Alen SalihovićAlen Salihović
Ljubljanski nadškof metropolist Stanislav Zore (foto: STA)
Ljubljanski nadškof metropolist Stanislav Zore | (foto: STA)

Nadškof Zore: Katoličani se trudimo razumeti nastali položaj

Cerkev na Slovenskem | 31.03.2021, 13:13 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je pri splošni avdienci spomnil vseh ’križanih’ današnjega časa. Med njimi je omenil žrtve pandemije. Slednjim se je na današnji vladni novinarski konferenci poklonil tudi predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Spomnil je, da bo to že druga velika noč brez bogoslužij ob navzočnosti vernikov, a pozval k upoštevanju ukrepov in cepljenju.

Ob odpovedi javnih obredov je marsikje slišati misel, da virus preganja tudi kristjane. »To ni samo moja misel, tega sem precej slišal tudi od duhovnikov in ljudi, da čutijo tako stisko, kot da bi nas nekdo res preganjal zaradi vere,« je v pogovoru za naš radio dejal murskosoboški škof Peter Štumpf.

A kot je dejal nadškof Stanislav Zore: »Katoličani se trudimo razumeti nastali položaj in želimo prispevati k reševanju epidemije.« Povabil je, da vse velikonočne obrede, ki jih lahko izvedemo v krogu družin in gospodinjstev, pripravimo s preprostim srcem, skupaj s svojimi domačimi. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki mu boste lahko v celoti prisluhnili v nedeljo ob 8h, je kot primer navedel: »Dobil sem pismo, kako so v eni družini lani obhajali obrede velikega četrtka. So poslušali prek Radia Ognjišče. Potem je prišlo na vrsto umivanje nog. Oče je vzel posodo z vodo in brisačo, pokleknil pred ženo in začel umivati noge in potem še otrokom. To je bilo globoko doživetje za družino, da so se res globoko povezali med seboj.«

Nadškof Zore je spomnil na možnost individualnega obhajila in spovedi ter na velikonočno jutro povabil k zajtrku ob 8. uri. »Tako bomo povezani med seboj. Epidemija nas bo lahko spremljala še nekaj časa. Vem, da si vsi želimo, zelo želimo, da bi je bilo čim prej konec. Zato je na mestu vabilo, da upoštevamo vse ukrepe za preprečevanje epidemije. Vse, ki jim to zdravje dopušča, vabim, da se cepijo, saj je varovanje lastnega zdravja in zdravje bližnjih izrednega pomena. Moralna dolžnost.«

CELOTEN NAGOVOR NADŠKOFA ZORETA NA NOVINARSKI KONFERENCI

Najprej bi rad izrazil sožalje vsem, ki so zaradi epidemije izgubili svoje bližnje. Vseh se spominjam pri molitvi pri sveti maši. Spominjam pa se seveda tudi tistih, ki so zaradi epidemije koronavirusa v bolnišnici in na intenzivnih oddelkih. Želim jim blagoslova in čimprejšnjega zdravja.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem zdravnikom in zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalno delo, prav zares so dostikrat na robu svojih moči. Prav tako pa hvala vsem tistim, ki v teh časih preizkušnje skrbijo za delovanje najbolj nujnih ustanov.

Kot vam je znano, je vlada zaradi težkih epidemičnih razmer sprejela odlok, s katerim je omejila javno življenje v času velikonočnih praznikov. Škofje se zavedamo, da je položaj zelo zahteven in da si strokovnjaki in vlada prizadevajo, da bi tretji val terjal čim manj žrtev. Pomembno je, da jim pomagamo z odgovornim ravnanjem. Od tega so namreč odvisna tudi življenja ljudi. Katoličani se trudimo razumeti nastali položaj in želimo prispevati k reševanju epidemije.

Zavedam se, da so velikonočni prazniki za večino Slovenk in Slovencev izjemnega pomena. Letošnja velika noč bo že druga v času epidemije, ko od velikega četrtka do bele nedelje v cerkvah ne bo bogoslužij in svetih maš z navzočnostjo ljudi. Zato smo škofje pripravili posebno pismo vernikom, duhovnikom, redovnikom in redovnicam. V njem smo zapisali, da se tako kot preostalo javno in družbeno življenje obrača navznoter, obračajo se navznoter tudi naše verske slovesnosti in verski obredi. Zato vas vabimo in spodbujamo, da vse velikonočne obrede, ki jih lahko izvedete v krogu družine in gospodinjstev, pripravite s preprostim srcem in jih opravite skupaj s svojimi domačimi. Ob tem pa vsi skupaj ne pozabimo na uboge in osamljene, bolne in trpeče. Prazniki bodo polni, ko jim bomo podarili svoj čas, besedo, ljubezen. Velikonočni prazniki brez žive navzočnosti pri obredih naj bodo priložnost, da oblikujete cerkev v malem, da okrepite molitev, opravite domače velikonočne obrede ter spremljate bogoslužje po televiziji, radiu oziroma spletu. Vse duhovnike vabim, da vernikom zagotovijo prejem svetega obhajila ter svete spovedi, tako kot so jo zagotovili lani oktobra in novembra. Na velikonočno nedeljo naj duhovniki zvonijo ob osmi uri zjutraj ter s tem vse vernike in vse ljudi povabijo k velikonočnemu zajtrku. Tako bomo povezani med seboj.

Epidemija nas bo lahko spremljala še nekaj časa. Vem, da si vsi želimo, zelo zelo želimo, da bi bilo čim prej konec. In zato je na mestu vabilo, da upoštevamo ukrepe za preprečevanje epidemije. Vse, ki jim to zdravje dopušča, vabim, da se cepijo, saj je varovanje lastnega zdravja in zdravja bližnjih izrednega pomena, moralna dolžnost.

Na koncu želim voščiti blagoslovljene praznike z Jezusovimi besedami: "To sem vam povedal, da bi v meni imeli mir. Na svetu boste imeli stisko, a zaupajte. Jaz sem svet premagal." Kakor zvečer tistega dne prvega v tednu naj vstali gospod tudi letos vstopi v vaše hiše, v vaše domove in vam prinese velikonočni pozdrav Mir vam bodi.


Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...