Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Radio Ognjišče (foto: Radio Ognjišče)
Radio Ognjišče | (foto: Radio Ognjišče)

Na Radiu Ognjišče opozarjamo na večletne težave z oddajanjem na italijanski meji

Slovenija | 19.03.2021, 11:36 Alen Salihović Rok Mihevc

Direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je ministru za zunanje zadeve dr. Anžetu Logarju poslal pismo, s katerim smo ga seznanili s težavami, ki jih imamo zaradi oddajanja našega radijskega programa preko analognih FM oddajnikov na Primorskem, s podobnimi težavami se soočajo tudi drugi izdajatelji radijskih programov. Italijanske radijske postaje nam grozijo s tožbami zaradi, po njihovem, našega motenja njihovih programov. Pismo smo dali v vednost tudi številnim drugim.

Spoštovani minister, gospod Anže Logar!

Želim vas seznaniti s težavami, ki jih imamo zaradi oddajanja našega radijskega programa preko analognih FM oddajnikov na Primorskem. Italijanske radijske postaje nam grozijo s tožbami zaradi, po njihovem, našega motenja njihovih programov.

Frekvence je Radiu Ognjišče dodelila Republika Slovenija, ki je lastnica vseh frekvenc. Elektromagnetno valovanje (sevanje) se ne ustavi na meji, ampak sega tudi preko nje. V skladu z mednarodnimi sporazumi in obvezami se zato frekvence mednarodno usklajujejo s sosednjimi državami. Težava z Italijo nastaja, ker Italija ni ratificirala sporazuma GE84 in tako uporablja tudi frekvence, ki po mednarodnem sporazumu GE84 njej ne pripadajo. Slovenija in ostale sosednje države ta sporazum spoštujemo, Italija pa ne (ker ga ni ratificirala) in ne upošteva mednarodno koordiniranih frekvenc. To ji omogoča, da vlaga tožbe na italijanskih sodiščih proti slovenskim izdajateljem radijskih programov. Največ tožb je seveda pri RTV.

Zato smo oddajno točko na Sveti gori že izklopili. Stroški pravdanja v Italiji so previsoki in ogrožajo naš obstoj, saj po po italijanskem pravnem redu v taki tožbi ne moremo uspeti. Zaradi prava EU do izvržbe take sodbe v Sloveniji lahko pride (izkušnja Radia Center).

Kljub temu, da nismo lastniki frekvenc, ampak le njihov uporabnik, in delujemo v skladu z dovoljenjem na mednarodno usklajeni frekvenci, nam slovenska država varnosti pred tožbami ne zagotovlja. Trenutno smo deležni groženj s tožbo za naše oddajnike Kuk, Trstelj in Beli križ. Kuk zaradi vpliva na postajo »Gioconda« v Gorici in »Radio 101« v Vidmu, Beli Križ za postajo »Radio 105« v Trstu in Trstelj za postajo »Fragola« v Trstu.

Še enkrat poudarjam, da na vseh teh oddajnih točkah oddajamo v skladu z dovoljenjem AKOS. Zato ne moremo nositi finančnega in psihološkega bremena sodnih postopkov in izgubljenih tožb. Težave smo skušali reševati s pogovorom s tožnikom, odgovori odvetnikov, sestankih na AKOS ... in ugotovili, da je edina pot reševanje na nivoju držav.

Če Republika Slovenija ne bo zaščitila svojih interesov na področju zaščite omejene naravne dobrine, kar radiofrekvenčni spekter je, lahko to usodno vpliva na naše delovanje. Menimo, da kot radijska postaja z nacionalnim pokrivanjem in uspešnim 26-letnim delovanjem v slovenski prostor, zamejstvo in po svetu prinašamo veliko vsebin, ki so v širšem javnem interesu. To nam je konec koncev priznala tudi država s podelitvijo statusa programa posebnega pomena. Zato vas prosimo za proaktivno vlogo pri reševanju problematike.

S tovrstnimi težavami se soočamo že 5 let. Ugotavljamo, da je rešitev mogoča le na diplomatski ravni: z dogovorom držav - lastnic frekvenc.

Z iskrenim spoštovanjem in zahvalo za pomoč vas prijazno pozdravljam.

Za vsa dodatna pojasnila smo vam na Radiu vedno na voljo.

Franc Trstenjak, direktor, s sodelavci

Pismo smo poslali v vednost:

• Borut Pahor, Predsednik Republike Slovenije,
• Janez Janša, Predsednik Vlade Republike Slovenije,
• Igor Zorčič, Predsednik državnega zbora,
• Alojz Kovšca, Predsednik državnega sveta,
• Helena Jaklitsch, ministrica, Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu,
• Boštjan Koritnik, minister, Ministrstvo za javno upravo,
• Vasko Simoniti, minister, Ministrstvo za kulturo,
• Zdravko Počivalšek, minister, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,
• Lilijana Kozlovič, ministrica, Ministrstvo za pravosodje,
• Matej Tonin, minister, Ministrstvo za obrambo,
• Tomaž Kunstelj, veleposlanik, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu,
• Tatjana Rojc, Senatorka v italijanskem parlamentu.
• Laris Gaiser, predsednik slovenskega panevropskega gibanja,
• Poslanske skupine SDS, NSI, SMC, SNS,
• Marjan Turk, Medresorska delovna skupina za urejanje radiofrekvenčnega spektra z Italijansko republiko,
• Tanja Muha, direktorica, AKOS,
• Aleš Lipičnik, predsednik, Svet za radiodifuzijo,
• Uršula Menih Dokl, v.d. direktorja, Direktorat za medije, Ministrstvo za kulturo,
• Irma Butina, GZS - medijska zbornica.Slovenija, Radijski utrip
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...