Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič (foto: Alen Salihović)
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič | (foto: Alen Salihović)

Igor Zorčič pred mesecem za naš radio: »Vsak politik se mora zavedati svojega roka trajanja«

Slovenija | 31.03.2021, 15:07 Tanja Dominko

Po včerajšnjem glasovanju o razrešitvi predsednika državnega zbora se zastavlja vprašanje, kaj to pomeni za delovanje vlade Janeza Janše v prihodnje. Nekateri menijo, da vlada lahko dovolj suvereno deluje naprej, drugi menijo, da so pred nami predčasne volitve. Veliko je odvisno prav od vladajoče stranke SDS, mi smo za mnenje vprašali tudi nekdanjega poslanca Iva Hvalico in predsednica državnega sveta Alojza Kovšca. Kako se razmere v politiki lahko hitro spremenijo, dokazuje tudi izjava, ki jo je v oddaji Pogovor o pred dobrim mesecem dni izrekel Igor Zorčič.

Pojdimo po vrsti. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je še pred mesecem dni zatrjeval, da vlada Janeza Janše dela dobro, da sam predsednika stranke Počivalška podpira, da pri vodenju državnega zbora, ki je prostor konflikta, skuša ostati miren, hkrati pa je okrcal vse, ki iščejo to, česar ni, ko pišejo o razkolu v stranki, ostaja na funkciji. Koaliciji je zmanjkal en glas, proti ni bil nihče, sta pa bili dve glasovnici neveljavni. Glasovanje je bilo tajno, tako da lahko o tem, kdo ju je oddal, le ugibamo, vemo pa, da so opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB ter poslanska skupina nepovezanih poslancev dvorano pred glasovanjem zapustile, kar je ob ključnih trenutkih postalo že kar pogosta praksa poslancev obeh bregov. Zorčič je v svojem nastopu med drugim tudi poudaril, da to, da ni več član koalicijske SMC, ne more biti razlog za njegovo zamenjavo, po glasovanju pa: „Veseli me, da smo priča takemu rezultatu, da je na koncu prevladal razum, da v teh časih ne gre spreminjati vodstva tako pomembne ustanove, kot je državni zbor."

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič
Je državni zbor še prostor dialoga ali izključevanja? © Alen Salihović

Zorčič je tudi dejal, da je državni zbor ohranil suverenost in da ne podlega vladi, v izjavi za TV Slovenija pa tudi, da se predčasnih volitev ne boji, se pa zaveda tveganja. Predčasne volitve je včeraj za naš radio omenjal tudi vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat, a hkrati verjame, da se bodo potrudili, da do njih ne pride, saj ne bi bilo „odgovorno, če bi zdaj pred začetkom tretjega vala vrgli tudi mi puško v koruzo. Potem smo isti kot predhodniki, ker bi se zbali reševanja človeških življenj." Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa pravi, da gredo naprej. „Zdaj se moramo usesti in pripraviti naslednji scenarij, saj se nobena stvar ne zgodi z danes na jutri. Prvi poskus ni bil uspešen in tako gremo naprej."

ZORČIČ HITRO OBRNIL PLOŠČO

Državni zbor je prostor dialoga, a njegov prvi mož Igor Zorčič je pred časom v oddaji "Pogovor o" dejal še nekaj drugega. »Dejstvo je, da je državni zbor hiša konflikta. Će kje, se mora družbeni konflikt ob pomembnih družbenih vprašanjih odviti v parlamentu, zato je neka trda razprava nekaj normalnega. Mislim da se mora vsak politik zavedati svojega roka trajanja. O njem odločajo volivci. Če se bo to zgodilo, bom šel novih izzivom naproti, obogaten s spoznanji, s katerimi sem se srečal v času teh dveh mandatov. Ne glede na to, moram reči, če mi je pa kaj značilnega, je to, da se ne vdam sploh ne pred raznoraznimi anketami. Mislim, da ima SMC bistveno več za pokazati kot je sklepati iz javnomnenjskih anket.«

Zorčič je nato relativno hitro obrnil ploščo in je skupaj s kolegico Janjo Sluga in Branislavom Rajičem zapustil SMC in s tem koalicijo. Skupaj z Jurijem Lepom iz DESUSa so ustanovili svojo poslansko skupino nepovezanih poslancev. S tem bodo namreč dobili svoj glas tudi v delovnih telesih državnega zbora, kam jih bo zaneslo ob glasovanjih, pa bo pokazal čas.


Ivo Hvalica: Politika še nikoli ni bila tako shizofrena

Dogajanje v državnem zboru sicer včeraj vsem tistim, ki ga spremljamo že dolgo, ni tuje. Nekdanjega poslanca SDS Iva Hvalico spominja na manever menjave Hermana Rigelnika z Jožefom Školjčem leta 1994, mnogi se spominjamo pat pozicije v državnem zboru leta 1996, pa še zdaleč ni bila edina. Ampak Hvalica je do trenutne sestave v državnem zboru vseeno zelo kritičen. „Politika še nikdar ni bila tako shizofrena in razdvojena, kot je danes. Žal se tako dogaja tako na naši, pomladni strani, kot na levici, kjer so pa sploh vsi zblojeni, kot rečemo na Primorskem.“ Kako vidi včerajšnje glasovanje? „Glede na nastalo situacijo se zapleta, poslovnik ne predvideva ponovnega glasovanja za katerokoli stvar, ne vem, kako se bo to izšlo, mogoče pa gremo res proti predčasnim volitvam.“ Strinja pa se, da bi tudi nove volitve prinesle pat pozicijo, ki bo težko razrešljiva, zato dodaja, da je „možno vladati naprej, ampak brez sprejemanja reform, ker ne morejo skozi parlamentarno sito v takšnem razmerju, kot ga imamo zdaj.“

 

Alojz Kovšca
Alojz Kovšca © ARO

Predsednik DS Alojz Kovšca: 46 glasov v primeru veta, potreben je minimum dialoga

Zorčič pa je sinoči ocenil, da je vlada pri ostalih zakonodajnih predlogih še vedno lahko uspešna pri zagotavljanju večinske podpore. Zakone, ki koristijo ljudem, nameravajo v skupini nepovezanih poslancev podpreti. Ali torej koalicija sploh potrebuje 46 glasov? Kot pravi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, bi jih potrebovali pri morebitnem izglasovanju veta z njihove strani. Rušili ne bodo, bodo pa vsak zakon kritično ocenili, saj se zavedajo svoje vloge. Kaj bi poslancem položil na srce predsednik spodnjega doma, državnega sveta, Alojz Kovšca? „Za polaganje na srce je že malo prepozno, strasti so vnete do te mere, da se izkazuje, da so poslanci pripravljeni ogrožati tudi zdravje in varnost državljanov, da bi dosegli svoje politične cilje. Zdi se mi, da nek higienski minimum dialoga je pa le treba ohraniti. Naj se zavedajo tega, da tudi če nekomu ne uspe zamenjati vlade oziroma pripraviti predčasnih volitev, je treba sprejeti dejstvo, da je treba do volitev sobivati, ampak na tak način, da državljani niso prikrajšani. Treba je vzeti v obzir tudi, da se Slovenija pripravlja na predsedovanje. Prijateljem v EU kažemo slabo podobo. Po mojem mnenju je treba stopiti korak nazaj in da je treba razumeti situacijo, da je status quo. Mislim, da tudi predčasne volitve ne bi rešile problema delitev v parlamentu, tudi nova koalicija ne bo mogla biti absolutno leva ali desna, potrebni bodo glasovi in sodelovanje z obeh strani. Tiste stranke, ki bodo to prej razumele, bodo imele po mojem mnenju tudi boljši rezultat na volitvah,“ je za Radio Ognjišče dejal predsednik državnega sveta.

 



Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.