Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Terorizem (foto: Pixabay)
Terorizem | (foto: Pixabay)

Gülenovi muslimani ostro proti vsakemu nasilju

Svet | 06.11.2020, 09:54 Marjana Debevec

Na nedavne teroristične napade v Evropi se je odzval tudi ustanovitelj muslimanskega gibanja Hizmet, katerega cilj je delovati za skupno dobro, Fethullah Gülen. V njem izraža globoko žalost, da so tisti, ki so zakrivili te zločine, to opravičevali z Islamom in vzklikali verske parole.

Fethullah Gülen, ki zaradi nasprotovanja predsedniku Erdoganu živi v ZDA poudarja, da lahko muslimani svojo zaskrbljenost zaradi nespoštovanja preroka Mohameda izrazijo na pravosodni način. Nasilje nikoli ne sme biti opravičljivo, je bil jasen Gülen. Njegovo izjavo je povzel predstavnik Društva Medkulturni dialog Furkan Guner.

»Vsak človek, ki je ustvarjen je dragocen in življenje vsakega je sveto, ne glede na njegovo prepričanje. Vzeti človeško življenje tako zlahka ne more opravičiti niti človečnost niti Islam V izjavi poudarjajo, da je nasilje storjeno iz verskih prepričanj v nasprotju z vrednotami Islama. Prepričani so, da so takšna grozodejstva jasen pokazatelj tega, da storilec ni razumel Prerokovega sporočila in obenem izraz nespoštovanja njegove zapuščine.

»Ob priliki tega žalostnega dogodka ponovno obsojam vse oblike terorizma, ne glede na to kdo so storilci in kakšen je njihov namen,«, je Gülenove besede še navedel Guner. Gre za predstavnika društva, ki izhaja iz Gülenovega gibanja. Med njimi jih približno 50 živi v Sloveniji, saj so morali pobegniti pred turško represijo. Njihov glavni namen pa je delo za skupno dobro.

Pozitivna novica o sodelovanju med kristjani in muslimani prihaja tudi iz Iraka. Asianews poroča o tem, kako skupina mladih muslimanskih prostovoljcev čisti in popravlja krščanske cerkve v Mósulu, potem ko so v njih svoje uničujoče sledi pustili pripadniki Islamske države. Doslej se je v Mosul vrnilo le približno petdeset krščanskih družin, več sto pa jih vsak dan v mesto na delo ali študij prihaja iz planote Ninive in drugih krščanskih vasi.

Celotno sporočilo Fethullaha Gülena o obsodbi in izreku sožalja v povezavi z umori v Franciji
 
Pred kratkim sem izvedel za krut umor Samuela Paty-ja v neki pariški soseski, kar me je zelo razžalostilo. Žal me je pretresla še ena novica, da so bili v nekem drugem francoskem mestu trije ljudje brutalno zabodeni do smrti med molitvijo v njihovem svetišču. Iskreno bi rad povedal, da me je še bolj razžalostilo to, da so tisti, ki so zakrivili te zločine, to opravičevali z Islamom in vzklikali verske parole.

Razumljivo je, da muslimani, ki verjamejo v preroke in jih spoštujejo, od preroka Adama dalje, pričakujejo od drugih, da bodo prav tako spoštovali Preroka Muhameda (mir in blagoslov naj bo z njim) in so užaljeni ob izjavah in upodobitvah, ki so do njega žaljive. Vendar obstajajo legitimni humani, diplomatski in pravosodni načini preko katerih lahko  izrazimo svojo zaskrbljenost. Nasilje nikoli ne sme biti opravičljivo.

Vsak človek, ki je ustvarjen je dragocen in življenje vsakega je sveto, ne glede na njegovo prepričanje. Vzeti človeško življenje tako zlahka ne more opravičiti niti človečnost niti Islam.

Poleg tega krutost in nasilje nista poti Preroka, ne glede na razlog, tudi če je takšno nasilje storjeno iz verskih prepričanj; to je v nasprotju z osnovnimi vrednotami Islama. Prerok Muhamed je tistim, ki so ga žalili in nadlegovali vedno odgovoril s sočutjem in nežnostjo in se trudil odpraviti sovraštvo.

Takšni primeri, ko nekdo povzroči takšna grozodejstva, so jasen pokazatelj tega, da storilec ni razumel Prerokovega sporočila, ki celo človeštvo objema s sočutjem. Istočasno so takšna dejanja izraz najglobljega nespoštovanja njegove zapuščine.

Ob priliki tega žalostnega dogodka ponovno obsojam vse oblike terorizma, ne glede na to kdo so storilci in kakšen je njihov namen.

Ti napadi ponovno dokazujejo, da hrepenimo po dneh, ko se bomo lahko vsi objeli, brez ozira na razlike v prepričanju, jeziku ali barvi kože, dneh, ko se bo vsak lahko približal vsakomur na sočuten in spoštljiv način. Vsem bližnjim tistih, ki so v napadih izgubili življenje, izražam svoje sožalje in delim bolečino s francoskim ljudstvom in z vsemi ljudmi, ki se imajo za člane človeške družine.




Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.