Robert BožičRobert Božič
Papež Frančišek (foto: Unsplash)
Papež Frančišek | (foto: Unsplash)

Papež: Mislim na Sveto Sofijo in sem zelo užaloščen

Svet | 12.07.2020, 13:30 Alen Salihović

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi z okna apostolske palače spomnil, da 12. julija obhajamo mednarodni dan morja, kar je povezal z zadnjim dogajanjem v Carigradu. Turške oblasti so se namreč odločile, da status nekdanje carigrajske katedrale Hagija Sofija spremenijo iz muzeja v mošejo.

Po poročanju slovenskega uredništva Vatican News je papež namenil pozdrav vsem, ki delajo na morju, še zlasti tistim, ki so daleč od svojih domačih in od domovine. »Morje ponese daleč mojo misel, v Istanbul. Mislim na Sveto Sofijo in sem zelo užaloščen,« je dejal.

Pred odposlansko molitvijo pa je sveti oče svoj nagovor naslonil na današnji evangelij o sejalcu, ki vrže seme na štiri različne tipe terena. Po besedah svetega očeta seme, ki je padlo na ta rodoviten teren, predstavlja tiste, ki poslušajo Besedo, jo sprejmejo, ohranijo v srcu in uresničujejo v vsakdanjem življenju. »Pogosto nas raztresajo različni interesi, vabljivosti in je težko razločiti med številnimi glasovi in besedami tisto Gospodovo, ki nas edina osvobaja. Zato je potrebno navaditi se poslušati Božjo Besedo, brati jo. In še enkrat se vrnem k tistemu nasvetu, da vedno nosite s seboj majhen evangelij, žepno izdajo evangelija, v žepu ali v torbici. Tako preberite vsak dan košček, da se boste navadili brati Božjo Besedo in dobro razumeti, kaj je seme, ki ti ga Bog ponuja in pomisliti na to, s kakšno zemljo ga sprejemam,« je po poročanju Radia Vatikan dejal papež.

Svet, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...