Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska vlada (foto: Rok Mihevc, ARO)
Slovenska vlada | (foto: Rok Mihevc, ARO)

Domovina o odstopu Hojsa in pridržanju Počivalška: Veljalo bi strniti vrste in se lotiti sistemskih reform

| 30.06.2020, 15:21 Tanja Dominko

»Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,« je na današnji novinarski konferenci dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs in javnosti sporočil, da je nepreklicno odstopil s položaja. Gre za odziv na dogajanje, povezano s kriminalističnimi preiskavami nabav zaščitne opreme, zaradi katerih so danes pridržali ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Hojs je prepričan, da je del policije osredotočen na rušenje vlade, sam pri depolitizaciji policije nima moči.

Potem ko smo izvedeli, da na 11-ih lokacijah potekajo hišne preiskave, med drugim na na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo, se je zdelo, da ne gre za nič posebnega, preiskav je bilo že mnogo. A notranji minister Aleš Hojs je prepričan, da ne gre za čisto običajne preiskave. »Menim, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo, gre za politične postopke, v tej zvezi sprejemam "politično odgovornost"

Zato je premierju Janezu Janši danes že ponudil svoj odstop. V odstopni izjavi je med drugim zapisal, da se je ob nastopu zavezal k priprave zakonodaje o tujcih in ureditvi razmer na policiji, ki je s svojo požrtvovalnostjo in izjemnimi napori pomembno prispevala k zajezitvi epidemije. In nadaljuje: »Žal del tega varnostnega sistema, posebej kriminalistična policija in nacionalni preiskovalni urad že vrsto let ne sledi pričakovanjem vseh nas državljanov pri preganjanju in zajezitvi organiziranega kriminala. Tako še vedno ni nobenih premikov pri preiskavi oprane milijarde za iranske teroriste, izbranci globoke države javno razglašajo, da nikoli ne bodo procesirani in več kot očitno je, da ta del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu.« Tako Aleš Hojs v odstopni izjavi, kjer tudi ocenjuje, da je udbovsko partijska struktura tako močno zasidrana v sistem, da sam ob obstoječih pristojnostih ne more nič, če povemo na enostaven način. Na novinarski konferenci je to stališče takole osvetlil. »Ne morem pa pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor ali kot nekdo drug, ki bi jo moral, torej vsa struktura znotraj policije, usmerja tednik Mladina, usmerjajo tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam - torej zoper desnico,« je dejal. Po njegovih besedah gre očitno tudi v tem primeru zgolj za eno in edino željo: »diskreditirati nas ministre, predsednika vlade in doseči to, kar si nekateri neizmerno želijo, padec te koalicije in ohranitev vseh privilegijev, ki jim jih je - vključno s stranko SD - leta in leta dajala levosredinska koalicija, v kateri je stranka SD vedno sodelovala«.

Hojs je poudaril, da sam za preiskave ni vedel, »očitno pa so za preiskave vedeli na tedniku Mladina«, v katerem so pred nekaj dnevi objavili obširno ovadbo zoper Počivalška, in sicer dovolj natančno, kar pomeni, da so vedeli, kaj se v policiji pripravlja. Prav tako pa je danes na portalu Necenzurirano zelo natančen opis, kako naj bi te preiskave tekle in kdo naj bi jih usmerjal, je dodal Hojs.

Odhaja tudi generalni direktor Anton Travner, ki je bil danes – zanimivo- ravno na dopustu, ko so potekale preiskave. O dogajanju in pridržanju ministra Počivalška je Hojsa obvestil namestnik šefa policije Jože Senica. »Kot minister se nikoli nisem vpletal v delo policije, v smislu koga, kdaj in zakaj preiskovati. Moje stališče je vedno bilo, da je treba v tej državi narediti red za vse, torej da je treba kazniva dejanja preganjati,« je dejal. Ob tem pa, kot je dodal, ne more mimo dejstva, da imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih. Zato je od direktorja policije zahteval, da izvede notranji nadzor nad delom NPU, direktorju policije pa dal po zamenjavi direktorja NPU jasno vedeti, da se s to njegovo odločitvijo strinja.

Da imajo preiskovalci dvojna merila, je na Facebooku zapisal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Komentar uredništva portala Domovina.je: »Današnja odstopa sta se zgodila nepričakovano. V veliki meri sta pokazala nemoč notranjega ministra, da bi s sistemskimi reformami pripomogel k nepolitičnosti dela preiskovalnih organov. Povezanost s posameznimi politiki in strankami je namreč ob vsem curljanju, povezanosti s posameznimi novinarji in celotnimi mediji opazna vsakomur.

Aretacija gospodarskega ministra je hkrati tudi prva večja prelomnica, ki bo močno vplivala na delo vlade in stranko SMC. Gre tudi za prvi večji uspeh napadov na vlado, ki se dogajajo že od prvega dne njenega nastopa. Glede na napovedi, da se podoben scenarij obeta tudi ministru za obrambo, bi veljalo strniti vrste in se lotiti tudi sistemskih reform.

Vladi dogajanje namreč daje predvsem jasen signal, da je skrajni čas, da se loti sistemskih reform za demokratizacijo slovenskega pravosodja. Na potrebo po tem namreč že leta opozarjajo vodilni slovenski pravniki.«

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...