Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež med govorom (foto: Posnetek zaslona)
Papež med govorom | (foto: Posnetek zaslona)

Papež na veliko noč: sramota je, da kljub pandemiji orožje še vedno ne utihne!

| 04.04.2021, 15:43 Marjana Debevec s. Brigita Zelič

Praznujemo največji krščanski praznik: Jezusovo vstajenje. Papež Frančišek je dopoldne vodil slovesno somaševanje v baziliki sv. Petra, kjer je bilo navzoče le omejeno število vernikov. Milijone ljudi po vsem svetu pa je po maši nagovoril po družbenih omrežjih. Poslanici je sledil praznični blagoslov Mestu in svetu.

Papež Frančišek je v začetku letošnje poslanice spomnil, da velikonočno oznanilo ne govori o nekem prividu in ne nakazuje poti za pobeg pred težkimi razmerami, ki jih preživljamo. Pandemija je namreč še vedno v polnem razmahu in gospodarska ter socialna kriza sta zlasti za najbolj uboge zelo težki. Dogaja se ob tem še nekaj sramotnega, in to je, da ne prenehajo oboroženi spopadi in se vojaški arzenali celo krepijo. Nato je zagotovil, da sredi te zapletene resničnosti velikonočno oznanilo daje upanje, ki ne razočara in to je: »Jezus, križani, je vstal.« Priče dogodka poročajo o pomembni podrobnosti: Vstali Jezus nosi rane na rokah, nogah in na prsni strani. Te rane so trajni pečat njegove ljubezni do nas. Kdor prestaja hude preizkušnje, lahko v teh ranah najde zavetje in po njih dobi milost upanja, ki ne razočara.

Za tem je papež Frančišek naštel številne kraje in okoliščine, kjer je Vstali Kristus edino resnično upanje. Najprej je navedel ljudi, ki trpijo zaradi pandemije, tako bolni kot medicinsko osebje ter poudaril, da smo vsi poklicani k boju proti pandemiji, pri čemer cepiva v tem boju predstavljajo bistveno sredstvo.

Nadalje je spomnil, da je vstali Križani uteha tudi za vse, ki so izgubili delo ali nimajo primerne socialne zaščite. Prav tako je Vstali upanje za številne mlade, ki so bili prisiljeni preživeti dolga obdobja, ne da bi hodili v šolo in bi čas preživeli s prijatelji. Vsi namreč potrebujemo dejanske človeške odnose in ne samo virtualne, zlasti v obdobjih, v katerih se oblikujeta značaj in osebnost.

Sveti oče je nato Vstalega prosil, naj bo luč in vir preporoda migrantov, ki bežijo pred vojno in bedo. Za tem je nanizal vrsto dežel, kot so Libanon, Sirija, Jemen, Libija, Sahel in Nigerija, področje Tigraja in Caba Delgada, vzhodno Ukrajini in Gorski Karabah ter Irak, ki ga je obiskal pred kratkim. Nato je povabil, najVstalega Gospoda posebej prosimo za Jeruzalem, kraj njegovga vstajenja od mrtvih, da bi postal kraj srečanja, kjer se bodo vsi lahko počutili kot bratje in kjer bodo Izraelci in Palestinci ponovno našli moč dialoga.

Velikonočno poslanico je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj sredi številnih težav, ki jih doživljamo, nikoli ne pozabimo, da smo bili ozdravljeni po Kristusovih ranah (prim. 1 Pt 2,24). V luči Vstalega je naše trpljenje spremenjeno. Ko je Jezus objel križ, je dal smisel našemu trpljenju. Pred blagoslovom »Mestu in svetu« je vsem zaželel blagoslovljeno Veliko noč.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju