Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović
Duhovniki z masko (foto: Rok Mihevc)
Duhovniki z masko | (foto: Rok Mihevc)

Kakšna je bistvena razlika med navodili škofov glede ukrepov v cerkvah?

01.07.2020, 10:25 Marjana Debevec

Škofje ordinariji so sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Ti veljajo do preklica. S tem prenehajo veljati navodila v času začasne umiritve širjenja virusa, ki so bila v veljavi od 2. junija. Kakšna pa je pravzaprav bistvena razlika med navodili?

Škofje so v novih navodilih kot odziv na najnovejše ukrepe vlade za preprečevanje epidemije zapisali štiri novosti:

1. Prva novost je ta, da si morajo verniki pri sveti maši takoj pri vstopu v cerkev nadeti zaščitno masko ter ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra. V ta namen se bo možno v cerkvi usesti samo v vsako drugo klop.

2. Zaščitno masko morajo nositi tudi bogoslužni sodelavci na koru, kot so pevci, organisti in drugi glasbeniki ter ohranjati ustrezno razdaljo.

3. Župnikom in duhovnikom škofje priporočajo, da tam kjer je to mogoče, organizirajo svete maše na prostem. V tem primeru je potrebno upoštevati medosebne razdalje 1,5 metra ter razkuževanjem rok. Svete maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov.

4. Pogostitve in druženja ob novih, zlatih in ostalih jubilejnih mašah so mogoča pod pogojem, da je število udeležencev manj kot 500 in se med njimi lahko zagotovi 1,5 m v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Organizator npr. župnija mora za tovrstno prireditev pridobiti pozitivno mnenje NIJZ in jo prijaviti na upravno enoto.

Ali so dopustni verski obredi v zaprtih (večjih) cerkvenih prostorih, kjer se obreda lahko udeleži več kot 50 vernikov?

Še vedno se bo verskih obredov v cerkvah lahko udeležilo več kot 50 vernikov, vendar pod pogojem, da je med njimi 1,5 metra razdalje in da imajo maske. Razlog za to določilo je v tem, da so nekatere cerkve tako velike, da tudi pod temi pogoji lahko sprejmejo večje število vernikov.

Naslednje vprašanje se nanaša na organizacijo oratorijev, ki se izvajajo deloma v zaprtih cerkvenih prostorih in deloma na prostem - v naravi in se lahko udeleži več kot 50 otrok. Je to dovoljeno? V katerih primerih in pod katerimi pogoji?

Možna je organizacija oratorijev vendar ob upoštevanjem splošnih državnih navodil kot je vzdrževanje razdalje, uporaba mask v zaprtih prostorih. Na splošno se priporoča, da so oratoriji na prostem in v kolikor število udeležencev presega 50 otrok, da razdelijo oratorij na dve ali več samostojnih skupin.

Kaj pa recimo tedni duhovnosti, kjer naj bi bilo na primer v Stični (duhovni tedni Eden) 70 otrok?

Tudi v tem primeru veljajo enaka pravila kot za oratorij. Če je večje število otrok predlagamo, da se jih razdeli v manjše skupine, poskrbi da so čim več časa na prostem in da med otroki vzpostavljajo ustrezno razdaljo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...