Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Starejši par v cerkvi (foto: Rok Mihevc)
Starejši par v cerkvi | (foto: Rok Mihevc)

Škofje zadovoljni z zeleno lučjo vlade, danes nova navodila

Slovenija | 17.12.2020, 09:35 Marta Jerebič Rok Mihevc

Vlada je včeraj izdala odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode. Spomnimo, da je predsednik slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, že 4. decembra v pismu predsedniku vlade Janezu Janši izrazil pričakovanje, da bo vlada odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov s prisotnostjo ljudi.

Na Facebook strani Vlade Republike Slovenija piše: "Verske skupnosti morajo pri svojih obredih zagotoviti: minimalni možni stik med člani, redno prezračevanje verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

Število oseb se omeji na 30m2 na posameznega udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, ki lahko sedijo skupaj. Osebe morajo ohranjati razdaljo 1,5m razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva."

»Ta odlok je jasen in je objavljen, ampak manjkajo mu še nekateri elementi, ki so v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. Ko bo odločeno, kako je z omejitvijo gibanja ponoči, bomo lahko povedali kaj več,« je dopoldne povedal vladni govorec Jelko Kacin

Odziv Slovenske škofovske konference

"Slovenski škofje pozdravljajo včerajšnjo odločitev Vlade Republike Slovenije, da je s posebnim odlokom odpravila prepoved verskih obredov in vernikom zagotovila pravico do javnega bogoslužja. Odlok, ki sledi nemškemu vzoru, vsebuje posebna določila za varno izvajanje verskih obredov ter primerno ureditev svobode veroizpovedi v trenutnem stanju epidemije Covid-19. Škofje bodo po objavi odloka v Uradnem listu, predvidoma jutri sprejeli posebna navodila za duhovnike in vernike na osnovi katerih bodo v soboto lahko začeli z darovanjem svetih maš," je za naš radio zapisal predstavnik SŠK Tadej Jakopič. 

Do štiri svete maše na dan v trenutnih razmerah

Medtem je vatikanska kongregacija za bogoslužje objavila odlok, ki duhovnikom v teh razmerah dovoljuje, da darujejo do štiri svete maše na dan. To velja za božič, 25. decembra, praznik Marije, Božje matere, 1. januarja, in praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja. Ob pomanjkanju duhovnikov škof lahko dovoli, da duhovnik tudi med tednom daruje dve maši na dan oziroma največ tri ob nedeljah.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...