Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Ta veseli dan kulture (foto: Ministrstvo za kulturo)
Ta veseli dan kulture | (foto: Ministrstvo za kulturo)

Covid-19, priložnost za Prešerna

Slovenija | 03.12.2020, 12:31 Alen Salihović

„Prešeren je bil dober človek, sposoben advokat in ne preveč vzoren družinski človek. A že po Slomškovi sodbi je bil genialen pesnik.“ Tako je pred leti zapisal Alojz Rebula, čeprav sta mu bila bolj domače zvenela Župančič in Kosovel. Ta veseli dan kulture v spomin na Prešerna, ki je vsako leto brezplačno odpiral vrata številnih ustanov, je letos precej drugačen, mi pa, razen delovnih in drugih nujnih obveznosti, doma. Morda je to priložnost za odkrivanje pesnikove genialnosti. Kdaj ste imeli zadnjič v rokah Prešernove Poezije?

Le dober teden dni za Antonom Martinom Slomškom so na drugem koncu Slovenije h krstnemu kamnu prinesli Ribičevega novorojenčka in mu dali ime France. Od takrat je minilo 220 let, a domačini še niso pozabili nanj. Njegova rojstna hiša, ki je tudi dom Božjega služabnika Antona Vovka, te dni ni oblegana, a tamkajšnji župan Leopold Pogačar se ozira v prihodnost: “Jaz vidim Vrbo v naslednjih desetih letih kot epicenter slovenske kulture. Poglejte, Prešernova zibelka je tudi zibelka slovenske kulture, predvsem pa jezika, saj narod brez jezika ne bi obstal.” V Prešernovi rojstni hiši so letos predstavili nov animirani film, ki pesnika prikazuje na zabaven način. Gorenjski muzej pa je ob 220. obletnici njegovega rojstva prenovil stalno razstavo v Prešernovi hiši v Kranju. Ker je ne morejo odpreti, bodo nocoj ob 18. uri na spletu premierno predvajali kratek film.

Ogledate si ga lahko tukaj: https://www.gorenjski-muzej.si/nova-stalna-razstava-o-pesniku-dr-francetu-presernu/

Ta veseli dan kulture poteka drugače, kot smo navajeni, saj se odvija v virtualnoem okolju. Kulturne ustanove, ki so običajno pripravljale brezplačne prireditve, danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu. Poleg ljubljanske opere, drame, mestnega gledališča in mariborskega gledališča program pripravljajo tudi številni muzeji in galerije po vsej Sloveniji. Dostopni so prek skupnega portala ministrstva za kulturo: https://www.zvkds.si/sl/elkd/elkd-prireditve

Svoj delež k praznovanju je dodala objava Prešenovih nagrajencev za leto 2021

Z ministrstva za kulturo so sporočili, da Prešernovi nagradi prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo Brane Senegačnik, Lana Trotovšek, Tomi Janežič, Matjaž Ivanišin, Sandi Červek in arhitekti Budja-Jereb-Majoranc.

Za konec še predlog. Ko je Jezus prišel neko soboto v shodnico, so mu dali v roke knjigo preroka Izaija. Odprl je knjigo in našel mesto … Vzemimo v roke Prešernove Poezije in berimo, kjer se nam bo odprlo.  

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...