Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Patricia Saldovan (foto: Osebni arhiv)
Patricia Saldovan | (foto: Osebni arhiv)

Najhuje je bilo, ko sta se starša ločila

Srečanja | 19.11.2020, 08:28 Marjana Debevec

Kako lahko nekdo, ki je opravil tri splave, danes o tem glasno pričuje in se zavzema za svetost vsakega življenja? To se je namreč zgodilo Patriciji Sandoval, dekletu mehiškega rodu iz ZDA. O svoji težki zgodbi, ki jo je pripeljala tudi do zasvojenosti z drogami in življenju na cesti, je spregovorila v knjigi Preustvarjena, ki jo je v slovenščini izdala Založba Emanuel.

Patricia je za naš radio dejala, da jo je na pot trpljenja in nesreče vodilo nepoznavanje stvari. Prepričana je namreč, da bi se vzgoja morala začeti doma, v njeni družini pa se starši z otroki niso pogovarjali o čistosti, spolnosti in Bogu, niso se pogovarjali o pravi ljubezni, o tem, kako spoštovati samega sebe, kako ohranjati svoje dostojanstvo, kakšen je Božji otrok in kako naj živi. V šoli pa so jih napačno vzgajali. »Ko sem bila v šestem razredu in sem imela le dvanajst let, ko sem se igrala s punčkami, vozila s kolesom... sploh nisem razmišljala o spolnosti. Takrat so v našo šolo prišli predavat predstavniki klinike Planned parenthood. Govorili so nam, da je odgovor na vse varna spolnost. Spodbujali so nas k uporabi kondomov in kontracepcijskih tablet. Splav pa je bil po njihovih besedah moja pravica in moja odločitev, če bi se kdaj zgodilo, da bi zanosila in bi bila v težavah,« nam je zaupala. Niso pa jim povedali, kakšne velike posledice prinaša spolnost pred poroko, niso govorili o človeškem dostojanstvu in kam vse lahko vodi neurejeno življenje na področju spolnosti. »Mislila sem, da je vse to, kar so povedali, resnica in to me je vodilo v nesrečo«.

Otroci so bili v kantah za smeti

Ko je delala na kliniki za opravljanje splavov, je spoznala resnico. »Bog je dopustil, da sem delala tam, čeprav se jaz sploh nisem spomnila nanj. Tam sem videla, kaj se dogaja z nerojeni otroki. Vsi ti otroci so bili v kantah za smeti. Njihovi deli telesa so bili v smeteh, ker smo na svetu imeli velik problem z neurejeno spolnostjo. Oni so plačevali ceno za naše grehe na področju spolnosti. In ko sem jaz po zaslugi molitev moje matere spoznala, kdo je Bog in da mi odpušča, sem bila zelo žalostna. Bog mi je odpustil tako veliko stvari iz preteklosti in tudi sedaj mi odpušča moje grehe. Tako veliko mu dolgujem!,« pravi Patricia.

Pred njo sta bili dve možnosti: lahko ozdravi zaradi posledic splava in to obdrži zase, ali pa svetu spregovori o resnici glede splava in Božjega usmiljenja za moške in ženske po splavu. Tako se je odločila, da bo svoje življenje posvetila delu za pro life, temu, da bo branila nerojene otroke, da bo govorila resnico in popravila škodo, ki jo je naredila, da bo zadoščevala za svoje grehe.

Knjiga Preustvarjena
Knjiga Preustvarjena

S tremi splavi sem uničila mojo lastno družino

Na vprašanje, kaj ji je bilo v življenju najtežje in kaj najlepše, je Patricia odgovorila: »Najtežja stvar v mojem življenju je bila, ko sta se še v moji zgodnji mladosti starša ločila. Veliko let se mi je zdelo, kot da sploh nimam družine. Imela sem občutek, da se je moja družina razbila. Po treh splavih, ki sem jih naredila, pa sem spoznala resnico, da sem uničila mojo lastno družino – družino, ki naj bi nastala. In to je bilo zame mnogo let zelo, zelo težko. Nikakor si nisem mogla odpustiti. Ko pa sem končno ozdravela in razumela, da mi je Bog odpustil in sem odpustila tudi sama sebi, je bila najlepša stvar, ki mi jo je Bog podaril družina. Spoznala sem izjemnega moškega, ki mu je ime Joseph. On je izreden mož. Bog pa mi je podaril še drugo možnost, da sem postala mati. Mislim, da je bila najlepša stvar v mojem življenju, ko sem se poročila z mojim možem in ko sem rodila hčerko Mario Victorio. Ob tem se zavedla, kako je Bog dober in usmiljen. Dal mi je tisto, kar sem si od vedno želela

Svetu bi rada sporočila, da Slovenija ljubi in varuje življenje

Našim poslušalcem pa Patricia Sandoval sporoča, da ni nikoli prepozno začeti znova. »Če ne živite čistosti, če imate neurejeno spolno življenje, lahko še danes začnete znova. Bog vedno ponuja zakrament svete spovedi. Če pa ste tisti, ki me zdaj poslušate, imeli splav, in se tega z vsem srcem kesate in prosite odpuščanja za svoje grehe, ima Bog vedno odprte roke, da bi vam podelil usmiljenje.« Prepričana je namreč, da moramo popraviti, kar smo zagrešili zaradi tega velikega greha, kot je splav.

Obenem pa je treba po njenih besedah na glas spregovoriti o vsem tem, da bi zavarovali otroke, ki so v nevarnosti, da bodo zaradi splava umrli v Sloveniji. »Lepo bi bilo, da bi nove generacije pri vas branile življenje. Rada bi sporočila svetu, da je Slovenija dežela, ki ljubi in varuje življenje. Vse bi rada povabila, da postanejo pro life, da varujejo in branijo življenje tistih, ki nimajo glasu.«

Ne bo miru na svetu, dokler se bodo opravljali splavi

Prav zato Patricio skrbi izid volitev v ZDA. Demokratskega kandidata namreč financirajo klinike Planned parenthood, ki si po njegovi zmagi obetajo, da bodo znova finančno podprte s strani države. Ne gre torej toliko za enega ali drugega kandidata, ampak za to, kdo bo podprl abortivno industrijo. »Mati Terezija je ponavljala, da ne bo nikoli miru na svetu, dokler bodo splavi. Lahko vidimo, da gre za veliki duhovni boj med dobrim in zlim in to vse zaradi abortivne industrije in sicer v imenu pravic ženske in njene odločitve. Vse izhaja od tukaj.«

Zgodbo Patricije Sandoval smo predstavili v oddaji Srečanja. Vabljeni k poslušanju!

 

Preberite še: 

Ločila sta se, nato poskusila še enkrat. Rodila sta se še dva fanta.

Srečanja
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.