Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Duhovnik na praznih mestnih ulicah (foto: Pixabay)
Duhovnik na praznih mestnih ulicah | (foto: Pixabay)

V Evropi kar 400 duhovnikov in redovnikov umrlo zaradi koronavirusa

Slovenija | 30.09.2020, 08:53 Marjana Debevec

Zaradi koronavirusa je v Evropi umrlo več kot 400 duhovnikov in redovnikov. Največjo ceno je plačala Nizozemska, saj je tam življenje izgubilo 181 ostarelih redovnikov, sledi Italija z 121 umrlimi duhovniki in nato Španija s 70. Udeleženci zasedanja Sveta škofovskih konferenc Evrope so se v preteklih dneh pogovarjali o tem, kako se je Cerkev odzvala na pandemijo.

Škofje so ugotavljali, da še ni povsem jasno, kakšne bodo posledice te obsežne pandemije. Že zdaj pa je jasno, da je razkrila težave in napetosti v naših družbah. Zaskrbljujoče so zlasti gospodarske posledice. Cerkve so že do sedaj preko lokalnih Karitas sodelovale za pomoč najšibkejšim. V Španiji je na primer Cerkev delovala za pomoč ostarelim, osamljenim, samohranilkam z otroki. Navzoča je bila v bolnišnicah in zaporih, ter pomagala tistim, ki so izgubili delo. »Naučili smo se skrbeti za druge«, za španski škofje zapisali v poročilu.

Kot enega od izzivov za prihodnost pa evropski škofje vidijo tudi v tem, kako oznanjati evangelij po ulicah naših mest, saj se ljudje po zaprtju le počasi spet vračajo v cerkve. Nekateri verniki na Češkem so že zahtevali, da bi bilo še naprej dovoljeno spremljanje svetih maš po televiziji in spletu. Takšne težnje, ko Cerkev postane le vršilka nekih uslug, je treba takoj ustaviti, so še prepričani škofje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Evropska Unija, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.