Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vatikan (foto: Unsplash)
Vatikan | (foto: Unsplash)

Vatikan odgovarja na kritike in podaja razloge za podaljšanje sporazuma s Kitajsko

Svet | 30.09.2020, 16:20 Marta Jerebič

Vatikan priznava težave v odnosih s Kitajsko, a poudarja, da je sporazum o imenovanju škofov dosegel nekaj pozitivnih učinkov, zato si prizadeva za njegovo podaljšanje. Sveti sedež je stališče objavil pred obiskom ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, ki je v preteklih dneh ostro kritiziral dogovor, danes pa se je v Vatikanu udeležil konference o verski svobodi. Na njej je izrazil prepričanje, da verska svoboda nikjer drugje na svetu ni tako podvržena napadom kot na Kitajskem. Dogodek je pripravilo ameriško veleposlaništvo pri Svetem sedežu, na njej pa sodeluje tudi eden od snovalcev sporazuma, vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Dogovor, ki je bil sprejet pred dvema letoma, poteče 22. oktobra. Besedilo dokumenta ni javno objavljeno, njegov cilj pa je združiti kitajske katoličane, ki so razdeljeni na uradno priznano cerkev pod nadzorom partije, in tajno cerkev, zvesto papežu. Sporazum narekuje postopek za imenovanje novih škofov, uredil pa je tudi status sedmih škofov, ki jih Rim do takrat ni priznaval.

Med kritiki sporazuma so upokojeni hongkonški škof, kardinal Joseph Zen, nekateri člani tajne cerkve na Kitajskem in številni konservativni katoličani po svetu. Vatikan obtožujejo, da je izdal kitajske katoličane, ki so desetetja zavračali pridružitev državno nadzorovani cerkvi.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je svojo kritiko objavil v konservativni katoliški reviji First Things. Sporazum po njegovih besedah kristjanov ni zaščitil pred preganjanjem s strani kitajske komunistične partije, zato bi Vatikan z njegovim podaljšanjem ogrozil svojo moralno avtoriteto. Uredniški direktor vatikanskih medijev Andrea Tornielli v včeraj objavljenem članku odgovarja, da dogovor s Kitajsko nima nič opraviti s politiko niti diplomacijo. Ne spreminja pravnega statusa Cerkve na Kitajskem niti odnosov med duhovščino in državno oblastjo, ampak obravnava izključno postopek imenovanja škofov.

Cilj sporazuma je torej izključno pastoralne narave, v zadnjih dveh letih pa je prinesel pozitivne rezultate. Imenovanih je bilo 6 škofov s papeževo odobritvijo, dva kitajska škofa sta se leta 2018 prvič v zgodovini lahko udeležila sinode o mladih v Vatikanu. To so majhni koraki, ki jih je nato zaustavila pandemija koronavirusa. Državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je zato predlagal podajšanje začasnega sporazuma za dve leti, da vidijo, kakšne nove učinke bo prinesel Katoliški cerkvi na Kitajskem. Za podpis bo vatikanska delegacija čez nekaj dni odpotovala v Peking.

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.