Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveče, prvonovembrski prazniki (foto: Rok Mihevc)
Sveče, prvonovembrski prazniki | (foto: Rok Mihevc)

Kakšni bodo prazniki za vse svete?

Cerkev na Slovenskem | 17.10.2020, 08:58 Rok Mihevc

Slovenci imamo do pokojnih globoko spoštovanje, zato imamo tudi do prvonovembrskih praznikov poseben odnos. Ta dan so svete maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Letos bo drugačne.

V navodilih, ki so jih izdali škofje, piše, da zaradi epidemije letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Duhovniki bodo opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov. "Zato vabim vernike, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost," je sporočil ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore

Zore poziva k sledenju ukrepom vlade. "Njihov namen je zmanjšati število okužb in preprečiti preobremenjenost zdravstvenih ustanov in zdravstvenih delavcev. Zato naj bodo nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje in uporaba aplikacije moja podpora vsem, ki si prizadevajo za omejitev epidemije."

Celoten nagovor nadškofa Zoreta

"Ne vemo, koliko časa bodo trajali novi ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo morala država sprejeti v naslednjih tednih. Vem pa zagotovo, da smo vsak dan bliže koncu epidemije. Zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgubimo upanja in ljubezni. Ko bomo vedno več časa zaprti v svojih stanovanjih, bo lahko prihajalo do napetosti. Zato je pomembno, da smo vedno drug do drugega prijazni in spoštljivi ter si morebitne krivice odpustimo. Ob tem ne smemo pozabiti na starejše, bolne in osamljene, na tiste ki nimajo zaposlitve in so v stiski. Vsak naj jim pomaga, kolikor more."

Okrepimo molitve za konec epidemije

Prenos svetih maš na Radiu Ognjišče

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.