Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Brskanje po spletu (foto: Pixabay)
Brskanje po spletu | (foto: Pixabay)

Zakaj tako radi žalimo druge?

Slovenija | 14.12.2020, 12:48 Marjana Debevec

Sejanje razdora, blatenja in žalitve se na družbenih omrežjih in tudi v medijih v zadnjem času le še poglabljajo. Omenimo le včerajšnji primer, ko je k obhajilu pred eno od cerkva prišla družina, ki živi istem gospodinjstvu, na spletu pa je završalo, češ da se krši pravila zbiranja.

Ljudje v neki skupini odkrijemo svojo identiteto, ki jo velikokrat gradimo ravno na nasprotovanju drugi identiteti, je za naš radio dejal moralni teolog dr. Roman Globokar. »Na žalost se velikokrat drugi najdejo svojo identiteto ravno v nasprotovanju Cerkvi«. Podobno se oblikuje tudi drugi pol. »Na ta način se pri nas, še posebej v teh kriznih časih, poglablja razkol in zdi se, kot da ostajamo znotraj te polarizacije med Cerkveno stranjo in komunistično stranjo, kar bi pa v neki resničnosti moralo biti že daleč preseženo«.

Podobno je tudi na področju sprejemanja ukrepov za zajezitev epidemije. »Kako se ti ukrepi razumejo kot neko stališče za ali proti vladi, čeprav gre pravzaprav za neke razumne ukrepe, ki niso sprejeti na podlagi nekih političnih prepričanj, ampak na podlagi neki zdravstvenih priporočil«.

Glavni problem dr. Globokar vidi v tem, da se nenehno išče dodatno gorivo, s katerim se še povečuje radikalizacijo. »In se skuša pridobiti čim več ljudi na svojo stran. Tukaj vidim destruktivno moč polarizacije, ki je v tem, da želi celotno skupino, celotno ljudstvo, celoten narod razdeliti na dva pola«.

In kaj lahko danes storimo kristjani? »Predvsem to, da živimo poglobljeno evangelij. Da si res prizadevamo za to, da bi spoštovali vsakega človeka, še posebej pa tiste, ki so najbolj ranljivi. V tem trenutku so to gotovo starejši in bolni«. Evangelij pa zahteva ljubezen, ki presega lastno sebičnost in iskanje edinosti v različnosti. »Vendar, ko gre za vprašanje skupnega dobrega, pa je treba drug drugemu resnično prisluhniti. Tukaj pa je stvar dialoga; stvar tudi priznavanja lastnih napak, zato da lahko najdemo skupno pot«, je še prepričan dr. Roman Globokar.

Pogovoru z njim lahko prisluhnete v jutrišnjem Mozaiku dneva.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...