Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadiža (foto: ARO)
Nadiža | (foto: ARO)

Se strinjate, da bi morala EU več pozornosti nameniti regijam, kjer živijo manjšine?

Evropska Unija | 07.01.2021, 11:01 Matjaž Merljak

Tako menijo v Gibanju za zaščito narodnih dežel, saj so omenjene regije pogosto manj razvite in območja izseljevanja. Pripavili so evropsko državljansko pobudo in zbrati morajo milijon podpisov evropskih državljanov in kvote po državah.

Prvotni rok za zbiranje podpisov je bil 7. november 2020, zdaj so ga podaljšali do 7. februarja 2021.

Kvoto mora doseči sedem držav. Ta je določena za vsako državo posebej - državljani Slovenije bi morali prispevati vsaj 6 tisoč podpisov. No, tega cilja še nismo dosegli, šest držav - Madžarska, Romunija in Slovaška, Hrvaška, Švedska in Litva - pa so jo že dosegle.

Če bo pobuda uspešna, bodo tudi regije v sosednjih državah - Avstrija, Italija, Madžarska in Hrvaška, kjer živijo slovenske narodne skupnosti, lahko deležne dodatnih sredstev EU. Tako bi preprečevali gospodarske zaostanke, zagotavljali pogoje za trajnostni razvoj ter ohranjali kulturne, verske, jezikovne, etnične in nacionalne značilonosti.

Pobudo moralno podpira tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, prav tako Svet slovenskih organizacij, ki je član FUEN (Evropske federacije narodnih manjšin).

Povezavo do obrazca najdete tu.

Evropsko državljansko pobudo lahko podprejo državljani članic EU, ki so dovolj stari, da imajo pravico voliti v Evropski parlament. Pobudo lahko posredujete tudi svojim družinskim članom, prijateljem in sodelavcem ter novico o njej delite na družabnih omrežjih.

Evropska državljanska pobuda
Evropska državljanska pobuda © Gibanje za zaščito narodnih dežel

Evropska Unija, Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju