Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore na novinarski konferenci (foto: Printscreen posnetka)
Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore na novinarski konferenci | (foto: Printscreen posnetka)

Nadškof Zore o ukinitvi prenosa svetih maš preko spleta in okuženih duhovnikih

Cerkev na Slovenskem | 16.10.2020, 12:13 Rok Mihevc

»Čas epidemije je čas posebnih duhovnih vaj za vse. Tako za verne kot manj verne kot neverne." Tako je na novinarski konferenci vlade dejal ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja. Dve smo mu zastavili tudi z Radia Ognjišče.

Kolikokrat so morali župniki NIJZ-ju posredovati telefonske številke udeležencev pri maši in koliko je okuženih duhovnikov?

»Podatkov o zahtevi posredovanju številk nimam. Trenutno je v karanteni 6 duhovnikov, 5 je okuženih, eden je umrl.«

Duhovnikom naročate naj ne prenašajo svetih maš po spletu, saj v veljavi ostanejo obstoječi prenosi svetih maš po TV in radiu. Ali niso ravno v prvem valu prenosi domačih župnikov vernike povezali z domačo župnijo?

»V prvem valu smo doživeli razcvet prenosa svetih maš po spletu na različne načine, ki jih omogoča tehnika. Vendar se je pokazalo, tudi v tujini, da so te spletne maše v veliko večjem odstotku spremljali tisti, ki hodijo občasno k maši kot tisti, ki hodijo redno. Bolj negativna stvar je bila, da ti ljudje, tako eni kot drugi, niso videli nobene razlike med navzočnostjo pri sveti maši v občestvu v cerkvi in sveto mašo po spletu, kar pomeni, da se izgublja tisti temeljni značaj svete maše, ki je občestvo, ki se sreča okoli oltarja, evharističnega gospoda in božje besede. V tem smislu nam je kardinal Robert Sara poslal pismo, v katerem nas je opozoril, da naj bomo pozorni na težnjo, da se izgublja smisel za to skrivnostno Kristusovo telo in da začenja naša skupnost postajati virtualna, kar pa ni prav. Zato smo v teh navodilih posebej povabili duhovnike, naj stik z ljudmi ohranjajo še vedno preko spleta, vendar naj bo to molitev, naj bo to rožni vencev v mesecu oktobru, molitev za pokojne v novembru, naj bo to božja beseda, spodbudna misel, maša pa ostaja maša in ohranja svojo svetost in posebnost.«

Celoten nagovor nadškofa Zoreta

Dragi Slovenci in Slovenke, dragi bratje in sestre,

vse, ki spremljate to tiskovno konferenco, lepo pozdravljam in želim veliko zdravja. Moje misli so pri vseh vas, še posebej pa pri tistih, ki ste bolni oz. skrbite za bolne. Želim vam zdravja in potrpežljivosti v bolezni. Prav tako izrekam sožalje vsem, ki ste izgubili svojce zaradi koronavirusa ali zaradi drugih bolezni in nesreč. Njih in pokojnih se spominjam v molitvah in pri sveti maši.

Po prvem valu epidemije letos spomladi ponovno vstopamo v čas novih omejitev. Vlada je sprejela nove odloke, s katerimi v velikem delu Slovenije določa omejitve našega vsakodnevnega življenja. Namen omejitev je zmanjšati število okužb in preprečiti preobremenjenost zdravstvenih ustanov in zdravstvenih delavcev. Zato naj bodo nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje, in uporaba aplikacije #Ostanizdrav moja podpora vsem, ki si prizadevajo za omejitev epidemije.

Vsak dan poslušamo informacije, da je naša Slovenija v težkem epidemiološkem položaju. Število okuženih v zadnjih tednih vedno bolj narašča in vzbuja upravičeno skrb države. Vlada je z današnjim dnem določila rdeče in oranžne statistične regije, kjer so omejeni ali celo prepovedani tudi verski obredi z navzočnostjo ljudi. Zato vabim, da dosledno uresničujemo vse ukrepe za zaščito lastnega zdravja in zdravja bližnjih. V župnijah v rdečih statističnih regijah z današnjim dnem začasno odpovedujemo svete maše z verniki. Vse lepo vabim, da v naslednjih tednih okrepijo molitev v družini ter svojo vero in se udeležijo osebnega obhajila, ki bo na voljo v župnijah. V župnijah, ki so v rdeči regiji, bo verouk do nadaljnjega na daljavo. Duhovnike in katehistinje prosim, da pripravijo ustrezno gradivo ter vzpostavijo kontakt s starši veroučencev. Starše pa vabim, da si vzamete čas za svoje otroke in poskrbite za njihovo versko vzgojo. V teh časih vaših otrok ne bo nihče vzgajal v veri, če jim vi ne boste pomagali. Tudi molitev je del verske vzgoje otrok. Smo v mesecu oktobru, ki je mesec rožnega venca, zato vas vabim in prosim, da se ob večerih zberete in molite v družini.

Katoličane v oranžnih statističnih regijah vabim, da se udeležijo svetih maš v svojih župnijah, ki bodo od danes naprej omejene na deset vernikov. Zlasti ob koncih tedna bo to povzročilo veliko preglavic duhovnikom, ki bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše in kdo ne. Zato duhovnike vabim, da v takšnih primerih omogočite vernikom prejem obhajila zunaj svete maše. Verouk v župnijah, ki so v oranžnih statističnih regijah, bo od prvega do petega razreda potekal kot običajno, od šestega razreda pa na daljavo.

Čas epidemije je čas posebnih duhovnih vaj za vse - verne in manj verne, tudi neverne. Zato vas lepo vabim, da se skupaj pripravimo na novembrske praznike, ko se bomo spomnili naših pokojnih. V navodilih, ki smo jih škofje izdali, je zapisano, da zaradi epidemije letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Duhovniki bodo opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov. Zato vabim vernike, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost.

Ne vemo, koliko časa bodo trajali novi ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo morala država sprejeti v naslednjih tednih. Vem pa zagotovo, da smo vsak dan bliže koncu epidemije. Zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgubimo upanja in ljubezni. Ko bomo vedno več časa zaprti v svojih stanovanjih, bo lahko prihajalo do napetosti. Zato je pomembno, da smo vedno drug do drugega prijazni in spoštljivi ter si morebitne krivice odpustimo. Ob tem ne smemo pozabiti na starejše, bolne in osamljene, na tiste ki nimajo zaposlitve in so v stiski. Vsak naj jim pomaga, kolikor more.

Na koncu se zahvaljujem vsem, ki se borijo s to epidemijo. Posebna zahvala gre vladi in Uradu vlade za komuniciranje, da lahko tudi preko te tiskovne konference nagovorim katoličane kot tudi evangeličane, pravoslavne, binkoštnike ter muslimane in drugače verne ter neverne. Vse vabim k molitvi za zdravje. Želim vam blagoslovljene dneve, ki nas čakajo. Naj ti dnevi v naša življenja in družine prinesejo vero v vstalega Jezusa Kristusa, mir in medsebojno razumevanje. Vsem obljubljam molitev. Najlepša hvala!

Prenos svetih maš na Radiu Ognjišče

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...