Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Svet v primežu novega koronavirusa (foto: pixabay)
Svet v primežu novega koronavirusa | (foto: pixabay)

Stroka je enotna, ne nasedajmo teorijam zarote

Slovenija | 27.10.2020, 16:02 Tanja Dominko

„Stroka je glede koronavirusa enotna“, je na današnjem dogodku Slovenske medicinske akademije poudaril njen predsednik dr. Pavel Porédoš. Obstajajo pa nekateri posamezniki, ki še vedno verjamejo, da je virus zarota in širijo neresnice in zavajajo javnost brez strokovnih podlag. Stroka je zato medije pozvala, naj ne nasedajo tovrstnim lažnim prerokom.

Zdaj o virusu vemo več kot spomladi, zahvaljujoč medijem je tudi obveščenost javnosti večja, a vendar se tudi v medijih pojavljajo neresnice, so ocenili udeleženci dogodka. Predsednik Slovenske medicinske akademije dr. Pavel Poredoš ugotavlja: „V prvi fazi epidemije so mediji odigrali izjemno pomembno vlogo, nakar je sledilo zatišje in so se začeli pojavljati dvomi, lažni preroki, ki so dvomili o resnosti epidemije."
Nedopustno je, da te ocene podajajo laiki in tudi nekateri zdravniki, je dejal Poredoš in ocenil, da je pri nekaterih v ospredu politični prestiž, pri drugih pa lastna promocija. „Stroka ima kljub nejasnostim v zvezi s Covidom zelo dodelana jasna stališča, ki temeljijo na preverjenih in s številnimi študijami podkrepljenih dejstvih."

"Če bi se podobne zgodbe dogajale pred petimi leti, bi ob takih ekscesnih primerih zbornica kaj hitro poklicala te zdravnike na zagovor, kar je normalno."

„Veliko ljudi bi raje po svoje obvladovalo virus," je povedal predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Alojz Ihan. Mnogi zaradi neprijetnosti, ki jih prinaša karantena, okužbo tajijo. Virus brezbrižno širijo naokoli bodisi v stanovanjskih blokih, trgovinah, v službi in drugje. Tudi njega so nekateri kolegi zdravniki presenetili. „Pri tej epidemiji me je najbolj presenetilo, da dajejo zdravniki stališča, ki so popolnoma v nasprotju s stroko. In ob tem je med to epidemijo tudi izginil strah, da bo zbornica (zdravniška, op. p.) uvedla postopke. Če bi se podobne zgodbe dogajale pred petimi leti, bi ob takih ekscesnih primerih zbornica kaj hitro poklicala te zdravnike na zagovor, kar je normalno."
Predsednik Komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč je ob tem na medije naslovil naslednji poziv, naj informacije preverijo pred objavo. Podobno je poudaril strokovni direktor Interne klinike ljubljanskega kliničnega centra Zlatko Fras, ki meni, da morajo mediji „slediti resnici, preverjati vir informacij, verodostojnost sogovornika in primarne vire."
Menil je tudi, da tega, da nekdo dvomi, ne moremo spremeniti, vendar se je treba zavedati, da ta dvom s seboj prinaša odgovornost in mnogo širše razsežnosti.
Glavni tajnik Slovenske medicinske akademije David Božidar Vodušek je izpostavil, da je naloga vsakega zdravnika, da v odnosu do bolnika deluje strokovno in poskuša najprej ne škodovati. „Krizne situacije zahtevajo od nas posebno odgovornost, ne pa neko trkanje na prsi glede svobode govora," pa je bila še ena od misli nevrologa dr. Voduška.

Slovenija
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...