Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Maska, koronavirus (foto: Pexels)
Maska, koronavirus | (foto: Pexels)

Trend okužb v Sloveniji narašča, največ primerov iz tujine

Slovenija | 03.07.2020, 06:55 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Glede na napovedi vladnih predstavnikov bodo danes v uradnem listu objavljene spremembe odloka o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih. Od polnoči naj bi s seznama varnih držav umaknili Hrvaško, Češko in Francijo. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa bo domovom starejših podal priporočila za preprečevanje vnovičnih okužb.

O napovedanih spremembah vlada odloča na dopisni seji. Vladni govorec Jelko Kacin je sicer pojasnil, da slovenski državljani, ki so v tem trenutku še v zeleni Hrvaški in se bodo v soboto znašli v rumeni Hrvaški, ob vračanju ne bodo imeli težav s karanteno, morajo pa biti pripravljeni, da jih bo policist vprašal, kje so bili na Hrvaškem. Dogaja se namreč, da ljudje ob prehodu meje navedejo, da so bili na Hrvaškem, dejansko pa so bili v kateri od rdečih držav Zahodnega Balkana in bi morali zato v 14-dnevno karanteno, je po poročanju STA dejal Kacin.

Na vprašanje, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, je dejal, da je to njihova odločitev, so pa verjetno v kakšni vasi na Hrvaškem bolj varni kot v gneči v Sloveniji. Znova pa je vse pozval, naj se izogibajo obiskovanju nočnih klubov in krajev, kjer se druži veliko ljudi.

Poleg omenjenih zaostritev za trojico držav, vključno s sosednjo Hrvaško, pa naj bi na zeleni seznam uvrstili Belgijo in Nizozemsko. Hkrati naj bi od sobote že na meji vročali odločbe o karanteni.

Tako bo šele danes jasno, ali bo vlada sprejela še kakšne druge ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Število novih primerov namreč vztrajno raste. V sredo so jih zabeležili 21, kar je največ po 16 aprilu. Že v četrtek opoldne pa so jih potrdili še šest.

NIJZ: Trend okužb v Sloveniji trenutno narašča, največ primerov iz tujine

Trend okužb s covidom-19 v Sloveniji po navedbah Eve Grilc z NIJZ narašča. V Sloveniji so zabeležili dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem. Prvo je povezano z uvoženimi primeri iz Srbije, drugo pa s primeri iz BiH. Ljudem priporočajo, naj se držijo ukrepov, je dejala Grilčeva.

Kot je pojasnila, so v drugih regijah zabeležili tudi uvožene primere s Kosova, nekaj jih je še v epidemiološki preiskavi, v enem primeru pa še preiskujejo način okužbe.

Tudi na Hrvaškem se epidemiološka situacija glede covida-19 po njenih besedah ne umirja. Tako v tujini kot doma Grilčeva priporoča upoštevanje navodil in izogibanje večjim druženjem. Mladim odsvetujejo obiske nočnih klubov.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...