Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lojze Dolinar (foto: Slovenski spored ORF)
Lojze Dolinar | (foto: Slovenski spored ORF)

Slovenec podžupan v Celovcu, Slovenka v mestnem svetu

Slovenci po svetu | 17.03.2021, 09:37 Matjaž Merljak

Poročali smo že o uspehu predstavnikov slovenske narodne skupnoti na lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem: vnovična zmaga Bernarda Sadovnika v Globasnici in en mandat več za Enotno listo v občinskih svetih. Prvič se je zgodilo, da bo podžupan koroške prestolnice Slovenec, to je Lojze Dolinar, v mestnem svetu pa bo Slovenka, Olga Koschier.

Na lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem 28. februarja 2021 je samostojna slovenska stranka Enotna lista osvojila 59 sedežev v občinskih svetih, kar je eno več kot v preteklem mandatu. Zelo dobro so se odrezali tudi številni pripadniki slovenske narodne skupnosti, ki so nastopili v okviru drugih list in strank.

Že v prvem krogu si je vnovični županski mandat v Globasnici zagotovil Bernard Sadovnik, ki je kandidiral pri Enotni listi, stranka bo imela tudi absolutno večino v občinskem svetu.

V drugem krogu lokalnih volitev, ki je potekal 14. marca 2021, je v Železni Kapli prišlo do zmage socialdemokratke Elisabeth Lobnik. Prejela je 125 glasov več kot sedanji župan Franc Jožef Smrtnik (njegova Kapelška lista je izgubila en mandat v občinskem svetu). V prvem krogu je bilo 19 glasov razlike.

V mestnem svetu Celovca še ni bilo Slovenca, pred 150 leti je bil občinski odbornik Andrej Einspieler.

Po šestih letih županjevanja socialdemokratke Marie-Luise Mathiaschitz bo prvi mož koroške prestolnice spet Christian Scheider, nekdanji svobodnjaški župan, ki je sedaj nastopil za Team Koroška. V Celovcu je bil za isto listo izvoljen upokojeni profesor Slovenske gimnazije Lojze Dolinar. Sprva je kazalo, da bo v občinskem svetu, zdaj bo postal drugi podžupan.

V občinski svet je prišla Sonja Koschier, profesorica glasbe in slovenščine na dvojezični V išji šoli za gospodarske poklice v Šentpetru pri Šentjakobu v Rožu. Bila je na petem mestu pri Zelenih in je po odstopu prvaka stranke Franka Freya dobila vstopnico za mestni svet, kjer bodo Zeleni zastopani s štirimi mandati.

Mladi kandidati iz slovenske narodne skupnosti so vstopili v lokalno politiko.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je pozdravil rezultate volitev in verjame, da se bodo izvoljeni aktivno in odločno zavzemali za pravice slovenske narodne skupnosti. Na lokalne volitve na avstrijskem Koroškem so se odzvali tudi v krovnih organizacijah slovenske narodne skupnosti na Koroškem. V Narodnem svetu koroških Slovencev so izpostavili, da so v številnih občinah izjemno mladi kandidati iz slovenske narodne skupnosti vstopili v lokalno politiko, kar je po besedah predsednika Valentina Inzka dobro za volitve leta 2027. Organizacijo tudi veseli, da so številni kandidati iz drugih strank svoje kampanje izvajali v obeh deželnih jezikih, „kar je tudi znak, da se na Koroškem nekaj premika". 

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik in predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug sta kot pozitivna ocenila uspeh slovenskih kandidatov ter volilno udeležbo - ta je bila kar 75-odstotna. Sadovnik, ki je bil s 65-odstotki glasov znova izvoljen za župana Globasnice, se veseli, da, ob močnem samostojnem političnem gibanju, vedno več strank na Koroškem odkriva pomen slovenskega jezika. Vse stranke so tako prišle do spoznanja, da dvojezičnost ni samo obogatitev, ampak da z dvojezičnostjo, odprtostjo lahko zmaguješ tudi na volitvah, je še dejal Sadovnik. Dodal je, da je „marsikdo prispeval k takšni spremembi in to je potrebno krepiti še naprej".

O lokalnih volitvah s hribarjem in sadovnikom

O lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem smo se pogovarjali s predsednikom Enotne liste Gabrielom Hribarjem in z županom Globasnice Bernardom Sadovnikom - v oddaji Slovencem po svetu in domovini, 7. marca 2021. Vabljeni, da prisluhnte posnetku oddaje

66-letni Lojze Dolinar je bil rojen v Špitalu ob Dravi in stopa na koroški politični oder že drugič, leta 2013 je bil za stranko Team Stronach, ki se je kasneje na Koroškem preimenovala v Team Kärnten, nekaj časa v koroškem deželnem zboru, preden se je iz zdravstevnih razlogov umaknil. Njegova mama je bila Jelka Dolinar. V večnost je odšla leta 2018.


 

Narodni svet koroških Slovencev čestita prof. Lojzetu Dolinarju k imenovanju za drugega podžupana mesta Celovec. Nekdanji deželnozborski poslanec in bivši profesor na ZG in ZRG za Slovence v Celovcu, je kandidiral na četrtem mestu stranke Team Kärnten – Liste Scheider, ki je na volitvah 28. februarja osvojila enajst mandatov v mestnem svetu. Z vidika narodne skupnosti je razveseljivo, da bo v prihodnje imela močno zastopanost v koroški prestolnici. Poleg Dolinarja bo v mestnem svetu zastopana tudi Sonja Koschier, ki je kandidirala na petem mestu pri Zelenih in je po odstopu prvaka stranke Franka Freya še vstopila v mestni svet, kjer bodo Zeleni zastopani s štirimi mandati.


 

Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij iz Italije, je prav tako čestital Lojzetu Dolinarju:

V imenu Sveta slovenskih organizacij in v svojem imenu vam izrekam iskrene čestitke za izvolitev v celovški občinski svet ter za imenovanje na podžupansko mesto. Želim vam uspešno delo v korist sožitju na avstrijskem Koroškem, pri uveljavljanju pravic slovenske narodne skupnosti ter nadaljnemu razvoju čezmejnega sodelovanja med Avstrijo, Italijo in Slovenijo. Kot je bilo že v medijih povedano, gre za zgodovinski dogodek, ki kaže na nove čase, v katerih je zapihal veter usmerjen v odprtost in prihodnost. Verjetno ni slučaj, da so se ti novi časi pojavili ravno po tistem, kar je bilo lani rečeno ob 100-letnici koroškega plebiscita. Po duhu se smisel takratnega srečanja dveh predsednikov Avstrije in Slovenije veže na spominsko obeležitev 100-letnice požiga Narodnega domav Trstu. Ta je tudi pri nas, prav tako ob prisotnosti dveh predsednikov Italije in Slovenije, nakazala nove čase med dvema tu živečima narodoma. Srčno si nadejam, da bomo pravilno izkoristili te nove čase in lahko sodelovali v prihodnjih projektih, ki bodo usmerjeni v razvoj naše skupne čezmejne regije. To je tudi glavna pot, da se Slovenci, ki živimo na Koroškem in v Furlaniji Julijski krajini uveljavimo kot proaktivni del te alpsko-jadranske skupnosti. In v tem smislu zelo podpiram vaše prepričanje, da mora biti slovenski narodni skupnosti v Celovci zagotovljeno predstavništvo. To je lahko tudi naše skupno zavzemanjeza obe narodni skupnosti v Italiji in v Avstriji, ki ga bomo skušali doseči ob pomoči Republike Slovenije.


 

Tudi Svetovni slovenski kongres iskreno čestita dolgoletnemu predsedniku Konference za Koroško Svetovnega slovenskega kongresa, prof. Lojzetu Dolinarju k imenovanju za drugega podžupana mesta Celovec.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...

O avtorju