Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič

"Imel je odprt odnos, spoštoval je Katoliško cerkev"

20.11.2020, 11:04 Marjana Debevec Rok Mihevc STA

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je umrl patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej. Patriarha so v četrtek zaradi poslabšanja stanja priključili na ventilator, poročajo srbski mediji. Do izvolitve 46. poglavarja Srbske pravoslavne cerkve, naslednika patriarha Irineja, bo njegove dolžnosti opravljala sinoda SPC pod vodstvom najstarejšega člana.

Vinko Škafar o patriarhu: Duhovit in preprost

Srečanja s pokojnim patriarhom se je za naš radio spomnil tudi ekumenski delavec p. Vinko Škafar. »Tja nas je pripeljal eden izmed profesorjem pravoslavne fakultete, patriarh pa nas je zelo prijazno sprejel. Tudi se je pošalil, da če nimamo dovolj duhovnikov, da jih lahko posodijo. Je bil tudi zelo duhovit. Imel je odprt odnos, bil je preprost. Vsekakor je spoštoval tudi katoliško ideologijo in Katoliško cerkev.«

»Ob izvolitvi ga je Tone Rojc, ki je bil precej časa v Beogradu, v zborniku leta 2010 tudi lepo predstavil in nakazal, da bo to vsekakor patriarh, ki se bo pogovarjal s Katoliško cerkvijo. Zdi se mi, da je to svojo vlogo na preprost način dobro izvršil. Tako znotraj pravoslavne cerkve kot v odnosu z našo. Obljubil je nadškofu Hočevarju, da se bo udeležil njegove zlate maše, a žal je bil v bolnišnici. To nakazuje, da je imel dobrohoten odnos do katoličanov, čeprav je bil v sporu s hrvaško cerkvijo. Tudi papež Frančišek je bil do njega naklonjen in ga je sprejemal. Celo naj bi pripravljali obisk papeža v Beogradu, kar pomeni, da sveti oče čuti do pravoslavnih Srbov in tudi do patriarha Ireneja, dobrohotno naklonjenost.«

Cerkveni krogi predvidevajo, da bodo patriarha Irineja najverjetneje pokopali v beograjski cerkvi svetega Save, s čimer bo postal prvi patriarh, pokopan v tej cerkvi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že izrazil sožalje. "Počaščen sem, da sem vas poznal. Takšni kot ste vi, nikoli ne odidejo," je zapisal na Instagramu ob objavi črno-bele fotografije patriarha.

Sožalje nadškofa Stanislava Zoreta

Ob smrti njegove svetosti patriarha Srbske pravoslavne Cerkve gospoda Irineja je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore predstavnikom Srbske pravoslavne Cerkve izrekel sožalje v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji.

Nadškof Zore je v sožalnem pismu, ki ga je poslal zagrebško-ljubljanskemu metropolitu dr. Porfiriju Periću izpostavil spoštljiv odnos in prizadevanja za dialog med kristjani pokojnega patriarha Irineja.

Patriarh Irinej je bil podpornik dialoga med kristjani ter si je vedno prizadeval za spoštljive odnose s katoličani. Bil je prijatelj Slovencev, ki je gradil odprt dialog sprejemanja in mostove med slovenskim in srbskim narodom. Leta 2013 so slovenski romarji pod vodstvom mariborskega nadškofa msgr. dr. Marjana Turnška obiskali Beograd ter ob tisti priložnosti jih je prijazno sprejel in pozdravil tudi patriarh Irinej. Nadškof Zore je poudaril, da smrt ni cilj ali konec, ampak je prag, ki ga moramo prestopiti, da bi vstopili v večnost in svetost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...

O avtorju