Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Mislimo pozitivno.  (foto: pixabay)
Mislimo pozitivno. | (foto: pixabay)

Poznate 7 najbolj branih in poslušanih?

Pozitiva | 01.01.2021, 12:18 Robert Božič

»Strah tako ohromi naše moči, tako nas izčrpa in nas naredi dovzetne za vdor patogenih snovi, da je resnično včasih bolj nevaren, kot katerakoli patogena snov sama,« je ena od misli, zapisana v najbolj branem članku spletnega portala Radia Ognjišče (radio.ognjisce.si) v letu 2020.

Iskane jutranje Svetovalnice s strokovnjaki z različnih področij

Gre za zapis o povedanem v jutranji Svetovalnici 13. marca 2020, torej sredi prvega vala pandemije, v kateri je Nataša Ličen gostila Sonjo Lončar. Ta je med drugim povedala tudi tole:

»Mislite, da je Mati Terezija najprej vprašala vsakogar, ki se mu je približala, po bolezni, preden ga je prijela za roko? Mislite, da je dobila pred tem vrsto cepiv, ji je vsako jutro kdo pripravil najboljši napitek super živil, je šla vsak večer dovolj zgodaj spat, da bi s tem krepila moč organizma?«

»Ljubezen je najboljše zdravilo. Večina ljudi, ki se je tako ugreznila v materialnost, misli da gre pri tem za neotipljivo poezijo. Pa gre za materialna dejstva. Ko smo prepojeni z občutki hvaležnosti in ljubezni, je naš imunski sistem na najvišji možni ravni,« je bilo še slišati v takratni Svetovalnici.

Vabljeni, da ji prisluhnete in seveda preberete najbolj bran članek lanskega leta. Tudi v letu 2021 bomo vsako jutro pripravili Svetovalnico. Vabimo vas da se naročite na podcast in nobene ne zamudite.

Zelo poslušane sobotne oddaje Za življenje

Kar trije spletni članki, ki ste jih najbolj brali in delili v lanskem letu so zapisi o naših sobotnih oddajah Za življenje, kjer se ukvarjamo z vzgojnimi, družinskimi in zakonskimi temami. Zelo vas je nagovoril specialni pedagog Marko Juhant, ki je pred letom v oddaji opozoril:

»Strokovnjaki smo zamudili celotno generacijo, to so zdajšnji mladi starši, nekje do štiridesetega leta stari, kar zadeva mobilne telefone in aplikacije na njih, odvisni so od telefona kot strela, ves čas visijo na telefonih, potem se pa čudijo, zakaj so na telefonih otroci.«

Marko Juhant, specialni pedagog
Marko Juhant, specialni pedagog © Izidor Šček

Marko Juhant je takrat še dodal: »Otrok družine, v kateri ni sreče, kjer ni dnevnih drobnih zadovoljstev, kjer starša ne poskrbita drug za drugega, kjer sta osorna drug z drugim ali živita vsak k sebi, tam otrok dobi občutek, da tudi zanj ne bo dobro poskrbljeno.«

Morda ste spregledali še četrti in peti najbolj bran zapis, ki sta prav tako nastala ob oddajah Za Življenje:

Odmevne Družinske kateheze

»Specialistka mi je rekla, tako kot se boste odločili vi, tako bo najbolje za vas. Vedite pa, da niste nič krivi. Res sem se vprašala, ali bom zmogla sprejeti tega otroka. A v sebi sem močno začutila, da ne morem narediti splava. Vse v meni je močno zakričalo, da ni šans. Da splav ne pride v poštev!« pa je Marjani Debevec, ki pripravlja in vodi odmevne Družinske kateheze povedala Katja Ban.

Mala Katarina Ban
Mala Katarina Ban © Arhiv družine Ban

Katarina je nedavno praznovala prvi rojstni dan. Preseneča, pravita Katja in Klemen, saj kljub napaki srca ne kaže znakov popuščanja.

»Tudi kardiologa je presenetilo, da se tako dobro drži.« Čeprav so se zdravniki odločili, da je ne bodo operirali, bodo zdaj še enkrat premislili. »Vedno sva zaupala zdravnikom, saj sva vedela, da upoštevajo to, da ceniva življenje.«

Preberite celoten zapis o oddaji, ki ga je pripravil Rok Mihevc in seveda vabilo, da se naročite na podcast Družinskih katehez.

 

S. Nikolina
S. Nikolina © Izidor Šček

Radio Ognjišče vsak dan prinaša številne preproste in uporane informacije. Matjaž Merljak sestro Nikolino in njene kuharske nasvete gosti vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu v okviru jutranje Svetovalnice. In zapis o tem, kako s. Nikolina skuha dobro govejo župco, je lani zelo odmeval. Mislim, da so ta recept posvojile mnoge mlade gospodinje.

Sestra Nikolina je že desetletja naša dobra sodelavka in prav vse recepte in nasvete, ki nam jih je zaupala najdete zbrane v blogu Kuhajmo s sestro Nikolino, za katerega prav tako skrbi Matjaž Merljak.

Vsak dan aktulane novice. Tudi z druge strani!

Veseli smo pohval za naš informativni program, ki nam jih tudi te dni izražate. Za vsa poročila in obe informativni oddaji se trudijo naše novinarke in novinarji, na nekaterih ožjih področjih pa se jim redno pridružujejo tudi voditelji, ki ta področja pokrivajo. V skupino sedmih najbolj odmevnih člankov našega spletnega portala pa sodi tudi zapis Marte Jerebič, urednice našega informativnega programa, ki je nastal nekaj dni pred lansko veliko nočjo.

Veliki teden, križ
Veliki teden, križ © Pexels

Veseli in ponosni smo, da je v lanskem letu izjemno poskočila branost našega spletnega portala pa tudi poslušanost posnetkov naših oddaj in rubrik v avdio arhivu in podcastih. Veseli bomo vaših odzivov tudi v prihodnje. In, povejte naprej, zakaj nas radi poslušate!

Pozitiva
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.