Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Spletno romanje v Lurdu (foto: Printscreen)
Spletno romanje v Lurdu | (foto: Printscreen)

V ŽIVO iz Lurda: Spletno romanje

Svet | 16.07.2020, 09:05 Marta Jerebič Rok Mihevc

V Lurdu ob obletnici osemnajstega in zadnjega prikazovanja Marije poteka spletno romanje. Ker je bilo svetišče v času epidemije dva meseca zaprto, zdaj pa sprejema zelo omejeno število romarjev, nima dovolj sredstev za vzdrževanje in približno 320 zaposlenih.

V letošnjem letu predvideva izgubo v višini 8 milijonov evrov. Zato je današnji 15-urni program namenjen tudi vabilu k solidarnosti, da bo svetišče v Lurdu lahko nadaljevalo svoje poslanstvo. Čez dan se bodo zvrstile maše za posamezne celine, rožni venci v desetih različnih jezikih, zvečer bo procesija.

Ob 16. uri se bo začel dvourni program, ko bodo predstavniki verskega in civilnega življenja z vsega sveta spregovorili o vlogi Lurda v njihovem življenju. Organizatorji so pripravili tudi reportažo in arhivske video posnetke tega svetišča, ki ga vsako leto obišče tri milijone ljudi, invalidom in bolnim pa na pomoč priskoči 100.000 prostovoljcev. Čeprav je bilo svetišče dva meseca zaprto, pa molitev tam ni nikoli ugasnila.

Rektor svetišča, msgr. Olivier Dumas, je za Vatican News povedal, da je od zaprtja 17. marca od jutra do večera pred votlino molil le po en duhovnik, a vseeno je bilo lepo, saj so vedeli, da številni molijo z njim prek družbenih omrežij. V tistem času so namreč prejeli več kot 130 tisoč molitvenih namenov z vsega sveta. Po njegovih besedah se tako ves svet združuje pri Mariji v Lurdu, čeprav samo kot virtualno občestvo.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju