Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Poškodovana freska na ljubljanski stolnici (foto: Jure Ferletič)
Poškodovana freska na ljubljanski stolnici | (foto: Jure Ferletič)

Nov izraz kristjanofobije: Onečaščena freska na ljubljanski stolnici

Slovenija | 26.01.2021, 11:13 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija Marta Jerebič

V Sloveniji smo znova priča vandalizma na krščanske objekte. Neznanec je v petek vrgel balon z barvo na fresko Marijinega oznanjenja na južnem pročelju ljubljanske stolnice. Tam so poškodbo opazili v nedeljo zvečer. Policija je ogled opravila včeraj zjutraj. Sporočila je, da je nastalo za več tisoč evrov gmotne škode. Preiskuje tudi sum storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena. Poškodovana freska je namreč kulturni spomenik.

Gre za fresko, ki jo je v prvi polovici 18. stoletja naredil Julij Quaglio, leta 1872 pa  restavriral Janez Wolf.

Na slovenski škofovski konferenci onečaščenje freske ocenjujejo kot izraz kristjanofobije in vandalizma. »Na SŠK odločno zavračamo vse oblike nestrpnosti in onečaščanja cerkva ter pozivamo pristojne državne ustanove, da raziščejo okoliščine ter ustrezno ukrepajo,« je povedal tiskovni predstavnik dr. Tadej Jakopič.

SŠK je opozorila na letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za lansko leto, v katerem je evidentirala 11 izrazov nestrpnosti do Katoliške cerkve. Med drugim je opozorila na vandalizem, ko so neznanci novembra popisali fasado cerkve v Trnovem v Ljubljani, decembra pa tudi fasado stolne cerkve v Ljubljani, ter na nestrpne izjave nekaterih politikov.

Lanise je  v sakralnih prostorih zgodilo 62 napadov, ropov in tatvin zoper slovenske duhovnike, redovnice in vernike.

Za kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, kazenski zakonik predvideva kazen do petih let zapora, če je poškodovana ali uničena stvar kulturni spomenik, pa celo do osmih let zapora.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju