Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Par moškega in ženske (foto: Pixabay)
Par moškega in ženske | (foto: Pixabay)

Nadškof Turnšek: Na področju odnosa Cerkve do istospolnih se nič ne spreminja; papeževe izjave vzete iz konteksta

27.10.2020, 11:51 Marjana Debevec

Javnost je v preteklih dneh razburkal dokumentarni film o papežu Frančišku, od katerega smo izvedeli samo to, da naj bi se papež zavzel za istospolne partnerske skupnosti. Za kaj gre pri tem?

Posnetek papeža v omenjenem dokumentarcu je sestavljen iz treh različnih izjav, ki so vzete iz treh različnih kontekstov. »To, kar je papež, če jih vzamemo v njihovem lastnem kontekstu, povedal, ni nič novega. Oziroma nič takega, kar Cerkev že sicer ne bi učila,« je za naš radio povedal nadškof Marjan Turnšek. Najprej gre za to, da je treba istospolno usmerjene osebe spoštovati kot osebe.
»Drugo vprašanje pa je prakticiranje te spolne usmeritve. Tukaj pa je bilo oznanilo Cerkve vedno jasno, da je takšno udejstvovanje grešno. Do zdaj jaz še nisem zasledil papeževe izjave, ki bi govorila proti temu

Ko so mediji objavljali papeževe izjave o tem, da se zavzema za istospolne zveze, so pozabili omeniti, da gre za primer iz preteklosti, ko se je še kot kardinal v Argentini zavzemal za to, da ne bi prišlo do istospolnih porok. Ker se je zavedal, da tega Cerkev v celoti ne bo mogla preprečiti, je bil bolj na strani neke oblike partnerske skupnosti – seveda pred državo, ne v Cerkvi. Žal takrat to ni uspelo in imajo v Argentini popolno izenačitev zakonske zveze in istospolne skupnosti. »Država, politika želi izenačiti nekaj, kar ni možno izenačiti. Torej Cerkev ni in ne bo in ne more in ne bo nikoli mogla reči, da je homoseksualna partnerska zveza enaka zakonski zvezi," je še dejal nadškof Turnšek.

Mediji pa so napačno razlagali tudi njegovo izjavo, da imajo istospolne osebe pravico do tega, da so del družine, češ da naj bi dovolil posvojitve otrok.
»Mislim, da prvo sporočilo papeža je, da pravica biti v družini pomeni, ostati vključen, ne glede na težave, ne glede na karkoli se zgodi, vemo da tudi samo dobre stvari, pomeni, da je človek del družine, človek od nekod izvira,« je za naš radio pojasnil sociolog dr. Igor Bahovec. Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v četrtkovem Mozaiku dneva ob 18.00.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju