Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maksimilijan Matjaž (foto: Skralovnik)
Maksimilijan Matjaž | (foto: Skralovnik)

Prvi odziv novoimenovanega škofa Maksimiljana Matjaža

Cerkev na Slovenskem | 01.04.2021, 10:58 Rok Mihevc

Slab mesec po imenovanju Maksimilijana Matjaža za novega celjskega škofa, se je Matjaž prvič odzval in oglasil v javnosti na spletni strani celjske škofije.

V njem se zahvaljuje za zaupanje papeža Frančiška, predvsem pa za njegovo očetovsko ljubezen in potrpežljivost, ki ga je v tem času opogumljala, "da sem v njegovem povabilu lahko prepoznal isti Klic, na katerega sem odgovoril že na začetku duhovništva: »Ali me ljubiš?« (Jn 21,16). Čeprav se zavedam, da poslanstvo te pastirske službe daleč presega moje človeške sposobnosti, ponavljam za ubogim Petrom pred Vstalim: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.«"

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž
Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž © p. Ivan Rampre

V to novo poslanstvo stopa s ponižnim srcem, da bi lahko prepoznal in sprejel Očetovo voljo v konkretnih okoliščinah naše krajevne Cerkve, še piše Matjaž. "Verujem, da ima Oče, ki je »tako ljubil svet, da je poslal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Jn 3,16), oznanilo življenja in upanja tudi za naš današnji čas preizkušenj. V svojem Sinu nam je polnost novega življenja tudi že podaril."

Prenova cerkvenega življenja ne izvira ne od škofov, ne od duhovnikov, ne od pridnosti posameznikov, temveč od našega sodelovanja z Darom, ki smo ga vsi že prejeli pri svetem krstu.

Vse vernike celjske škofije prosi, da se v tem velikonočnem času pred posvečenjem, ki ga bo prejel na praznik Svete Trojice, posebej močno povežejo med seboj v prošnji k Svetemu Duhu, "da bi se vsi prepoznali kot deli Kristusovega Telesa – kot občestvo žive Cerkve. Prenova cerkvenega življenja ne izvira ne od škofov, ne od duhovnikov, ne od pridnosti posameznikov, temveč od našega sodelovanja z Darom, ki smo ga vsi že prejeli pri svetem krstu. Ta posvečuje človeško delo v vsakodnevno daritev nebeškemu Očetu. Škofje in duhovniki smo poklicani, biti prvi služabniki te daritve, ki postaja po naši daritve Evharistija za življenje sveta. Molimo drug za drugega, da bomo izpolnili njegovo voljo! »V tej volji smo z daritvijo telesa Jezusa Kristusa posvečeni enkrat za vselej« (Heb 10,10)."

Kdo je novoimenovani celjski škof Maksimilijan Matjaž?

 

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...