Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Korona časi  (foto: Rok Mihevc)
Korona časi | (foto: Rok Mihevc)

Navodila škofov: V katerih primerih bodo cerkve ostale odprte?

Cerkev na Slovenskem | 30.03.2021, 14:51 Marta Jerebič Rok Mihevc

Slovenski škofje so danes objavili pismo vsem vernikom in duhovnikom za letošnjo veliko noč. V njih so spomnili na to, da je letošnja velika noč že druga zapovrstjo, ki jo obhajamo v času epidemije.

Bližnji prazniki so priložnost, da se vsi obrnemo navznoter, v manjše skupnosti in gospodinjstva, v svoje družine in v svoje duše in svoja srca. Podobno bodo potekali tudi naši verski obredi in naše verske slovesnosti. Škofje vse vernike vabijo in spodbujajo, da vse velikonočne obrede in slovesnosti, ki so izvedljive v krogu družin in gospodinjstev, pripravijo s preprostim srcem in jih opravijo v krogu svojih domačih.

Prazniki bodo spet drugačni
Prazniki bodo spet drugačni © Rok Mihevc


V skladu z vladnim odlokom so škofje določili:

  1. Da so svete maše z udeležbo ljudstva do nadaljnjega odpovedane. Cerkve bodo ostale odprte za osebno molitev vernikov, individualni prejem svetega obhajila in prejem zakramenta svete spovedi. Duhovniki naj omogočijo vernikom dostop do blagoslovljene vode za domačo rabo.
  2. Župnijska pisarna in drugi cerkveni uradi so lahko odprti za srečanje z eno osebo samo za nujne in neodložljive zadeve, ki jih ni mogoče urediti na daljavo.
  3. Zaradi izrednih razmer naj verniki spremljajo neposredne prenose svetih maš in prazničnih bogoslužij preko televizije oz. radia iz krajevne stolnice.
  4. Škofje so tudi določili, da duhovniki navkljub svetim mašam brez vernikov, zvonijo ob običajnih urah tako med tednom kot ob nedeljah in praznikih. Na Veliko noč pa bodo duhovniki zvonili ob 8. uri zjutraj in s tem povabili vernike k velikonočnemu zajtrku.

PRENOS OBREDOV na RADIU OGNJIŠČE

Že zdaj povabljeni v našo radijsko občestvo. Na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto bomo obrede prenašali ob 18.30 iz ljubljanske stolnice. Na veliko noč pa bo prenos ob 10. uri iz mariborske stolnice.

Na koncu posebnega pisma so škofje izrazili zaupanje in hvaležnost državnim ustanovam, ki svoje napore zelo uspešno vlagajo za omejevanje in preprečitev širjenja epidemije. Obenem so vsem vernikom zaželeli blagoslovljene velikonočne praznike z besedami: Naj vstali Gospod tudi letos vstopi v vaše hiše in v vaše domove in vam prinese velikonočni pozdrav: 'Mir vam bodi!' (Jn 20,19-20).

Pogled na ljubljansko stolnico
Pogled na ljubljansko stolnico © STA

Celotno pismo slovenskih škofov:

"Letošnja Velika noč poteka tako kot lanska v znamenju epidemije koronavirusa. Skozi vse leto smo upali, da se bodo razmere izboljšale, pa se nam do zdaj to ni posrečilo. Uresničuje se Salomonov pregovor, ki pravi: »Pričakovanje, ki se oddaljuje, stiska srce, upanje, ki prihaja, je drevo življenja« (Prg 13,12). Tudi vsem, ki se vam ob misli na epidemijo zdi, da se vaše pričakovanje oddaljuje, kličemo s piscem Pisma Hebrejcem: »Zato vzravnajte onemogle roke in klecava kolena ter napravite za svoje noge ravna pota, da se to, kar šepa, ne bo izvinilo, marveč bo ozdravelo!« (Heb 12,12-13).

Vstopamo že v drugo leto epidemije koronavirusa in največji spremembi, ki ju doživljamo in ju moramo sprejeti, sta veliko omejevanje javnega, družbenega in cerkvenega življenja ter obračanje navznoter, v manjše skupnosti in gospodinjstva, v svoje družine ter v svoje duše in svoja srca – kakor je Gospod naročil Petru: »In ti, ko boš nekoč šel vase, potrdi svoje brate!« (Lk22,32). Tako kot ostalo javno in družbeno življenje se obračajo navznoter tudi naši verski obredi in naše verske slovesnosti. Vabimo in spodbujamo vas, da vse velikonočne obrede in slovesnosti, ki so izvedljive v krogu družin in gospodinjstev, pripravite s preprostim srcem in jih opravite v krogu svojih domačih.

Zaupamo stroki in oblastem ter se jim zahvaljujemo za nadčloveške napore, ki jih vlagajo v omejevanje in preprečitev širjenja epidemije. Velikonočni čas pa je s slavjem vstajenja našega Gospoda še večji vir trdnega upanja in prepričanja v zmago velikonočnega Jagnjeta, v zmago krotkosti in potrpežljivosti, v zmago dobrote in ljubezni: »To sem vam povedal, da bi v meni imeli mir. Na svetu boste imeli stisko; a zaupajte, jaz sem svet premagal!« (Jn 16,33). Kakor zvečer tistega dne, prvega v tednu, naj vstali Gospod tudi letos vstopi v vaše hiše in v vaše domove in vam prinese velikonočni pozdrav: »Mir vam bodi!« (Jn 20,19-20)."

Cerkev na Slovenskem
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...