Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Škof Peter Štumpf (foto: Posnetek zaslona)
Škof Peter Štumpf | (foto: Posnetek zaslona)

Ne razdeljeni, ampak v srcu povezani

18.01.2021, 14:15 Marjana Debevec

Kristjani smo danes postavljeni pred številne izzive, ki jih je pandemija še poglobila. Zato je še toliko bolj pomembno, da se povežemo in si prizadevamo za edinost med nami, tudi če pripadamo različnim cerkvam. Letošnji teden molitve za edinost nas spodbuja, naj ostajamo v Božji ljubezni, saj bomo le tako obrodili sadove.

Molitveno osmino je odprlo spletno ekumensko bogoslužje v evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti. Po besedah škofa Petra Štumpfa smo v teh mesecih epidemije okušali, kako dobro je, če znamo biti bratje in sestre v Kristusu. »To, da smo člani različnih cerkva ali krščanskih skupnosti, danes več ne pomeni delitve, temveč pomeni mnogo, mnogo možnosti, da si s srcem v srcu, z roko v roki pomagamo iti po poti naše vere v Kristusa in si pri tem dajati poguma«.

V molitvi je bil povezan tudi prvi predstojnik Binkoštne skupnosti v Sloveniji, strokovni direktor soboške bolnišnice Danijel Grabar. »Je en od prvih mož boja na fronti proti temu strahotnemu virusu in prizadevanja za zdravje vseh bolnih v naši bolnišnici. Tako se v njem in v njegovih v sodelavcih v tej epidemiji vsej polnosti izpolnjuje Kristusovo naročilo, ki pravi, da nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje«, je še poudaril soboški škof.

Evangeličanski škof Leon Novak pa je opozoril pred razdeljenostmi med nami in dodal: »Teden molitve za edinost kristjanov je enkratna priložnost, da se kot bratje in sestre povežemo v iskreni želji po edinosti«.

Gre za ekumenizem ljudstva, ki ga že udejanjajo različne skupnosti in gibanja. Konkretno ga živijo tudi v skupinah mož sv. Jožefa. »Znamo stopiti skupaj tudi z možmi iz drugih krščanskih cerkva. Tako smo imeli na vseslovenskem srečanju mož že predavatelja evangeličanskega pastorja. Skupaj snujemo tudi konkretne vsebine za moške skupine. Na ta način tisto, kar je naša duhovna želja in hrepenenje po edinosti postane meso«, je povedal Luka Mavrič z Urada za družino.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.