Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Nagrajenke USZS za leto 2020 (foto: Matjaž Merljak)
Nagrajenke USZS za leto 2020 | (foto: Matjaž Merljak)

Naše rojake so začutili kot svoje

Slovenci po svetu | 26.09.2020, 19:38 Matjaž Merljak

V osemnajstih letih je na Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu prispelo 334 diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog na tematike zamejstva in izseljenstva. Nagradili so 110 najboljših. Na letošnji razpis je prispelo (le) 13 del, vseh nagrad niso podelili. Ministrica Jaklitsch je dejala, da branje teh del ni branje suhuoparnih podatkov. Iz njih veje osebna nota.

V dvorani Državnega sveta v Ljubljani je v torek, 22. septembra 2020, potekala slovesna podelitev priznanj XVIII. nagradnega natečaja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Letos se je dogodek, zaradi epidemioloških razmer odvil v nekoliko manjšem obsegu kot običajno. Vabljene so bile nagrajenke, njihovi mentorji in ožji sorodniki, člani strokovne komisije, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, predsednik komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Dušan Šiško ter predstavniki nekaterih znanstvenih, strokovnih, kulturnih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu. In seveda mediji. Prireditev je z glasbenim vložkom popestril Armando Nuñez, uveljavljen in izjemno nadarjen violinist in eden izmed 23 repatriiranih oseb iz Venezuele, ki je v Slovenijo prišel skupaj z ženo, ki je slovenskega porekla.

Zbrane je najprej pozdravil predsednik DS Alojz Kovšca in med drugim omenil pobudo, da bi v državnem svetu imeli pripadnike iz zamejstva in izseljenstva. Rojakom se je zahvalil za pripadnost domovini in za prizadevanja za priznanje naše države pred skoraj 30-imi leti. Dejal je še, da kultura, jezik, narodna pripadnost niso vezani na državne meje in se prosto gibljejo.

Zbrane je pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je podarila, da jo veseli, da se je v vseh teh letih na natečaj prijavilo 343 diplomantov, magistrantov in doktorantov. "Teh 343 mladih src se je odločilo svoj čas, znanje, energijo in dobro voljo posvetiti sicer zelo raznolikim področjem in načinom ohranjanja narodne identitete zunaj meja matične Slovenije." Veseli jo tudi, da je velik delež prijavljenih na natečaj iz vrst slovenske narodne skupnosti iz Italije in Avstrije.

V dvorani državnega svetaob upoštevanju epidemioloških ukrepov
V dvorani državnega svetaob upoštevanju epidemioloških ukrepov © Matjaž Merljak

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Predsednica strokovne komisije dr. Zaira Vidau je dejala, da so med drugim vrednotili tudi inovativnost dela, mero vloženega dela in uporabnost.

Člani komisije so bili še: dr. Maja Smotlak, dr. Daniel Wutti, dr. Miha Zobec, dr. Sandra Bašič Hrvatin in dr. Aleksandra Gačič.

Nastop violinista Nuñeza
Nastop violinista Nuñeza © Matjaž Merljak

Na področju Slovencev v zamejstvu so nagrajenke: Anja Škarabot (1. nagrada), Jasmina Delić (2. nagrada) in Lara Devetak (3. nagrada), komisija pa je predlagala tudi posebno pohvalo za Andrejko Leban. Na področju Slovencev po svetu je komisija podelila le 2. nagrado, in sicer Maji Belavič. Po koncu podelitve so nagrajenke svoja dela tudi na kratko predstavile.

Anja Škarabot je v magistrski nalogi raziskovala kako se med ljudmi ohranjajo slovenska imena za ulice in področja v Gorici. Jasmina Delić je ugotavljala, kako prilagojen pouk v dvojezični šoli na avstrijskem Koroškem vpliva na usvajanje in učenje jezika. Lara Devetak pa je pregledala področje čezmejnega dela tako na splošno kot tudi specifično za območje italijansko slovenske meje.

Video na spletni strani Državnega sveta RS.

Skupinska fotografija nagrajencev in članov komisije
Skupinska fotografija nagrajencev in članov komisije © USZS

Slovenci po svetu
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...

O avtorju