Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Peter Štumpf (foto: Posnetek zaslona)
Škof Peter Štumpf | (foto: Posnetek zaslona)

Ne razdeljeni, ampak v srcu povezani

Cerkev na Slovenskem | 18.01.2021, 14:15 Marjana Debevec

Kristjani smo danes postavljeni pred številne izzive, ki jih je pandemija še poglobila. Zato je še toliko bolj pomembno, da se povežemo in si prizadevamo za edinost med nami, tudi če pripadamo različnim cerkvam. Letošnji teden molitve za edinost nas spodbuja, naj ostajamo v Božji ljubezni, saj bomo le tako obrodili sadove.

Molitveno osmino je odprlo spletno ekumensko bogoslužje v evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti. Po besedah škofa Petra Štumpfa smo v teh mesecih epidemije okušali, kako dobro je, če znamo biti bratje in sestre v Kristusu. »To, da smo člani različnih cerkva ali krščanskih skupnosti, danes več ne pomeni delitve, temveč pomeni mnogo, mnogo možnosti, da si s srcem v srcu, z roko v roki pomagamo iti po poti naše vere v Kristusa in si pri tem dajati poguma«.

V molitvi je bil povezan tudi prvi predstojnik Binkoštne skupnosti v Sloveniji, strokovni direktor soboške bolnišnice Danijel Grabar. »Je en od prvih mož boja na fronti proti temu strahotnemu virusu in prizadevanja za zdravje vseh bolnih v naši bolnišnici. Tako se v njem in v njegovih v sodelavcih v tej epidemiji vsej polnosti izpolnjuje Kristusovo naročilo, ki pravi, da nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje«, je še poudaril soboški škof.

Evangeličanski škof Leon Novak pa je opozoril pred razdeljenostmi med nami in dodal: »Teden molitve za edinost kristjanov je enkratna priložnost, da se kot bratje in sestre povežemo v iskreni želji po edinosti«.

Gre za ekumenizem ljudstva, ki ga že udejanjajo različne skupnosti in gibanja. Konkretno ga živijo tudi v skupinah mož sv. Jožefa. »Znamo stopiti skupaj tudi z možmi iz drugih krščanskih cerkva. Tako smo imeli na vseslovenskem srečanju mož že predavatelja evangeličanskega pastorja. Skupaj snujemo tudi konkretne vsebine za moške skupine. Na ta način tisto, kar je naša duhovna želja in hrepenenje po edinosti postane meso«, je povedal Luka Mavrič z Urada za družino.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...