Robert BožičRobert Božič
Policija (foto: )
Policija | (foto: )

Vodenje policije prevzema Andrej Jurič

Slovenija | 01.07.2020, 15:00 Andrej Šinko

Policijo bo kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Andrej Jurič. Vlada ga je na ta položaj imenovala po včerajšnjih odstopih Antona Travnarja in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Do odstopov je prišlo po preiskavah nabave zaščitne opreme in pridržanju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Predstavniki koalicije so večinoma menja, da gre za politično motivirane preiskave, v opoziciji pa zahtevajo odstop vlade.

Ministra Počivalška so po hišni preiskavi zaslišali na sedežu NPU-ja, ki ga je zapustil pozno zvečer brez komentarja. Prek njegovega Facebook profila je bilo sporočeno, da je v preiskavi sodeloval ter da si želi nepolitične in hitre preiskave. Iz stranke pa so danes sporočili, da stojijo za predsednikom.

Premier Janez Janša je medtem prek tviterja opozoril na selektivno delovanje NPU-ja, tožilstva in sodstva, ki da gojijo politične simpatije in podlegajo pritiskom medijem. Pri tem je omenil več sto milijonskih oškodovanj države, ki niso dobile epiloga. Minister Aleš Hojs pa je že na včerajšnji tiskovni konferenci dejal, da so preiskave politično motivirane, njihov namen pa da je jasen: »Diskreditirati nas ministre, diskreditirati predsednika vlade in doseči to, kar si nekateri neizmerno želijo - padec te koalicije in ohranitev vseh privilegijev, ki jim jih je, ključno za stranko SD, leta in leta dajala levosredinska koalicija, v kateri je stranka SD vedno sodelovala.«

Premier Janša je temu na tviterju dodal, da sovraštvo politične levice do Slovenije tako globoko, da so pripravljeni rušiti vlado v času soočenja s korona krizo. Po besedah Hojsa naj bi tako že bila spisana tudi kazenska ovadba zoper obrambnega ministra Mateja Tonina in sicer v zvezi z objavo poročilo o arbitraži. Slednji pravi, da ima mirno vest in da se zastraševanj ne boji.

V policijskih sindikatih in združenju policijskih šefov zavračajo obtožbe o političnem delovanju policije, v opoziciji pa zahtevajo odstop vlade in poudarjajo, da želi koalicija s takšnimi obtožbami »izničiti uspeh preiskave oziroma, da se želi vplivati na preiskavo, ali pa že tistim svojim podpornikom pokazati, da je vse skupaj neka zarota, neke tako imenovane globoke države,« je dejal vodja največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec.

Vendar pa vsi v opoziciji niso istega mnenja. Prvak SNS Zmago Jelinčič meni, da je policija potrebna reorganizacije. »Moram povedati, da so nižji kadri policije izjemno dobri, profesionalni in delavni, gre pa za tisti kader skoraj pri vrhu, za tisti sloj politično nameščenih kadrov, ki se vlečejo že trideset let ali več, in zavirajo to, da bi ostala policija delala strokovno in profesionalno.« Jelinčičeva hiša, kjer je tudi sedež SNS, je bil tarča napada, po tem, ko je bil objavljen video posnetek na katerem prvak stranke govori, kako so ljudje »glupi« ter da ni prav, da so v času koronakrize pomoč dobili tudi delomrzneži, ki živijo od pomoči države.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...