njegovi besedi in pričujemo o Vstalem Gospodu v svetu, je zaključil papež.

Svet, Teme, Novice, Papež Frančišek v Iraku
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju