Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Rok Mihevc
Benedikt XVI. (foto: Angelo Senchuke/Cathopic)
Benedikt XVI. | (foto: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. praznuje

16.04.2021, 11:53 Marta Jerebič

Benedikt XVI. je obrnil 94. list v knjigi življenja. Njegov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, je v nedavnem intervjuju povedal, da si zaslužni papež nikoli ni mislil, da bo živel tako dolgo. Pravzaprav je najdlje živeči papež, čeprav upokojeni. Tokratno praznovanje rojstnega dneva prvič poteka brez njegovega starejšega brata Georga, ki je umrl julija lani v starosti 96 let.

Nekaj let je že minilo, kar smo Benedikta XVI. ob rojstnem dnevu videli praznovati z vrčkom bavarskega piva in obiskom iz njegove rodne dežele. Zdaj je fizično povsem oslabljen, njegov glas je komajda slišen, misel pa, po besedah njegovega osebnega tajnika, ostaja jasna - tudi v zvezi z dogajanjem v Cerkvi v Nemčiji. Teolog, prof. dr. Anton Štrukelj pojasnjuje: »Papež Benedikt se doslej ni izrazil o posameznih projektih. Toda njegova zaskrbljenost in svarila škofa Hankeja (o razkolu v svetovni Cerkvi, op. avtorja) kažejo na hudo zaostrovanje. V Nemčiji mimo Rima vzpostavljajo dejstva in ravnajo po svoje, in sicer glede podeljevanja obhajila protestantom in glede blagoslavljanja istospolnih skupnosti in drugih reči. Kakor, da se Rim ni oglasil.« Benedikta XVI. najbolj skrbi neenotnost škofov.

Papež Benedikt XVI. in dr. Anton Štrukelj
Papež Benedikt XVI. in dr. Anton Štrukelj © TU SŠK

Sicer pa dr. Štrukelj pravi, da je Joseph Ratzinger za čas svojega aktivnega delovanja pisal zgodovino: »Cerkveno in svetovno zgodovino. Kot odločilen oblikovalec koncila, prenovitelj teologije, prefekt, ki je bil četrt stoletja ob strani Karola Wojtyłe, je skrbel za to, da je ladja Cerkve v viharju časa ohranila pravo smer.«

Nenazadnje je kot prvi zares vladajoči papež, ki je iz starostnih razlogov odstopil od svoje službe, spremenil papeštvo. »Za ene je ostal očarljiv, za druge je bil branilec vere, ki se je bolj kakor kdorkoli uprl razvodenitvi krščanskega nauka. V enem pa so si bili zagovorniki in nasprotniki edini: Vse, kar je Ratzinger rekel in storil, je ustrezalo nauku Cerkve, nepretrganosti s cerkvenimi očeti in prenovami drugega vatikanskega koncila.«

Dr. Anton Štrukelj z Benediktom XVI., oktober 2018
Dr. Anton Štrukelj z Benediktom XVI., oktober 2018 © Osebni arhiv dr. Antona Štruklja


Celotnemu pogovoru z dr. Antonom Štrukljem boste lahko prisluhnili v nedeljo ob 9h.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...

O avtorju