Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Otto Neubauer (foto: posnetek zaslona)
Otto Neubauer | (foto: posnetek zaslona)

VIDEO: »Z balkonov se ne da evangelizirati«

22.03.2021, 10:05 Blaž Lesnik Rok Mihevc

Drugi dan letošnjega Radijskega misijona nosi podnaslov "Bog se razodeva tudi danes". V kratkem misijonskem nagovoru je na to temo razmišljal avstrijski teolog Otto Neubauer.

Kristjani bi morali biti prvi v gradnji zavezništev in to s krotkostjo, nežnostjo in usmiljenjem, pravi Otto Neubauer, ki k temu še bolj spodbuja tudi v času epidemije. Tudi pred korono smo imeli posebno težavo, da bi ostali v svojem majhnem krogu, od koder gledamo dol na ostale. "Vendar se z balkona ne da evangelizirati."

Naš gost tokratnega malega nagovora opiše konkreten primer, kaj res pomeni biti skupaj. Kako je prejel grozno sporočilo svojega prijatelja ateista, da je izgubil svojega edinega sina, starega 20 let in kako je komaj zbral pogum, da se je z njim po tem dogodku srečal. Besed zanj ni našel, začutil pa je močno in tolažilno »prisotnost, ki je presegla vse, kar je v dosegu človeškega razumevanja in dojemanja«. Prisluhnite, kako je v prijateljevem obrazu začutil Gospodovo prisotnost.

Ne gre za zmago proti drugemu, ampak za skupno zmagovanje. Ne gre za to, da bi drugega nadvladali ali ga porazili, ampak da bi našli način, kako skupaj odkriti resnico. Seveda moramo pripovedovati to, v kar verujemo. A pripovedujmo kot darilo ljubezni, ne kot izdelek ali kot lastnino.

Otto Neubauer se dotakne tudi izgub v pandemičnih časih in nas povabi, naj mislimo na vse, ki so v teh dneh izgubili svoje družinske člane, prijatelje, službo, kapital ... Izpostavi pa tudi vedno večje besedno nasilje, predvsem na družbenih omrežjih, ki po njegovem mnenju zastrupljajo naše duše. »In žal pri tem sodelujemo tudi mnogi kristjani, pa čeprav včasih z dobrim namenom, da bi branili svojo vero.«

OTTO NEUBAUER

Otto Neubauer je po izobrazbi teolog, je poročen in oče šestih otrok. Živi na Dunaju, kjer vodi Akademijo za dialog in evangelizacijo. Bil je eden prvih voditeljev župnijskih misijonov v Avstriji in Nemčiji. O novi evangelizaciji je predaval tudi papežu Benediktu XVI. S sodelavci razvija novo kulturo dialoga, s katero ljudi vabijo, da stopijo iz lastnih balonov in balkonov. Z organizacijo pogovorov v parlamentu, na univerzi, kulturnih centrih in v barih doživljajo, da srečanja iz oči v oči delajo čudeže.

 

Vas zanima vsebina Radijskega misijona prihodnjih dni? Preverite tukaj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon 2021

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...