Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Par moškega in ženske (foto: Pixabay)
Par moškega in ženske | (foto: Pixabay)

Nadškof Turnšek: Na področju odnosa Cerkve do istospolnih se nič ne spreminja; papeževe izjave vzete iz konteksta

27.10.2020, 11:51 Marjana Debevec

Javnost je v preteklih dneh razburkal dokumentarni film o papežu Frančišku, od katerega smo izvedeli samo to, da naj bi se papež zavzel za istospolne partnerske skupnosti. Za kaj gre pri tem?

Posnetek papeža v omenjenem dokumentarcu je sestavljen iz treh različnih izjav, ki so vzete iz treh različnih kontekstov. »To, kar je papež, če jih vzamemo v njihovem lastnem kontekstu, povedal, ni nič novega. Oziroma nič takega, kar Cerkev že sicer ne bi učila,« je za naš radio povedal nadškof Marjan Turnšek. Najprej gre za to, da je treba istospolno usmerjene osebe spoštovati kot osebe.
»Drugo vprašanje pa je prakticiranje te spolne usmeritve. Tukaj pa je bilo oznanilo Cerkve vedno jasno, da je takšno udejstvovanje grešno. Do zdaj jaz še nisem zasledil papeževe izjave, ki bi govorila proti temu

Ko so mediji objavljali papeževe izjave o tem, da se zavzema za istospolne zveze, so pozabili omeniti, da gre za primer iz preteklosti, ko se je še kot kardinal v Argentini zavzemal za to, da ne bi prišlo do istospolnih porok. Ker se je zavedal, da tega Cerkev v celoti ne bo mogla preprečiti, je bil bolj na strani neke oblike partnerske skupnosti – seveda pred državo, ne v Cerkvi. Žal takrat to ni uspelo in imajo v Argentini popolno izenačitev zakonske zveze in istospolne skupnosti. »Država, politika želi izenačiti nekaj, kar ni možno izenačiti. Torej Cerkev ni in ne bo in ne more in ne bo nikoli mogla reči, da je homoseksualna partnerska zveza enaka zakonski zvezi," je še dejal nadškof Turnšek.

Mediji pa so napačno razlagali tudi njegovo izjavo, da imajo istospolne osebe pravico do tega, da so del družine, češ da naj bi dovolil posvojitve otrok.
»Mislim, da prvo sporočilo papeža je, da pravica biti v družini pomeni, ostati vključen, ne glede na težave, ne glede na karkoli se zgodi, vemo da tudi samo dobre stvari, pomeni, da je človek del družine, človek od nekod izvira,« je za naš radio pojasnil sociolog dr. Igor Bahovec. Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v četrtkovem Mozaiku dneva ob 18.00.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.