Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Brezstični kropilnik blagoslovljene vode (foto: Župnija Dravlje)
Brezstični kropilnik blagoslovljene vode | (foto: Župnija Dravlje)

VIDEO: Brezstični kropilnik blagoslovljene vode

15.11.2020, 07:40 s. Meta Potočnik Rok Mihevc

V župniji Dravlje v Ljubljani so postavili prvi brezstični kropilnik, ki je ročno izdelan iz lesa v sodarski tradiciji. Zamisel in postavitev sta sad znanja slovenskih konstruktorjev in inovatorjev iz Šentjerneja.

V trenutni zdravstveni situaciji, ko v cerkvah ni možna uporaba blagoslovljene vode, je takšen kropilnik dobrodošla novost v cerkvenem prostoru.

Na reki Krki med Dobravo in Kostanjevico, pri kraju Zameško, so pred 190 leti potekali poskusi, na podlagi katerih je svet dobil enega najpomembnejših izumov, ladijski vijak. Razvil ga je Josef Ressel, ki je umrl leta 1857. http://www.josefressel.si/ Po poklicu je bil gozdarski inženir, po duši pa velik izumitelj. V tem ustvarjalnem duhu je nastala tudi ideja brezstičnega kropilnika, ki je izdelan v duhu slovenske kulturne dediščine. Uporaba takšnega kropilnika je preprosta in možna že pri obstoječih stoječih kropilnikih. Več informacij dobite pri Jožetu Bregarju 041 490 866.

"Na podlagi navodil za preprečevanje širjenja koronavirusa, je bilo potrebno v mesecu marcu blagoslovljeno vodo umakniti iz kropilnikov v cerkvah. V sodelovanju z mnogimi katoliškimi izobraženci in strokovnjaki ter posamezniki, smo nastal položaj sprejeli kot izziv. Iskali smo načine in možnosti, da blagoslovljeno vodo pomagamo vrniti na mesto ob vstopu v cerkev. Na podlagi številnih pobud in predlogov smo izluščili smernice za končno rešitev: Iščemo tehnično rešitev, ki bo zadostila naslednjim pogojem oz. pričakovanjem: Sprejemljivost iz zdravstvenega vidika, nezmožnost kontaminacije uporabnikov, enostavna uporaba, estetika in trajnost izdelka, primerna prostorska umestitev. Pri iskanju rešitev so sodelovali strokovnjaki inženirske stroke in drugih različnih področij: medicine, kemije, biologije, mikrobiologije, farmacije, strojništva, elektrotehnike, fizike, sociologije, psihologije, arhitekture in industrijskega oblikovanja," piše inovator Stane Bregar.

Če sami verjamemo v moč blagoslovljene vode, moremo in moramo tudi s pomočjo znanja in tehnologije to vernikom omogočiti. 

Skupaj so uspeli oblikovati inovativen izdelek Slovenske domače obrti. Brezkontaktni kapljični kropilnik z UV touch tehnologijo za blagoslovljeno vodo. "Odločitev za primernost osnovne variante, je kropilnik v obliki lesene posode. Izhaja iz Slovenske dediščine. Putrh - lesen sodček za prenašanje vode ali vina, ki je del slovenske identitete. Brezstični kropilnik je na tradicionalen način sodarske – pintarske rokodelske dejavnosti, ročno izdelan iz masivnega smrekovega lesa, na voljo pa je tudi iz Bresta. Kropilnik je izdelek Slovenske domače obrti pri katerem sledimo trajnostnim usmeritvam uporabe naravnih materialov. V slovenskem prostoru je les ena od osnovnih in najbolj razširjenih naravnih bogastev. Tehnično ime kropilnika je povzeto po velikem izumitelju Josefu Resslu, avtorju številnih izumov in inovacij, ki je mnogo teh ponudil svetu v času službovanja na ozemlju današnje Slovenije. Prednost naše rešitve je univerzalni brezkontaktni kropilnik z UV – touch tehnologijo, ki ga je možno vstaviti v obstoječe samostoječe kropilnike. Možna pa je tudi umestitev nad obstoječi stenski kropilnik."

"Aparat stoji na kropilniku, deluje pa na enak princip kot dozirnik za razkužilo, se pravi, da podstavimo dlan in s tem sprožimo, da nas senzor zazna, aparat pa na roko spusti nekaj vode. Priporočen način uporabe je ta, da podstavimo levo dlan, v katero aparat spusti blagoslovljeno vodo, nato pa prste desne roke pomočimo vanjo in se pokrižamo."

Stane Bregar: "Človek po daljši odsotnosti blagoslovljene vode, lahko ne čuti več potrebe po doživljanju materialne in duhovne bližine. Naša skrb in dolžnost je, da vernemu ljudstvu omogočimo priložnost doživljanja božje bližine v veri zakramentov in zakramentalov. Če sami verjamemo v moč blagoslovljene vode, moremo in moramo tudi s pomočjo znanja in tehnologije to vernikom omogočiti. Tehnična rešitev je bila poslana tudi v presojo predsedujočemu Liturgične komisije pri SŠK dr. Slavku Kranjcu in bila opredeljena kot primerna rešitev z nekaterimi dopolnili. Večina jih je že vključena v končni izdelek. Nekaj prototipov je že v testiranju po župnijah. Veseli smo pozitivnega odziva vernikov."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju