Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Premier Janez Janša in ministrica Helena Jaklitsch (foto: KPV/USZS)
Premier Janez Janša in ministrica Helena Jaklitsch | (foto: KPV/USZS)

Pokazali, da jim je mar zanje

Slovenci po svetu | 16.12.2020, 21:03 Matjaž Merljak

Po včerajšnji seji Sveta Vlade za Slovence v zamejstvu je danes sledila še seja Sveta Vlade za Slovence po svetu. Tudi to je kot predsednik Sveta vodil premier Janez Janša, za razliko od včerajšnje se je veliko udeležencev povezalo na daljavo. Govorili so prihodnosti slovenstva, ohranjanju jezika in identitete ter vlogi in odnosu Slovenije pri tem.

Seja Sveta Vlade za Slovence v zamejstvu je potekala na Brdu pri Kranju, za Slovence po svetu pa v Ljubljani. Ob premierju Janši je kot podpredsednica sveta v obeh primerih sodelovala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch.

Udeleženci iz zamejstva so izrazili zahvalo in zadovoljstvo, da je do seje v teh razmeran prišlo in so lahko v živo predstavili svoje poglede, mnenja in izzive slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah. V ospredju je skrb za ohranjanje slovenskega jezika in kuture, torej identitete. Pri tem ima pomembno vlogo izobraževanje.

Na seji so se dogovorili, da bodo razpravo in razmislek glede prihodnosti slovenstva v sosednjih državah, s sodelovanjem pristojnih slovenskih državnih resorjev, nadaljevali in tako poskušali nadgraditi obstoječe politike in pripraviti novo strategijo, ki bo prilagojena novim izzivom medsebojnega partnerskega povezovanja in ohranjanja ter razvoja slovenstva v zamejstvu.

Seja sveta Vlade za Slovencev v zamejstvu 2020
Seja sveta Vlade za Slovencev v zamejstvu 2020 © KPV/USZS

Sejo je ves čas vodil predsednik sveta premier Janša. Poudaril je krepitev sodelovanja kulturnih ustanov z obeh strani meja, vlogo mladih, ki morajo biti prioriteta vseh aktivnosti, spregovoril pa je tudi o strateškem odnosu Republike Slovenije na tem področju. Izpostavil je trud vlade pri krepitvi dobrih odnosov s sosedami, tudi z željo po čim boljšem uveljavljanju manjšinskih pravic naših rojakov v teh državah.

Ministrica Jaklitsch je izpostavila pomembnost vključenosti vsebin s področja zamejstva v slovenske medije, kot eno pomembnejših korakov k bolj sistematičnem razmisleku o aktivnostih z namenom izboljšanja položaja v zamejskih skupnosti pa ocenjuje pripravo nove celovite strategije za prihodnjih 10 let, so še sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Nanti Olip, NSKS, je dejal: "Zamejski Slovenci smo izrazili tudi hvaležnost Republiki Sloveniji, da nas na vseh, raznoraznih področjih naših dejavnosti podpira." Walter Bandelj, SSO, je v izjavi dejal: "Šolstvo je za nas kot identiteta, kot kultura, kot jezik zelo pomembno." Erika Köleš Kiss, zastopnica Slovencev v madžarskem parlamentu pa je dejala: "Pri nas je najbolj važna ohranitev narodnostnega ali manjšinskega jezika in kulture."

Prisluhnite prispevku iz torkovega Mozaika dneva, več v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.


Na sredini seji Sveta za Slovence po svetu so bili poleg premierja Janše in ministrica Jaklitsch prisotni pa so bili še ministri za zuanje zadeve, kulturo in šolstvo ter državna sekratarja z gospodarskega in finančnega ministrstva.

Prek spleta so sodelovali predstavniki iz Avstralije, Brazilije, Nemčije, Kanade in eden od obeh članov sveta, ki zastopata Slovence, živeče v ZDA, ter iz Zahodnega Balkana. Osebno sta na seji sodelovala predstavnika iz Argentine, predstavnik iz ZDA, Luksemburga ter predstavnika Svetovnega slovenskega kongresa in Društva v tujini izobraženih Slovencev.

Pregledali so uresničevanje priporočil Sveta iz lanskega leta, stanje slovenskih skupnosti po svetu in strateški odnos naše države glede obstanka in razvoja izseljenskih skupnosti, tudi novodobnih.

Seja Sveta Vlade za Slovence po svetu
Seja Sveta Vlade za Slovence po svetu © USZS

Slovence iz ZDA je predstavljal dr. Jure Leskovec. Dejal je, da so Slovenci po svetu zelo zainteresirani pomagati in aktivno sodelovati s Slovenijo ter se aktivno vključevati v življenje v Sloveniji ter: "Pomembna je večja izmenjava znanja kulture in ljudi med Slovenci doma in po svetu.

Gabrijela Žagar Ferreyra iz Nemčije je povedala, da je bila letošnja seja drugačna, saj jih je bilo kar nekaj povezanih na daljavo: "Med vsemi je bilo čutiti hvaležnost, da so sejo kljub situaciji izpeljai. Vlada ima veliko drugih prioritet, a s sklicem seje so pokazali, da jim ni vseeno, kako gre Slovencem po svetu."

Člani so se strinjali, da se struktura naše diaspore v zadnjih letih spreminja, saj se je v zadnjem obdobju iz Slovenije izselilo veliko mladih in izobraženih Slovencev, trend izseljevanja pa se še nadaljuje. Njihov način povezovanja in ohranjanja stika z domovino je drugačen, kar je potrebno upoštevati tudi pri ukrepih, povezanih z njimi.

Sejo sveta je premier Janša izkoristil tudi za to, da se je ob bližnji 30. obletnici samostojnosti Slovenije zahvalil rojakom za vso njihovo pomoč.

Več na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenci po svetu

O avtorju