Jože Bartolj
Miha Močnik
Tanja Dominko
Vilma in Dani Siter - ustanovitelja DiŽ (foto: Igor Dečman)
Vilma in Dani Siter - ustanovitelja DiŽ | (foto: Igor Dečman)

Papeževo priznanje zakoncema Vilmi in Daniju Siterju

19.03.2021, 10:51 Marjana Debevec Rok Mihevc

Ob prazniku sv. Jožefa in začetku leta družine bo apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich podelil priznanje »pro ecclessia et pontifice« zakoncema Vilmi in Daniju Siterju za izjemne dosežke na področju zakonske pastorale in zlasti zakonskih skupin.

Vilma Siter je za naš radio poudarila, da jima Bog sporoča, da je vse samo Njegovo delo. »Prav to priznanje naj kot Božja milost teče do vseh zakoncev, tistih ki so vključeni v naše delo in tistih, ki niso, posebno pa tistih, ki potrebujejo ogromno milosti, da bodo zmogli hoditi skozi življenje po pravi poti.«

PRISLUHNITE POGOVORU Z ZAKONCEMA SITER

 

Dani Siter pa je poudaril, da smo vsi poklicani biti živi udje telesa Cerkve in ne le pasivni opazovalci. »In midva sva to povabilo, naj bova živa uda tega telesa, zaslišala pred mnogimi leti in sva se mu odzvala. Ko sva iskala mesto, sva ga našla med zakonci in družinami, ker sva sama to najbolj potrebovala in še vedno potrebujeva, da zdrživa skupaj, da zdrživa v tem spoštovanju, v ljubezni in medsebojni naklonjenosti. In k temu vabiva vse zakonce.«

UTEMELJITEV PRIZNANJA

Vilma in Dani Siter prihajata iz župnije Leskovec. Vilma je zdravnica, specialistka družinske medicine, 20 let je delala v ambulanti na Senovem. Dani je profesor angleščine in knjižničar. V devetdesetih letih je mandat in pol opravljal vlogo krškega župana. Dani in Vilma sta starša štirih poročenih odraslih otrok in stara starša šestnajstih vnukov.

Leta 2000 sta se odločila, da bosta svoje izkušnje in moči v celoti posvetila pastorali zakoncev in družin, zato sta ustanovila društvo Družina in življenje. Njegovo poslanstvo je »graditi odnose na temeljih Božje besede in zakramentalnega življenja.« Glavno delo društva Družina in življenje so skupine zakonskih parov. V letu 2019 je bilo v Sloveniji 221 skupin, ki jih je vodilo 178 voditeljskih parov. Mesečnih srečanj se udeleži več kot 1300 parov. Vsako leto je organizirana duhovna obnova za družine, in sicer v dveh skupinah; vsake se udeleži več kot 30 družin. Družina in Življenje organizira tudi romanja, zlasti peš romanja ter pričevanja zakonskih parov po župnijah; izdaja revijo Družina in Življenje, ki doseže približno 4000 prejemnikov.

Zakonca Siter na Radiu Ognjišče redno gostimo v oddaji "Družinska kateheza". V njej iskreno in odprto govorimo o zakonu in družini ter Božjem pogledu na to mojstrovino stvarstva. Naročite se na podkast.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...