Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Šopek tulipanov (foto: Pixabay)
Šopek tulipanov | (foto: Pixabay)

Za dan žena rožica dobrodošla, še bolj sodelovanje

Slovenija | 08.03.2021, 13:55 s. Meta Potočnik

Na današnji mednarodni dan žena, razglašen leta 1977, se na Zahodu spominjamo stoletnega boja žensk za enakopravni položaj, za volilno pravico in za enake možnosti za uspeh na različnih kariernih poteh. V novem tisočletju ni zahodne države, ki bi sistemsko onemogočala vzpon žensk po družbeni lestvici. Da so za enako delo slabše plačane od svojih kolegov. Da doma opravijo več dela in se več ukvarjajo z otroki. Vse to je res, in kaj o tem menijo ženske same?

Epidemija je kriza, ki je prizadela tudi ženske, v tem času je v EU izgubilo delo 2 milijona žensk. V današnji spletni razpravi v okviru Evropskega parlamenta na temo Ženske v boju proti virusu, je članica SAZU dr. Renata Salecl poudarila, »da so ženske v tem času bistveno več prevzele gospodinjska dela, poučevanje otrok in ob tem še marsikdaj delale od doma.« Se pravi, opravljale so neplačano delo, in »ob tem izrazila zaskrbljenost, da se morda vračajo stari stereotipi o ženskah iz 70- ih let« ki podpirajo tri vogale hiše.

Možen je tudi drugačen pogled. Ravnateljica Škofijske karitas Koper, Jožica Ličen pravi: »Ponosna sem, da nosim tri vogale. Vzgoje ne bi dala nikomur, svoje domače hiše ne bi dala nikomur. Svojega položaja v družbi, službenih poti in karitativnega dela ne bi dala nikomur. To mi je v veselje in v čast, to je tudi obveznost mojega življenja.«

Jožica Ličen
Jožica Ličen © ARO

Po besedah evropske poslanke Ljudmile Novak so obvezne kvote pripomogle k več ženskam na mesta odločanja, a potrebno je narediti več za odnos sodelovanja med moškim in žensko, česar noben zakon ne more določiti. Njena izkušnja razširjene družine v času pandemije je pozitivna: »Da so v tem času zelo dobro sodelovali tudi moški, znali so so razdeliti skrb za dom. Kjer je bila mama zaposlena v zdravstvu, je oče prevzel več obveznosti v družini.«

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak © ARO/Rok Mihevc

Sodelavka Društva Družina in življenje Marjeta Bec ima pet otrok in je polno zaposlena. Naučila se je, da so določene naloge, v katerih se žene bolje znajdemo od moških, hkrati pa imajo tudi možje svoja močna področja, ki so pomembna v družini: "Nismo in nikoli ne bomo enaki. Z namenom smo bili ustvarjeni različni. Da se v tej različnosti dopolnjujemo. Kadar ženske zganjamo paniko, možje vklopijo razum in pogledajo z druge perspektive. In kadar bi moški kot buldožerji povozili neko mnenje ali predlog, jim lahko me z žensko intuicijo pokažemo drugo plat, ki so jo morda spregledali."

Marjeta Bec
Marjeta Bec © osebni arhiv

Pa vloga ženske v Katoliški cerkvi?

Sicer pa se odpirajo za ženske nova bojna polja, menijo na Domovini

Slovenija