Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Škof Peter Štumpf (foto: Posnetek zaslona)
Škof Peter Štumpf | (foto: Posnetek zaslona)

Ne razdeljeni, ampak v srcu povezani

18.01.2021, 14:15 Marjana Debevec

Kristjani smo danes postavljeni pred številne izzive, ki jih je pandemija še poglobila. Zato je še toliko bolj pomembno, da se povežemo in si prizadevamo za edinost med nami, tudi če pripadamo različnim cerkvam. Letošnji teden molitve za edinost nas spodbuja, naj ostajamo v Božji ljubezni, saj bomo le tako obrodili sadove.

Molitveno osmino je odprlo spletno ekumensko bogoslužje v evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti. Po besedah škofa Petra Štumpfa smo v teh mesecih epidemije okušali, kako dobro je, če znamo biti bratje in sestre v Kristusu. »To, da smo člani različnih cerkva ali krščanskih skupnosti, danes več ne pomeni delitve, temveč pomeni mnogo, mnogo možnosti, da si s srcem v srcu, z roko v roki pomagamo iti po poti naše vere v Kristusa in si pri tem dajati poguma«.

V molitvi je bil povezan tudi prvi predstojnik Binkoštne skupnosti v Sloveniji, strokovni direktor soboške bolnišnice Danijel Grabar. »Je en od prvih mož boja na fronti proti temu strahotnemu virusu in prizadevanja za zdravje vseh bolnih v naši bolnišnici. Tako se v njem in v njegovih v sodelavcih v tej epidemiji vsej polnosti izpolnjuje Kristusovo naročilo, ki pravi, da nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje«, je še poudaril soboški škof.

Evangeličanski škof Leon Novak pa je opozoril pred razdeljenostmi med nami in dodal: »Teden molitve za edinost kristjanov je enkratna priložnost, da se kot bratje in sestre povežemo v iskreni želji po edinosti«.

Gre za ekumenizem ljudstva, ki ga že udejanjajo različne skupnosti in gibanja. Konkretno ga živijo tudi v skupinah mož sv. Jožefa. »Znamo stopiti skupaj tudi z možmi iz drugih krščanskih cerkva. Tako smo imeli na vseslovenskem srečanju mož že predavatelja evangeličanskega pastorja. Skupaj snujemo tudi konkretne vsebine za moške skupine. Na ta način tisto, kar je naša duhovna želja in hrepenenje po edinosti postane meso«, je povedal Luka Mavrič z Urada za družino.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...