Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Duhovniki z masko (foto: Rok Mihevc)
Duhovniki z masko | (foto: Rok Mihevc)

Kakšna je bistvena razlika med navodili škofov glede ukrepov v cerkvah?

Slovenija | 01.07.2020, 10:25 Marjana Debevec

Škofje ordinariji so sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Ti veljajo do preklica. S tem prenehajo veljati navodila v času začasne umiritve širjenja virusa, ki so bila v veljavi od 2. junija. Kakšna pa je pravzaprav bistvena razlika med navodili?

Škofje so v novih navodilih kot odziv na najnovejše ukrepe vlade za preprečevanje epidemije zapisali štiri novosti:

1. Prva novost je ta, da si morajo verniki pri sveti maši takoj pri vstopu v cerkev nadeti zaščitno masko ter ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra. V ta namen se bo možno v cerkvi usesti samo v vsako drugo klop.

2. Zaščitno masko morajo nositi tudi bogoslužni sodelavci na koru, kot so pevci, organisti in drugi glasbeniki ter ohranjati ustrezno razdaljo.

3. Župnikom in duhovnikom škofje priporočajo, da tam kjer je to mogoče, organizirajo svete maše na prostem. V tem primeru je potrebno upoštevati medosebne razdalje 1,5 metra ter razkuževanjem rok. Svete maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov.

4. Pogostitve in druženja ob novih, zlatih in ostalih jubilejnih mašah so mogoča pod pogojem, da je število udeležencev manj kot 500 in se med njimi lahko zagotovi 1,5 m v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Organizator npr. župnija mora za tovrstno prireditev pridobiti pozitivno mnenje NIJZ in jo prijaviti na upravno enoto.

Ali so dopustni verski obredi v zaprtih (večjih) cerkvenih prostorih, kjer se obreda lahko udeleži več kot 50 vernikov?

Še vedno se bo verskih obredov v cerkvah lahko udeležilo več kot 50 vernikov, vendar pod pogojem, da je med njimi 1,5 metra razdalje in da imajo maske. Razlog za to določilo je v tem, da so nekatere cerkve tako velike, da tudi pod temi pogoji lahko sprejmejo večje število vernikov.

Naslednje vprašanje se nanaša na organizacijo oratorijev, ki se izvajajo deloma v zaprtih cerkvenih prostorih in deloma na prostem - v naravi in se lahko udeleži več kot 50 otrok. Je to dovoljeno? V katerih primerih in pod katerimi pogoji?

Možna je organizacija oratorijev vendar ob upoštevanjem splošnih državnih navodil kot je vzdrževanje razdalje, uporaba mask v zaprtih prostorih. Na splošno se priporoča, da so oratoriji na prostem in v kolikor število udeležencev presega 50 otrok, da razdelijo oratorij na dve ali več samostojnih skupin.

Kaj pa recimo tedni duhovnosti, kjer naj bi bilo na primer v Stični (duhovni tedni Eden) 70 otrok?

Tudi v tem primeru veljajo enaka pravila kot za oratorij. Če je večje število otrok predlagamo, da se jih razdeli v manjše skupine, poskrbi da so čim več časa na prostem in da med otroki vzpostavljajo ustrezno razdaljo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...