Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Joe Biden (foto: Pixabay)
Joe Biden | (foto: Pixabay)

Odzivi na inavguracijo: Kaj od Bidna pričakuje Cerkev?

21.01.2021, 12:37 s. Meta Potočnik

Najvišja ameriška politika ne gre brez Slovencev, saj je slovesnost inavguracije vodila demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Gre seveda za včerajšnji dogodek, ko je Joe Biden je v močno zastraženem Washingtonu prisegel kot 46. predsednik ZDA z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden.

Prisego novega predsednika je vodil predsednik vrhovnega sodišča. Pred njim je prisegla tudi prva temnopolta podpredsednica Kamala Harris. Joe Biden je med govorom prosil za minuto molka za vse žrtve koronavirusa v državi – teh je kar 400.000. Skupaj z duhovnikom, jezuitom Leom O'Donovanom, s katerim sta dolgoletna prijatelja, je molil za Ameriko in dejal, da bo vodil državo z močjo zgleda in ne z zgledom moči. O'Donovan je bivši predsednik Univerze v Georgetownu.

Slovesnost je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde, udeležili so se je vsi še živeči nekdanji ameriški predsedniki z izjemo Jimmyja Carterja, ki je slabega zdravja, in Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa.

Iz sveta prihajajo številne čestitke. Med prvimi je Bidnu in Harrisovi čestital predsednik Evropskega sveta Michel: "Čas je, da se vrneta prepričanje in zdrava pamet ter da pomladimo odnose med EU in ZDA.« V video nagovoru je predlagal nov temeljni pakt za močnejšo Evropo, močnejšo Ameriko in boljši svet.

Premier Janez Janša je Bidnu čestital na popolnoma enak način kot leta 2005 z iste funkcije takratnemu predsedniku Georgeu Bushu ml. "Slovenija in ZDA sta bili zaveznici v Natu takrat in sta danes«.

Bidnu je že ob objavi volilne zmage čestital slovenski predsednik Borut Pahor, čestitko je ponovil tudi včeraj in mu zaželel srečo. Obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin je sporočil: »Slovenijo in ZDA druži prijateljstvo in trdno transatlantsko zavezništvo. Pod novim vodstvom bomo naše obrambno in politično sodelovanje še okrepili, kar je moja ključna prioriteta.«

Sporočilo je prišlo tudi iz Vatikana. Papež Frančišek je novega predsednika prosil, naj njegove odločitve vodi skrb za izgradnjo družbe pristne pravičnosti in skrb za dostojanstvo vsakega človeka, zlasti pa revnih, ranljivih in tistih, ki nimajo nobenega glasu.

Predsednik Ameriške škofovske konference nadškof Gomez je obljubil molitev, a hkrati zelo jasno zapisal: »Napovedana politika v odnosu do splava, kontracepcije in družine bi pospešila moralno zlo. Je grožnja človeškemu dostojanstvu in življenju.«

Čikaški kardinal Blaise Cupich upa na dobro sodelovanje z novo administracijo in pričakuje dialog za razrešitev težkih kulturnih in ekonomskih dejavnikov, ki tudi krepijo sprejemanje splava kot nekaj dobrega in slabijo družino. Kardinal se je na Twitterju precej ostro odzval na izjavo nadškofa Gomeza, češ da ni bila sestavljena po posvetovanju in širšem soglasju vseh škofov. Meni, da v tem trenutku še ni razlogov za tako ostro kritiko.

Seveda bomo spremljali prihodnje odločitve novega predsednika in ga šele takrat presojali po njegovih dejanjih, kako v resnici živi svojo vero kot katoličan. Po tradiciji mu moramo dati 100 dni, da to pokaže.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...