Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Benedikt XVI. (foto: )
Papež Benedikt XVI. | (foto: )

Spominjamo se, 19. april - izvolitev papeža Benedikta XVI.

Spominjamo se | 19.04.2021, 11:38 Tone Gorjup

19. aprila leta 2005 je katoliška Cerkev dobila novega papeža Benedikta XVI. Kardinalski zbor je ta dan v četrtem krogu glasovanja za 265. papeža na sedežu rimskega škofa izbral nemškega kardinala Josepha Ratzingerja.

Kardinal Fran Rode - takrat prefekt Kongregacije za redovnike - je ob njegovi izvolitvi dejal: »Lahko rečem, da je to izredno bister človek, s temeljito teološko izobrazbo, zelo širokimi kulturnimi obzorji. Tudi to lastnost ima, kar je redko pri Nemcih, da se izraža izredno jasno, preprosto in razumljivo, ne da bi s tem bila njegova misel obubožana. Zna zapletene in globoke stvari povedati lepo, jasno in preprosto. Kardinal Ratzinger, sedanji papež Benedikt XVI., je izredno ponižen človek, pobožen … to se vidi v vseh njegovih nastopih. Mislim, da je bila to najboljša izbira kardinalskega zbora in velika milost za Katoliško cerkev in za svet.«

19. aprila 1699 je bil v Loreni krščen naš slikar francoskega roduValentin Janez Metzinger. Od 1727 je živel v Ljubljani. Znan je po slikah za šempetrsko cerkev v Ljubljani in za škofijski dvorec v Goričanah, ki so zdaj v Narodni galeriji.

Na današnji dan leta 1851 je škof Anton Martin Slomšek celovškemu kaplanu Andreju Einspielerju zaupal ustanovitev Mohorjeve družbe. Obljubil mu je, da bo pri tem pomagal z besedo in dejanjem, s peresom in denarjem.

19. aprila 1893 se je v Ljubljani rodilkipar Lojze Dolínar. Uveljavil se je z nagrobnim spomenikom Janezu Evangelistu Kreku na ljubljanskih Žalah. Leta 1966 so v Kranju odprli Galerijo Dolinar, ki hrani večjo zbirko njegovih kipov.

19. aprila 1912 se je v Metliki rodil skladatelj in pedagog Slavko Mihelčič. Na ljubljanskem konservatoriju je diplomiral iz solo petja in kompozicije. Poučeval je glasbo v več srednjih šolah in nazadnje na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Napisal je vrsto orkestralnih del;,skladal pa je tudi komorna in vokalna dela. Med scenskoglasbenimi deli je znana opereta Pomlad v Rogaški Slatini. Izdal je tudi več zbirk pesmi za otroške, mladinske, ženske, moške in mešane zbore ter samospeve.


Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...