Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Adventni venec (foto: Rok Mihevc)
Adventni venec | (foto: Rok Mihevc)

VIDEO: Kako napraviti adventni venček?

Cerkev na Slovenskem | 27.11.2020, 09:06 Rok Mihevc

Pred nami je prva adventna nedelja, s katero se začenja adventni čas. To je milostni čas, v katerem se lahko duhovno obogatimo, naredimo dobro delo... Letos imamo za to še kako veliko priložnosti, tudi za poglobljeno molitev in duhovno rast. Zunanje znamenje priprave na božič pa je adventni venec. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju.

Adventni venec je iz rastlinja spleten venec s štirimi svečami, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje. Kot okras in liturgični simbol adventnega časa, prevzet od germanskih narodov, se je v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja. Vsako adventno nedeljo na njem prižgejo dodatno svečo.

Kako ga naredimo sami, si lahko ogledate v posnetku Arboretuma Volčji potok. 

Liturgični adventni venec ima več simboličnih pomenov in razlag. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Zimzelene veje govorijo o življenju, o Jezusu Kristusu, ki prihaja med nas. Simbolika vijolične barve predstavlja upanje, da bo tema premagana. Štiri sveče, ki so lahko samo v vijolični ali beli barvi, imajo posebno simboliko: predstavljajo štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta); predstavljajo štiri strani neba, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in vse ljudi; predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti zgodovinski čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase in vsako dobo; predstavljajo človekovo življenje; (ob rojstvu) prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja in nas spominja na tuzemsko minljivost.

V duhovnem smislu pa vedno več prižganih sveč pomeni, čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih. Adventni venci naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja in to z namenom, da pride do izraza opisana simbolika.

Vir: Slovenska škofovska konferenca

Adventni venček, kot ga izdela vatikanska cvetličarka Sabina Šegula

 

 

O tem, kako je nastal adventni venec, preberite v zapisu Založbe Ognjišče

Cerkev na Slovenskem
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.