Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radio Ognjišče (foto: Radio Ognjišče)
Radio Ognjišče | (foto: Radio Ognjišče)

Na Radiu Ognjišče opozarjamo na večletne težave z oddajanjem na italijanski meji

Slovenija | 19.03.2021, 11:36 Alen Salihović Rok Mihevc

Direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je ministru za zunanje zadeve dr. Anžetu Logarju poslal pismo, s katerim smo ga seznanili s težavami, ki jih imamo zaradi oddajanja našega radijskega programa preko analognih FM oddajnikov na Primorskem, s podobnimi težavami se soočajo tudi drugi izdajatelji radijskih programov. Italijanske radijske postaje nam grozijo s tožbami zaradi, po njihovem, našega motenja njihovih programov. Pismo smo dali v vednost tudi številnim drugim.

Spoštovani minister, gospod Anže Logar!

Želim vas seznaniti s težavami, ki jih imamo zaradi oddajanja našega radijskega programa preko analognih FM oddajnikov na Primorskem. Italijanske radijske postaje nam grozijo s tožbami zaradi, po njihovem, našega motenja njihovih programov.

Frekvence je Radiu Ognjišče dodelila Republika Slovenija, ki je lastnica vseh frekvenc. Elektromagnetno valovanje (sevanje) se ne ustavi na meji, ampak sega tudi preko nje. V skladu z mednarodnimi sporazumi in obvezami se zato frekvence mednarodno usklajujejo s sosednjimi državami. Težava z Italijo nastaja, ker Italija ni ratificirala sporazuma GE84 in tako uporablja tudi frekvence, ki po mednarodnem sporazumu GE84 njej ne pripadajo. Slovenija in ostale sosednje države ta sporazum spoštujemo, Italija pa ne (ker ga ni ratificirala) in ne upošteva mednarodno koordiniranih frekvenc. To ji omogoča, da vlaga tožbe na italijanskih sodiščih proti slovenskim izdajateljem radijskih programov. Največ tožb je seveda pri RTV.

Zato smo oddajno točko na Sveti gori že izklopili. Stroški pravdanja v Italiji so previsoki in ogrožajo naš obstoj, saj po po italijanskem pravnem redu v taki tožbi ne moremo uspeti. Zaradi prava EU do izvržbe take sodbe v Sloveniji lahko pride (izkušnja Radia Center).

Kljub temu, da nismo lastniki frekvenc, ampak le njihov uporabnik, in delujemo v skladu z dovoljenjem na mednarodno usklajeni frekvenci, nam slovenska država varnosti pred tožbami ne zagotovlja. Trenutno smo deležni groženj s tožbo za naše oddajnike Kuk, Trstelj in Beli križ. Kuk zaradi vpliva na postajo »Gioconda« v Gorici in »Radio 101« v Vidmu, Beli Križ za postajo »Radio 105« v Trstu in Trstelj za postajo »Fragola« v Trstu.

Še enkrat poudarjam, da na vseh teh oddajnih točkah oddajamo v skladu z dovoljenjem AKOS. Zato ne moremo nositi finančnega in psihološkega bremena sodnih postopkov in izgubljenih tožb. Težave smo skušali reševati s pogovorom s tožnikom, odgovori odvetnikov, sestankih na AKOS ... in ugotovili, da je edina pot reševanje na nivoju držav.

Če Republika Slovenija ne bo zaščitila svojih interesov na področju zaščite omejene naravne dobrine, kar radiofrekvenčni spekter je, lahko to usodno vpliva na naše delovanje. Menimo, da kot radijska postaja z nacionalnim pokrivanjem in uspešnim 26-letnim delovanjem v slovenski prostor, zamejstvo in po svetu prinašamo veliko vsebin, ki so v širšem javnem interesu. To nam je konec koncev priznala tudi država s podelitvijo statusa programa posebnega pomena. Zato vas prosimo za proaktivno vlogo pri reševanju problematike.

S tovrstnimi težavami se soočamo že 5 let. Ugotavljamo, da je rešitev mogoča le na diplomatski ravni: z dogovorom držav - lastnic frekvenc.

Z iskrenim spoštovanjem in zahvalo za pomoč vas prijazno pozdravljam.

Za vsa dodatna pojasnila smo vam na Radiu vedno na voljo.

Franc Trstenjak, direktor, s sodelavci

Pismo smo poslali v vednost:

• Borut Pahor, Predsednik Republike Slovenije,
• Janez Janša, Predsednik Vlade Republike Slovenije,
• Igor Zorčič, Predsednik državnega zbora,
• Alojz Kovšca, Predsednik državnega sveta,
• Helena Jaklitsch, ministrica, Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu,
• Boštjan Koritnik, minister, Ministrstvo za javno upravo,
• Vasko Simoniti, minister, Ministrstvo za kulturo,
• Zdravko Počivalšek, minister, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,
• Lilijana Kozlovič, ministrica, Ministrstvo za pravosodje,
• Matej Tonin, minister, Ministrstvo za obrambo,
• Tomaž Kunstelj, veleposlanik, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu,
• Tatjana Rojc, Senatorka v italijanskem parlamentu.
• Laris Gaiser, predsednik slovenskega panevropskega gibanja,
• Poslanske skupine SDS, NSI, SMC, SNS,
• Marjan Turk, Medresorska delovna skupina za urejanje radiofrekvenčnega spektra z Italijansko republiko,
• Tanja Muha, direktorica, AKOS,
• Aleš Lipičnik, predsednik, Svet za radiodifuzijo,
• Uršula Menih Dokl, v.d. direktorja, Direktorat za medije, Ministrstvo za kulturo,
• Irma Butina, GZS - medijska zbornica.Slovenija, Radijski utrip
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...