Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Stična mladih v negotovih razmerah prinaša upanje  (foto: PixaBay)
Stična mladih v negotovih razmerah prinaša upanje | (foto: PixaBay)

Vstani! Stična 2020

Mladoskop | 19.09.2020, 06:00 Nataša Ličen

Kako bi se vi lotili organizacije dogodka z več kot pet, šest tisoč udeleženci, a brez zagotovila, če se bo sploh lahko zgodilo in ob varnostnih priporočilih ter določilih, ki se spreminjajo tedensko, lahko tudi čez noč? Mladi so se znašli in Stična 2020, prilagojena, je tu.

Sveto mašo bomo, v sklopu letošnje Stične mladih, na Radiu Ognjišče prenašali iz Murske Sobote, ob 19. uri.

Koliko vprašajev, negotovosti, pa vseeno se pri Katoliški mladini niso predali, sprejeli so izziv in tudi ob pomoči virtualnega prostora, preko spleta, pripravili vsebine, slavilni koncert, pričevanja, delavnice Stične mladih 2020. Kar je še pomembnejše, odvijala se bo na 27-tih lokacijah, po vseh slovenskih dekanijah.

Prvi utrinki s terena, z lokacij krajevnih občestev, v Sobotni Iskrici.

Preko YouTube kanala si oglejte slavilni koncert s pričevanji
Preko YouTube kanala si oglejte slavilni koncert s pričevanji © Pixabay

Stično mladih smo vrsto let zapored, vestno, včasih zelo kompleksno, vedno pa avtentično, z najvidnejšo vlogo mladih, prenašali preko naših valov, v neposrednem prenosu na Radiu Ognjišče. Letos prav tako, z nekaj prilagoditvami. Utrinke, meritve razpoloženj, vsebinske poudarke smo nizali v programu.

Predsednik Borut Pahor v Stični: "Sporočilo Stične mladih se mi je zdelo vedno dragoceno. Od tu nikoli nisem slišal besed nestrpnosti, vedno pozive k družbi strpnih in razumevajočih ljudi."

Prizorišče na Stični 2020
Prizorišče na Stični 2020 © Matic Dolenc

Stično mladih je obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, ki je zbrane nagovoril: "Rad bi vam čestital, da ste tudi v teh drugačnih, posebnih okoliščinah, ohranili to izredno in žlahtno tradicijo Stične mladih. Rad bi se vam zahvalil, da ste me znova povabili medse, to mi veliko pomeni. Prihodnje leto, ko bo Stična mladih praznovala pomembno, okroglo obletnico, če se bodo organizatorji prihodnje leto strinjali, bi lahko kot predsednik republike in predstavnik države, pripravil nekakšen sprejem v čast tistih, ki so začeli s to tradicijo, v nekakšnih drugih časih, pa vendarle, tradicijo, ki je metaforično razširila peruti. Ni šlo samo za druženje katoliške mladine, šlo je sploh za organiziranje mladih, ki so si bili po srcu in vrednotah podobni. Šlo je za tradicijo, ki je vedno spodbujala vključujočo družbo, in to sporočilo Stične mladih se mi je zdelo vedno dragoceno. Od tu nikoli nisem slišal besed nestrpnosti, vedno pozive k temu, da je družba družba strpnih in razumevajočih ljudi, ki si pomagajo, se podpirajo in se spodbujajo. Moje izkušnje z mladimi, tudi v teh časih, so le lepe in prijetne. Vem, da je med mladimi tudi veliko skrbi, celo strahov. Pa vendar se mi zdi, da ohranjate neko zavzetost, da te okoliščine premagamo v skupen prid. Hvaležen sem vam, da ste našli rešitve tudi za druženje v teh okoliščinah, ko nas je karantena za nekaj časa prisilila, da smo bili sami in ob tem spoznali pomen družbe. Skupnost smo. Pomembno je druženje. Seveda zdaj pazimo drug na drugega in spoštujemo varno razdaljo med nami. Pripadamo pa skupnosti, skupnost je za nas pomembna vrednota. Kot družba, zlasti, ker smo majhen narod, moramo biti še bolj povezani. Prav zato, ker različno mislimo." 

Posnetek nagovora!

Stična 2020 z močnim geslom - Vstani!
Stična 2020 z močnim geslom - Vstani! © katoliskamladina

Raziskave kažejo, da veliko mladih trpi in ne vidi smisla. Bog pa kliče v življenje, zato vstanimo, v pristnem odnosu z Njim in med seboj, brez pretvarjanj in v svobodi.

Glavni koordinator Jure Jevšenak: »Program je letos zaradi znanih razmer krajši, večinoma se bo začel popoldne na več lokacijah. Vnaprej smo posneli trinajst delavnic in tudi slavilni koncert. V vsaki župniji, kjer se bo odvijal program, bo tudi sveta maša. Hvala lokalnim organizatorjem za prizadevnost in trud. Spodbujajmo mlade, da vstanejo in hodijo za Kristusom.«

Delavnice so posnete, na voljo preko YouTube kanala.

11.00
adoracija (prenos od 11.00 do 17.15)
15.00
pozdrav, predstavitev popoldneva
15.15
skupni program
16.30
posneti koncert
17.45
zaključek posnetega koncerta
18.00
sv. maša po župnijah, v prenosu na Radiu Ognjišče pa ob 19. uri iz Murske Sobote

Grafični znak Stične 2020
Grafični znak Stične 2020 © katoliskamladina

Lucija Marinček, odgovorna za odnose z javnostmi pri Stični Mladih: »Letos je veliko prilagoditev, glavna stvar je, da se Stična mladih ne odvija v celoti le na lokaciji samostana v Stični, kot prejšnja leta, ampak na 34-ih lokacijah po Sloveniji.«
Na prizorišča smejo spustiti le prijavljene, vse udeležence evidentirajo zaradi varnosti in omejitev pred okužbo.

Spodbujajmo se v iskrenih odnosih med seboj in z Bogom
Spodbujajmo se v iskrenih odnosih med seboj in z Bogom © PixaBay

Ne zapirajmo se v svoj svet. Ne umikajmo se bližnjim in Bogu. Kultura, v kateri živimo, nas potegne stran od bistvenega. Smisel življenja je v Bogu, z ljudmi in med njimi, za skupno dobro.

V Stično pride tudi predsednik Borut Pahor. Ob tem Matevž Mehle pravi: »Smo del države Slovenije, imamo jo v svojih srcih. Predsednik nas zastopa ter predstavlja naše vrednote. Zato je to pomemben dogodek.« Kot direktor Katoliške mladine pa dodaja: »S konkretnimi problemi želimo nagovoriti mlade. Raziskave kažejo, da je danes veliko več mladih od prejšnjih generacij, ki trpi, v življenju ne vidi smisla. Bog pa kliče v življenje, zato vstanimo, v pristnem odnosu med seboj, brez pretvarjanj in v svobodi.«

Magdalena Rode, koordinatorica logistike pri Stični mladih: »Nekoliko drugačna je letos Tržnica upanja. Namen je predstaviti možnosti, kam vse se mladi po Stični lahko vključijo, kje lahko delujejo Udeležba na letošnji Stični mladih je brezplačna, z nujno vnaprejšnjo prijavo, kot smo že omenili, ker so zmanjšani tudi ostali viri dohodkov, jo lahko finančno podprete, med drugim tudi preko aplikacije 100krat100.


Mladoskop, Pozitiva
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...