Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Porušena hiša v Petrinji (foto: Hrvaška karitas)
Porušena hiša v Petrinji | (foto: Hrvaška karitas)

Hrvaška karitas: Vaša pomoč prinaša toplino in upanje

| 14.01.2021, 11:22 Petra Stopar

Solidarnost Slovencev s prizadetimi v decembrskem rušilnem potresu v Petrinji je bila »res neverjetna, saj smo na Karitas zbrali že 220.000 evrov«. To je poudarila koordinatorka za mednarodno razvojno sodelovanje na Slovenski karitas Jana Lampe. »Vaša pomoč ljudem, ki sedaj v prizadetih krajih živijo v strahu, mrazu, žalosti, prinaša luč, toplino in upanje,« pa je zapisala Suzana Borko, koordinatorica humanitarne pomoči pri Hrvaški karitas.

Hrvaška karitas je naročila 100 bivalnih kontejnerjev, ki jih bo podarila družinam v okoliških krajih Petrinje, ki jih je 28. decembra prizadel potres in njihov dom ni več varen za bivanje. K nakupu več kot 30 bivalnih kontejnerjev je v sklopu mednarodnega apela prispevala tudi Slovenska karitas, ki je ob veliki solidarnosti Slovencev posredovala Hrvaški karitas zbranih 220.000 evrov. Slovenska karitas zbiranje sredstev nadaljuje, darovi pa bodo namenjeni za obnovo s potresom poškodovanih domov v naslednjih mesecih. Podjetje Tehnix bo kontejnerje omogočilo po minimalni ceni. »Kakovostni kontejnerji z 18 kvadratnih metrov površine, ki so zračni, z možnostjo ogrevanja in tudi požarno varni, bodo lahko postali srečen dom za nesrečne družine,« so zapisali na Slovenski karitas.

K pomoči Hrvaški je pristopila tudi mednarodna mreža Karitas. Njene članice bodo, tako kot Slovenska karitas, prispevale k šest mesečnemu humanitarnemu apelu v skupni vrednosti 881.341 evrov. Poleg zagotovitve 100 bivalnih kontejnerjev bodo z zbranimi sredstvi v pol letnem obdobju pomagale tudi pri obnovi približno 100 poškodovanih hiš v teh vaseh.

Bivalni kontejner
Bivalni kontejner © Hrvaška karitas


Če želite darovati, lahko pošljete SMS sporočilo z vsebino KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 evrov, ali z nakazilom na transakcijski račun Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761. Namen: POTRES PETRINJA. Sklic: 00 627. V tem tednu je Slovenska karitas na župnije poslala tudi položnice, je povedala Lampetova. Kdor bo želel, jih bo lahko dobil na policah z verskim tiskom. V trgovinah Mercator pa so ponekod v sodelovanju s Karitas pripravili nakupovalni voziček, kamor lahko darujete prehranske izdelke, ki niso hitro pokvarljivi.

Notranjost bivalnika
Notranjost bivalnika © Hrvaška karitas

Prostovoljci Karitas pripravljajo pakete pomoči
Prostovoljci Karitas pripravljajo pakete pomoči © Hrvaška karitas

Porušene stavbe, Petrinja
Porušene stavbe, Petrinja © Hrvaška karitas

Porušena Petrinja
Porušena Petrinja © Hrvaška karitas

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.