Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Skrb za umirajoče (foto: Pixabay)
Skrb za umirajoče | (foto: Pixabay)

Poglejmo na svoj problem s perspektive postelje umirajočega...

| 10.10.2020, 08:17 Marjana Debevec

Svetovni dan hospica in paliativne oskrbe nas opozarja na to, kar je bistveno v življenju in sicer naši odnosi, poudarjajo v Slovenskem društvu Hospic.

V Društvu Hospic nudijo celostno oskrbo hudo bolnih v zaključni fazi bolezni in njihovih svojcev tam, kjer so nastanjeni, predvsem na domovih, v bolnišnicah in domovih za ostarele. »Slovensko društvo Hospic že 25 let opravlja izjemno pomembno poslanstvo: biti s človekom takrat, ko je najtežje. Ljudje bi takrat najraje ušli. In zato tisti, ki so najbolj prizadeti, ravno v teh najtežjih trenutkih svojega življenja ostajajo sami«, je povedala predsednica društva Renata Jakob Roban.

Člani društva in prostovoljci, ki so po njenih besedah srce celotnega dogajanja, stojijo ob strani umirajočim, podajajo pa tudi roko žalujočim odraslim in otrokom. »V zadnjem času doživljamo veliko stisk svojcev zaradi tega, ker jim je odvzeta pravica do poslovitve. In z različnimi programi želimo čim bolj podpreti te njihove potrebe. Tako da imamo od individualnih razgovorov, do zaprtih skupin, odprtih skupin, klubov, vikend delavnic, taborov za žalujoče starše, taborov za žalujoče otroke vedno več vsako leto«.

V slovenski družbi si prizadevajo tudi za detabuizacijo smrti, saj, kot pravijo, je zadnje obdobje življenja tudi priložnost za utrditev odnosov. Strah pred smrtjo in neznanim pa je še povečala pandemija novega koronavirusa. »Nam v Slovenskem društvu Hospic to ni bilo tako težko, ker se ves čas zavedamo prisotnosti minljivosti in zato toliko bolj cenimo življenje. Velikokrat rečemo ljudem, ki so v stiski, tudi našim prijateljem v vsakdanjem življenju, naj pogledajo svoj problem s perspektive postelje umirajočega. Takoj vemo, kaj je pomembno in kaj naenkrat ostane popolnoma brezpredmetno,« je za naš radio še povedala Robanova.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...