Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Misijonsko središče Slovenije združuje okoli 50 misijonarjev (foto: Misijonsko središče Slovenije)
Misijonsko središče Slovenije združuje okoli 50 misijonarjev | (foto: Misijonsko središče Slovenije)

Dobrote ni nikoli preveč in dela nikoli ne zmanjka

Cerkev na Slovenskem | 18.10.2020, 12:36 Jure Sešek Rok Mihevc

Že od leta 1928 predzadnjo nedeljo v oktobru obhajamo Misijonsko nedeljo. Zdi se, da smo Slovenci trdno povezani z našimi misijonarji v svetu in tudi zato je današnja nedelja zelo sporočilna.

Ob misijonski nedelji se verniki vsega sveta povežemo v molitvi in delih dobrotih za misijone. Vsi, tudi najbolj revne župnije na svetu, tudi v misijonskih deželah prispevajo po svojih močeh, da lahko papeške misijonske družbe iz Rima pomagajo tistim krajem, ki so pomoči najbolj potrebni.

Misijonsko središče Slovenije združuje okoli 50 misijonarjev, ki delujejo po vsem svetu. Njihovo delo je različno, zaobjema pa tako pastoralno delo kakor socialno pomoč ljudem. Gradijo cerkve, šole, dispanzerje, ceste, ob tem se tudi aktivno ukvarjajo z ozaveščanjem ljudi v šolah, zdravstvenih centrih. Dobrote ni nikoli preveč in dela nikoli ne zmanjka. V svojem okolju je vsak izmed nas poklican, da je misijonar. Škof Anton Jamnik: »Da smo misijonarji upanja, razumevanja, spoštovanja, predvsem pa misijonska dejavnost ne pomeni izključevanja kogarkoli, ampak pomeni, da sem z veseljem to, kar sem, da sem hvaležen za dar vere, iz tega zaklada živimo in prinašamo upanje v konkretno okolje, kjer živimo.«

Kje delujejo slovenski misijonarji?
Kje delujejo slovenski misijonarji? © Misijonsko središče Slovenije
Zaradi upoštevanj priporočil in navodil današnje osrednje misijonske nedelje, ki naj bi bilo v župniji Sveta Helena Dolsko, opade. Sicer pa naj bi tam slišali tudi predstavitev o dr. Janežu, laiškemu misijonarju, od katerega smrti mineva 30 let. »Deloval izjemno, bogato, ustvarjalno, čudežen človek je bil, imeli so ga za božjega moža in še danes je to. Najlepše doživetje mi je bilo, da so rekli dr. Janež je čista dobrota, to je sveti človek. In ta duh svetosti tega moža, misijonarja je še vedno prisotno na Tajvanu.« Njegovo življenje in delo bomo lahko bolje spoznavali tudi z novo knjigo, ki je izšla v teh dneh.

»Tukaj sem, pošlji mene«, pa je naslov poslanice papeža Frančiška ob današnjem svetovnem misijonskem dnevu. Praznovanje te nedelje pravi, pomeni tudi potrditev, kako so molitev, premišljevanje in gmnotna pomoč vaših darov za aktivno sodelovanje v Kristusovem poslanstvu v njegovi Cerkvi, saj Bog nadaljuje z iskanjem, koga naj pošlje v svet in k ljudem, da bi oznanjal njegovo Ljubezen, odrešenje od greha in smrti, nejgovo osvoboditev od zla.

Čeprav praznovanje odpade in ne moremo k svetim mašam, kjer bi danes darovali za slovenske misijonarje, pa to lahko vseeno storite. Na Misijonskem središču Slovenije bodo veseli vašega daru ob Misijonski nedelji.

Podatki za nakazilo

Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X
namen nakazila: Misijonska nedelja 2020
referenca: SI00 249807

Lahko pa tudi izpolnete obrazec in vam bodo poslali položnico.

Misijonom posebno pozornost posvečamo tudi na Radiu Ognjišče. Z oddajo "Pojdite in učite"

Oddaja o neizmernem bogastvu doživetij in pričevanj slovenskih misijonarjev, ki svetu nastavljajo ogledalo, Bogu darujejo življenje, nam pa širijo obzorja. Preko njihovih pisem, pogovorov z misijonarji in sodelovanja z Misijonskim središčem Slovenije, krepimo zavest o vesoljnosti Cerkve in pomembnosti najmanjšega kamenčka v mozaiku evangelizacije in mnogih, tudi dobrodelnih, akcij.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...