Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Območje nekdanjega begunskega taborišča Lipa (foto: agenzia SIR)
Območje nekdanjega begunskega taborišča Lipa | (foto: agenzia SIR)

Migranti v Bosni – obstaja rešitev?

15.01.2021, 11:57 Marjana Debevec

Bosna in Hercegovina se poleg koronavirusa sooča tudi z izzivom približno 10 tisoč migrantov. Med njimi je skupina devetsto moških iz Pakistana in Afganistana, ki so bili nastanjeni v begunskem centru Lipa. Potem ko je pred božičem zgorel, trenutno živijo brez vode in elektrike, nekateri tudi brez strehe nad glavo.

Vprašanje migrantov, ki prihajajo v Evropo, ni črno belo. Ključno bi bilo seveda prizadevanje mednarodne skupnosti, da bi ti ljudje ostali v svojih izvornih deželah. Dejstvo pa je, da bo zaradi klimatskih sprememb, vojn in nasilja do migracij še vedno prihajalo. Papež večkrat poziva k usklajenemu delovanju in sistemskih rešitvam, kar pa se zdi, da Evropi ne uspeva najbolje.

V Bosni in Hercegovini, zadnji državi pred vstopom v unijo, naj bi jih bilo približno 10 tisoč. Evropska unija je državi za obvladovanje situacije obljubila 90 milijonov evrov pomoči. Še vedno pa mnogi, tudi družine z otroki, živijo na cesti, zatočišče iščejo v zapuščenih stavbah. Človekoljubne organizacije opozarjajo predvsem na 900 Pakistancev in Afganistancev, ki so bili nastanjeni v begunskem taborišču Lipa na severu države. O trenutkih razmerah je odgovorni za danski svet za begunce Nicola Bay za Vatican News povedal: »600 med njimi jih živi v šotorih, ki so jih preskrbele oblasti, vendar so v zelo slabih razmerah. Šotori imajo luknje, ki ne zadržijo snega, temperature pa se spustijo okrog 10 stopinj pod ničlo. 290 ljudi je medtem še vedno brez strehe nad glavo, brez vode in kakršnekoli pomoči«.

Bay je tudi povedal, da je v bližini Bihaća prazen begunski center, kamor pa jih oblast ne želi namestiti. Bojijo se namreč, da bi prišli preblizu mestu, saj so z njihove strani že doživeli nasilje.

Obenem pa se tudi ugiba, da so za požig taborišča konec decembra krivi migranti sami, saj naj bi na ta način prisilili oblasti, da jim dovolijo prečkati hrvaško mejo. Hrvaška jih na meji še vedno zavrača, razmere pa so vedno bolj napete. Izziv je torej večstranski in vprašanje je, ali bo mednarodna skupnost znala pravilno odgovoriti nanj.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...