Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović
Gostje Petra, Tadej in Andraž z voditeljem Marjanom v misijonskem pogovoru na daljavo (foto: posnetek zaslona)
Gostje Petra, Tadej in Andraž z voditeljem Marjanom v misijonskem pogovoru na daljavo | (foto: posnetek zaslona)

»Petra, Tadej, Andraž, Marjan in poslušalci ... me ljubite?«

23.03.2021, 22:20 Rok Mihevc Marjan Bunič

Misijonarji 3. dne so raziskovali teološke razsežnosti osrednjega vprašanja »Ali me ljubiš«, v pogovornem misijonskem večeru pa smo izhajali iz čisto vsakdanjega praktičnega življenja. Gostje so bili žena in mamica šestih otrok Petra Kmet z močno zgodbo življenjskega zasuka, avtor in izvajalec sodobne krščanske glasbe, tudi mož in oče treh otrok Tadej Vindiš ter frančiškan p. Andraž Arko.

Vsem trem se zdi pomembno, da si ljubezen izkazujemo tudi v dejanjih in si jo moramo tudi izpovedovati. »Ko to izrečeš, o tem tudi razmišljaš, da to ni lapsus ali neka fraza,« je dejal Tadej, Petra mu je pritrdila. »Če nam je Bog dal jezik in možnost govorjenja, je prav, da tudi na tak način povemo, da se imamo radi.« Tudi v moški skupnosti kot so frančiškani, si izkazujejo bratsko ljubezen, pravi p. Andraž, a tudi na drugačen način. »Včasih tudi delno zavite v šalo ali zafrkancijo, kar se da s podnapisi tudi razbrati.« Ali vprašanje »Ali me ljubiš« naši gostje dojemajo tudi kot zadrego?  

Petra je pred leti v delavnici na Stični mladih pričevala o najstniških negotovih letih, ločitvi staršev ... A je našla ljudi, ki so našli smisel življenja v trpljenju, »ki so mi dali poleta, da rada živim in sem hvaležna za vse ljudi, ki so me sprejeli v življenju.« 

Ne gre za to, ali bom ljubil, ampak kaj in koga bom imel rad.

Tadej Vindiš
Tadej Vindiš © Rok Mihevc

Tudi Tadej je šel skozi marsikaj, tako in drugače. Ob preizkušnjah si običajno očitamo, Bog, zakaj si me zapustil ... Se motimo, je takrat še bolj blizu? »V času, ko je bilo najtežje, smo Boga doživeli še bližje kot kadarkoli sicer. Ne glede na to, da je bilo zelo burno, to so bili duhovni boji enega obdobja. Bog je bil takrat zelo blizu in zelo otipljiv, kot da nas objema s svojim blagoslovom,« je povedal Tadej, ki zanimivo prizna, da včasih celo pogreša čas preizkušenj. Te boje skuša izraziti tudi v glasbi in svojih pesmih, eno je zapel tudi v živo. 

P. Andraž je ob tem odgovoril na vprašanje, ali mora priti do padcev, da spoznamo vstajenje in da ljubimo na drugačen način? »Smo na logiki današnjega sveta »imeti se kul«  Mi bi ves čas uživali v zarji vstajenjskega jutra, pred seboj pa pasijona ne bi imeli ... Trpljenje je avtocesta do Boga in intime z njim.« Tadejeva preizkušnja kot darilo in Petrina preizkušnja ločitve staršev za resen vstop v zakon.

Vedno sem si želela, da bi na polno živela kot včasih svetniki. Ampak, ne živim v času kuge, nisem na smrt bolna, noben me ne preganja, nimam posebnih videnj. Zato je bilo zame veliko odkritje, da lahko Bogu na vprašanje »Ali me ljubiš«, odgovorim tako, da vsak trenutek življenja živim tako, kot Bog želi.

.

Petra Kmet
Petra Kmet © posnetek zaslona

Potem je tukaj še večni krog med ljubiti in pričakovati ljubezen. Ali vzgajati otrke za »ljubiti« ali jih »oborožiti« z zadržanostjo, previdnostjo, da ne bodo razočarani in ne bodo trpeli? Petra meni, da moramo otrokom dati tisto, kar imamo tudi sami. »Nasprotno nima smisla.« 

Tako kot si je pomembno privoščiti dobro večerjo, tako je pomembno, s čim oz. kom bom polnil hrepenenje po ljubljenosti.

p. Andraž Arko
p. Andraž Arko © ARO

Dotaknili pa smo se tudi vprašanja, kako kristjani samo delamo kljukice in teste z dobrimi deli in ali smo zmožni ljubiti samo bližnje ter tiste, s katerimi imamo dobre odnose, ali tudi tiste, s katerimi smo si na nasprotnih bregovih. Zanimiva je bila Petrina izkušnja in srečanje s punčko z »dvema mamicama«. In kako so naši gostje odgovorili na zaključno vprašanje, na kakšen način naj vsi skupaj odgovorimo na vprašanje po ljubezni? 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon 2021

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...

O avtorju