Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ritem srca 2019 (foto: Rok Mihevc)
Ritem srca 2019 | (foto: Rok Mihevc)

Ritem srca: Letos drugače

Dogodki | 21.10.2020, 10:01 Andrej Jerman Rok Mihevc

V časih, ko se zdi, da je malokatera stvar še gotova, ko dogodki odpadajo in se poroke prestavljajo, je tudi glasbenega dogajanja manj. A prav zato smo se odločili, da letošnji festival Ritem srca 2020 BO, čeprav ga bomo zaradi razmer, v katerih smo, izpeljali drugače, kot smo vajeni.

Zaradi ukrepov in aktualnega dogajanja v zvezi z epidemijo koronavirusa izpeljan bo letošnji Ritem srca drugačen kot v preteklih letih.

Potekal bo v obliki festivalske radijske oddaje, video posnetek pa bo mogoče spremljati prek Facebook profila, Youtube kanala, Instagrama ter spletne strani Radia Ognjišče. Na sporedu bo 21. oktobra ob 20.30. Ne zamudite!

Kot v preteklih letih smo tudi letos prek razpisa izbrali pesmi in izvajalce, ki bodo oblikovali festival. Z nami bodo: Jera in Miha, SPES, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Svetnik, Angelika.

***************************************************************************

Ritem srca 2020
Ritem srca 2020 © Andrej Jerman

Jera in Miha Novak na letošnji festival Ritma srca prihajata skupaj. Jera je na festivalu namreč že sodelovala lansko leto. Ker je bila izkušnja res lepa, se je odločila, da letos opogumi tudi Miha, da se ji pridruži. Zapela bosta avtorsko pesem Daj mi piti. »Glasba je najina zvesta spremljevalka v življenju. Poskušava poslušati dobro, bogato glasbo, zato sva pozorna tudi na besedila ter sporočilnost pesmi. Rada se sprašujeva, kaj nama pesem želi sporočiti. Zato ima posebno mesto pri nama duhovno ritmična glasba, ki je za naju tudi eden od lepših načinov molitve.«

Miha in Jera
Miha in Jera © Osebni arhiv
Skupina SPES je skupina mladih glasbenikov iz Veržeja in Logatca, ki jih poleg družinskih in prijateljskih vezi združuje tudi glasba. Člani skupine so trenutno v akustični zasedbi Urška Ivančič (vokal), Monika Ivančič (violina, vokal), Bojana Škrlj (klaviature, vokal) in Luka Škrlj (kitara, vokal). "Naš razvoj je zanimiv. Iz začetnih iskric družine Ivančič, smo se preimenovali v SPES, kar v latinščini pomeni upanje. V vsakem trenutku življenja je potrebno ohranjati upanje in ga živeti v polnosti. Edino pravo in zanesljivo upanje je Bog, ki je vedno zvest. Z ustvarjanjem sodobne krščanske glasbe želimo pričevati Zanj in današnji generaciji približati to čudovito Božjo ljubezen, ki nas obdaja. Preko avtorskih pesmi stremimo pristno izražati krščanske vrednote."

Skupina SPES
Skupina SPES © Rok Mihevc
Brigita Pintar prihaja iz Dola pri Ljubljani. Trenutno končuje svoje izobraževanje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Poleg skavtov, plesa, petja pri sveti maši in druženja s prijatelji, svoj prosti čas pogosto preživi v naravi. "Zelo rada poslušam različne zvrsti glasbe, med njimi tudi slovensko in tujo ritmično duhovno glasbo. V preteklem letu 2019 sem se na festivalu Ritem srca predstavila s pesmijo Vidiš me, za katero je besedilo napisal Igor Pirkovič, melodijo in aranžma pa sta delo Damjana Pančurja."

Brigita Pintar
Brigita Pintar © Rok Mihevc
Pevka in glasbenica Neža Pančur Nessy, ki je nedavno delovala pod svojim dekliškim priimkom Bračun, je izdala svojo prvo ploščo "Seznam želja". Ploščo bi označili kot kvaliteten POP izdelek s pridihom Nashville-skih kitar, katere njenim skladbam dajejo prepoznaven zvok. Njene skladbe kot so "Pika na i", "Seznam želja", "Pod svobodnim soncem" so uvrščene med najbolj predvajane slovenske skladbe. Na festivalu Ritem srca se je predstavila že dvakrat in sicer s skladbama "Odrešenik" in "Gospodu hvala", skupaj z možem Damjanom pa s skladbo "Naše sestre in bratje". Z glasbo je povezan njen vsakdan saj tudi poučuje moderno petje in svoje znanje in studijske izkušnje deli z mlajšo generacijo. Glasbeni producent, avtor skladb in multiinstrumentalist Damjan Pančur je že 15 let je prisoten na slovenski glasbeni sceni in sodeloval z izvajalci kot so Nina Pušlar, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Regina, Irena Vrčkovnik, Tomaž Ahačič Fogl,...

Neža in Damjan Pančur
Neža in Damjan Pančur © Rok Mihevc
Skupina Svetnik je luč sveta ugledala sredi leta 2001. Od vsega začetka so ustvarjali in izvajali sodobno krščansko popularno glasbo. Po petih letih delovanja so se osredotočili na slavilno glasbo, ki glasbeno-zvrstno na prvi pogled ni nič drugačna, pa vendar je nekaj posebnega. Ko pravijo sami: so se vrnili h koreninam, k slavljenju, ki je način molitve. Ko izvajajo svojo glasbo, zanje to ni nastop za publiko, ampak s petjem in igranjem poskušajo voditi vse zbrane na intimen prostor osebnega srečanja z Gospodom. Skupina Svetnik je bila tekom let tudi redni udeleženec festivalov Ritem duha, Marijafest ter Ritem srca in tako s svojim 17-letnim neprekinjenim ustvarjanjem predstavlja enega izmed bolj izkušenih in plodovitih ustvarjalcev na področju slovenske sodobne krščanske glasbe.

Skupina Svetnik
Skupina Svetnik © Osebni arhiv
Angelika Jakolič zaključuje Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo Maribor, je bodoča študentka babištva ali delovne terapije. "V glasbene vode sem zaplavala že na začetku svojega življenja, ko sem kot dojenčica spremljala vaje skupine Svetnik, saj sta takrat njena člana bila tudi moja starša. Ob spoznavanju glasbe skozi učenje igranja flavte in klavirja, se je moja ljubezen do te vrste umetnosti le še poglabljala. Sodelujem pri dekliški pevski skupini Angele, z veseljem se z igranjem flavte in s petjem pridružim stricu Tadeju na slavljenjih skupine Svetnik. S svojim glasbenim talentom bi rada slavila Boga tudi na vašem festivalu. Ker ljudje vsak dan potrebujemo upanje in vero, verjamem, da bo moja pesem marsikomu spodbuda in zagotovilo, da nikoli nismo sami in da smo vedno v varnem zavetju Mogočnega Očeta."

Utrinek iz lanskega leta

 

ODDAJA RITEM SRCA

Oddaja, ki je posvečena sodobni krščanski glasbi. V njej vabimo na koncerte, slavljenja, festivale in dogodke; predstavljamo skupine in obveščamo o novih zgoščenkah. Prav tako vsaka oddaja prinese dragocen pogled k tujim ustvarjalcem sodobne krščanske glasbe, za kar skrbi Tadej Vindiš s Prepihmedia.com.

Naroči se na podkast oddaje Ritem srca

             

Dogodki, Teme
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju