Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Brezstični kropilnik blagoslovljene vode (foto: Župnija Dravlje)
Brezstični kropilnik blagoslovljene vode | (foto: Župnija Dravlje)

VIDEO: Brezstični kropilnik blagoslovljene vode

Cerkev na Slovenskem | 15.11.2020, 07:40 s. Meta Potočnik Rok Mihevc

V župniji Dravlje v Ljubljani so postavili prvi brezstični kropilnik, ki je ročno izdelan iz lesa v sodarski tradiciji. Zamisel in postavitev sta sad znanja slovenskih konstruktorjev in inovatorjev iz Šentjerneja.

V trenutni zdravstveni situaciji, ko v cerkvah ni možna uporaba blagoslovljene vode, je takšen kropilnik dobrodošla novost v cerkvenem prostoru.

Na reki Krki med Dobravo in Kostanjevico, pri kraju Zameško, so pred 190 leti potekali poskusi, na podlagi katerih je svet dobil enega najpomembnejših izumov, ladijski vijak. Razvil ga je Josef Ressel, ki je umrl leta 1857. http://www.josefressel.si/ Po poklicu je bil gozdarski inženir, po duši pa velik izumitelj. V tem ustvarjalnem duhu je nastala tudi ideja brezstičnega kropilnika, ki je izdelan v duhu slovenske kulturne dediščine. Uporaba takšnega kropilnika je preprosta in možna že pri obstoječih stoječih kropilnikih. Več informacij dobite pri Jožetu Bregarju 041 490 866.

"Na podlagi navodil za preprečevanje širjenja koronavirusa, je bilo potrebno v mesecu marcu blagoslovljeno vodo umakniti iz kropilnikov v cerkvah. V sodelovanju z mnogimi katoliškimi izobraženci in strokovnjaki ter posamezniki, smo nastal položaj sprejeli kot izziv. Iskali smo načine in možnosti, da blagoslovljeno vodo pomagamo vrniti na mesto ob vstopu v cerkev. Na podlagi številnih pobud in predlogov smo izluščili smernice za končno rešitev: Iščemo tehnično rešitev, ki bo zadostila naslednjim pogojem oz. pričakovanjem: Sprejemljivost iz zdravstvenega vidika, nezmožnost kontaminacije uporabnikov, enostavna uporaba, estetika in trajnost izdelka, primerna prostorska umestitev. Pri iskanju rešitev so sodelovali strokovnjaki inženirske stroke in drugih različnih področij: medicine, kemije, biologije, mikrobiologije, farmacije, strojništva, elektrotehnike, fizike, sociologije, psihologije, arhitekture in industrijskega oblikovanja," piše inovator Stane Bregar.

Če sami verjamemo v moč blagoslovljene vode, moremo in moramo tudi s pomočjo znanja in tehnologije to vernikom omogočiti. 

Skupaj so uspeli oblikovati inovativen izdelek Slovenske domače obrti. Brezkontaktni kapljični kropilnik z UV touch tehnologijo za blagoslovljeno vodo. "Odločitev za primernost osnovne variante, je kropilnik v obliki lesene posode. Izhaja iz Slovenske dediščine. Putrh - lesen sodček za prenašanje vode ali vina, ki je del slovenske identitete. Brezstični kropilnik je na tradicionalen način sodarske – pintarske rokodelske dejavnosti, ročno izdelan iz masivnega smrekovega lesa, na voljo pa je tudi iz Bresta. Kropilnik je izdelek Slovenske domače obrti pri katerem sledimo trajnostnim usmeritvam uporabe naravnih materialov. V slovenskem prostoru je les ena od osnovnih in najbolj razširjenih naravnih bogastev. Tehnično ime kropilnika je povzeto po velikem izumitelju Josefu Resslu, avtorju številnih izumov in inovacij, ki je mnogo teh ponudil svetu v času službovanja na ozemlju današnje Slovenije. Prednost naše rešitve je univerzalni brezkontaktni kropilnik z UV – touch tehnologijo, ki ga je možno vstaviti v obstoječe samostoječe kropilnike. Možna pa je tudi umestitev nad obstoječi stenski kropilnik."

"Aparat stoji na kropilniku, deluje pa na enak princip kot dozirnik za razkužilo, se pravi, da podstavimo dlan in s tem sprožimo, da nas senzor zazna, aparat pa na roko spusti nekaj vode. Priporočen način uporabe je ta, da podstavimo levo dlan, v katero aparat spusti blagoslovljeno vodo, nato pa prste desne roke pomočimo vanjo in se pokrižamo."

Stane Bregar: "Človek po daljši odsotnosti blagoslovljene vode, lahko ne čuti več potrebe po doživljanju materialne in duhovne bližine. Naša skrb in dolžnost je, da vernemu ljudstvu omogočimo priložnost doživljanja božje bližine v veri zakramentov in zakramentalov. Če sami verjamemo v moč blagoslovljene vode, moremo in moramo tudi s pomočjo znanja in tehnologije to vernikom omogočiti. Tehnična rešitev je bila poslana tudi v presojo predsedujočemu Liturgične komisije pri SŠK dr. Slavku Kranjcu in bila opredeljena kot primerna rešitev z nekaterimi dopolnili. Večina jih je že vključena v končni izdelek. Nekaj prototipov je že v testiranju po župnijah. Veseli smo pozitivnega odziva vernikov."

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju